2010. augusztus 22., vasárnap

Sorbet variációk következnek - Gin-tonik sorbet felnőtteknek, Szilva sorbet gyerekeknek

Most következik még egy-két jeges frissítő, használjuk ki, hogy még "tombol" a nyár!


A Kifőztük 6. számába készítettem ezeket a sorbet variációkat, letöltve az újságot még rengeteg könnyen, gyorsan elkészíthető ételt, italt, desszertet találhatunk benne! Az újság megtalálható a www.kifoztuk.hu oldalon!


Mi is az a sorbet?


A sorbet kitűnő jeges frissítő a nyári kánikulában. Egy jól eltalált alaprecepttel a variációk száma végtelen. Készíthetjük alkoholosan is, így egy felnőtt vacsora tökéletes befejezése a nyári napokban, de akkor sem fogják a családtagok és a vendégek visszautasítani, ha hűvösebbre fordul az idő.
A sorbet bármilyen gyümölcsből, vagy gyümölcsléből elkészíthető. A sorbet alapot előre elkészítve tárolhatjuk a mélyhűtőben, és tálaláskor csak hozzá kell keverni az éppen aktuális ízesítőt. (Ezt legkönnyebben turmix segítségével oldhatjuk meg.)
Sokkal hamarabb olvad, mint egy krémes fagylalt, így csak a tálalás előtti utolsó pillanatokban vegyük ki a mélyhűtőből.
A sorbet olasz (szicíliai) megfelelője a granita, ami szinte teljesen ugyanaz, mint a sorbet, talán kissé jegesebb, darabosabb frissítő. 
A granita fogyasztása is hasonló a sorbet fogyasztásához, pohárban adagolva, kanállal, vagy szívószállal fogyasztják.

Ahogy a példák mutatják, mind a sorbet, mind a granita otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető. Ha pohárban adagoljuk, kiváltjuk vele a sok helyen kapható rikító színekben pompázó jégkását. Ha magunk készítjük el, mi határozzuk meg, hogy milyen gyümölcs kerül bele. A friss, vagy fagyasztott gyümölcsök mellé már nem kell mesterséges színezéket (ételfestéket) használnunk.




Hozzávalók 1 adag sorbet alaphoz
  • 40 dkg kristálycukor
  • 8 dl víz


A vizet a cukorral melegítjük, majd kb. 10 percig forraljuk. Közben a cukor és a víz összeolvad, besűrűsödik. Figyeljünk rá, hogy a szirup ne karamellizálódjon, mert elveszíti semleges fehéres, opálos színét. Ha kezdene barnulni, csökkentsük a lángot alatta. A folyamat végén sűrű, átlátszó szirupot kell kapnunk.

Ez lesz a sorbetek alapja.  


Felnőtteknek készíthető sorbet:




GIN-TONIK SORBET

Hozzávalók
  • 1 adag sorbet alap
  • 1 citrom leve és héja
  • 2 dl tonik
  • 3-4 evőkanál gin

Belekeverjük a kész alapba a hozzávalókat.

Egy jól záródó edénybe töltjük és a mélyhűtőbe tesszük. Kásásra fagyasztjuk, ezt elősegítendő, időnként egy villával átkavarjuk. 
Tálaláskor fagylaltos kanállal gombócokat formázunk, esetleg eleve formára fagyasztva tálalhatjuk, de sima evőkanállal is adagolhatjuk.
Megszórhatjuk reszelt citromhéjjal. Ha van otthon, szépen mutat rajta a menta vagy a citromfűlevél is.




Itt a szilva szezonja! Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ízleni fog ez a sorbet:

SZILVA SORBET


Hozzávalók

  • 1 adag sorbet alap
  • 4-5 szilva leturmixolva vagy 
  • 4-5 evőkanál szilvalekvár
  • 1 evőkanál őrölt fahéj vagy mézeskalács fűszerkeverék


Belekeverjük a kész alapba a fűszereket és a pürésített szilvát, vagy ennek hiányában a szilvalekvárt.

Kásásra fagyasztjuk, majd tálaljuk.



1 megjegyzés:

Bianka írta...

Jó kis receptek, még sosem készítettem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...