2010. október 26., kedd

Céklaleves





Ennek a levesnek gyönyörű színe van, ráadásul maga a zöldség is nagyon egészséges! Nem is hinnénk, milyen szerencsénk van, hogy a céklához szinte egész évben hozzájuthatunk. Készítsék el, kóstolják meg, mert ez a leves igazán rabul ejti az embert. 

Ez a leves is a Kifőztük 8-as számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, ahonnan egy klikkeléssel máris az Kifőztük Karácsony adománygyűjtési oldalára lehet menni nézelődni, adományozni. Köszönjük!

Céklaleves

Hozzávalók
  • 50 dkg sült cékla (tisztítva mérve)
  • 1,5 l zöldség alaplé vagy 3 zöldségleves kocka + 1,5 l víz
  • 1 vöröshagyma
  • bors
  • 1-2 evőkanál olaj

a levesbetéthez:
  • kifli- vagy bagettszeletek
  • bármilyen reszelt sajt
  • fokhagymás olaj vagy 
  • 1 gerezd fokhagyma




A céklát először megsütjük, így teljesen más íze lesz, mintha rögtön nyersen készítenénk belőle a levest. Ehhez a céklákat megmossuk, de nem hámozzuk meg. Lehetőleg teflon edénybe tesszük, és forró sütőben minimum egy órát sütjük. Ha készen van, megvárjuk, amíg kihűl; hidegen szinte elválik a héja, így könnyebb megtisztítani. A meghámozott céklát megmossuk, nagyobb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, és az olajon üvegesre pároljuk. Beletesszük a feldarabolt céklát, majd a zöldséglevest vagy az alaplevet. Húslevesből is készíthető.

A levest forralva főzzük minimum egy órát, hogy az ízek jól összefőjenek és a cékla teljesen megpuhuljon. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet, de ne hígítsuk fel a levest. Amikor megfőtt, botmixerrel pürésítjük. Ha kell, sózzuk és borsozzuk.

A kifliszeleteket kevés olajon megpirítjuk, a sajtot ráreszeljük, meglocsoljuk a fokhagymás olajjal, de ha ez nem áll a rendelkezésünkre, sütés előtt dörzsöljük be a kenyér- vagy kifliszeleteket fokhagymával. Tálaláskor a levest a sajtos kifliszeletekkel fogyasztjuk.

Ez a leves tejszínesen is elkészíthető, 1-2 dl tejszín hozzáadásával. Ha így készítjük, tálaláskor a tetejére tegyünk egy kanálnyi tormával elkevert tejszínt. A leves remekül tűri a fagyasztást, így egyszerre nagyobb adagot is készíthetünk belőle! A hozzávalóknál említett zöldségalaplé elkészítése megtalálható ITT.




5 megjegyzés:

Bianka írta...

De szép színe van, nagyon izgalmas íze lehet

L.Krisztina írta...

Hát ez valami csodás:) És az a sajtos pirítós hű na megyek is reggelizni :)

Nelli írta...

De szép színű!És az a pöttyös tál!:-)

Csibe írta...

Igazán gyönyörű színe van!
Még soha nem ettem céklalevest :o ...lehet, hogy ki kellene próbálnom?!
:)

szepyke írta...

Lányok tündérek vagytok, köszönöm!

Céklára fel, nagyon egészséges, úgyhogy tessék sokat enni belőle!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...