2010. október 17., vasárnap

Zöldségalaplé



Ez a recept a Kifőztük pdf magazin 8-as számában jelent meg. Az újság, az előző számokkal együtt letölhető a www.kifoztuk.hu oldalról.

Az alaplé a legtöbb leves, krémleves, rizottó egyik fontos hozzávalója. Nagyon könnyen elkészíthető házilag is, így kiválthatjuk vele a különféle leveskockákat. Ha nagyobb adagot készítünk, lefagyaszthatjuk a felesleget. Minél többféle alapanyag kerül bele, annál ízletesebb lesz a végeredmény, és akár önmagában is megállja a helyét, mint zöldségleves.


Zöldségalaplé

Hozzávalók

  • 3-4 kisebb sárgarépa
  • 1-2 kisebb fehérrépa
  • 1/4 zeller vagy egy csokor zellerlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1/4 kelkáposzta
  • 1 vöröshagyma
  • 10 szem feketebors
  • 2 evőkanál olaj vagy vaj




A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és felaprítjuk. Ha gyorsan szükségünk van az alaplére, akkor kicsi darabokra vágjuk a zöldségeket, egyébként pedig nagyobb hasábokra. A sárgarépát pár percig pároljuk az olajon vagy a vajon, ettől lesz majd szép színe a levesünknek. A többi hozzávalót is a sárgarépák mellé tesszük, átkeverjük, majd az edénybe annyi vizet öntünk, hogy bőven ellepje a zöldségeket.
Gyors elkészítésnél a forrástól számítva fél órán át főzzük a levest, éppen csak gyöngyözve. Ha elkészült, átszűrjük és már használhatjuk is.
Ráérős elkészítésnél a főzési idő legyen egy óra, és az alaplevet a zöldségekkel együtt hagyjuk kihűlni, majd leszűrjük.
Nagyjából fél literes adagokban lefagyasztjuk, hiszen ennél kevesebbre álatalában nincs szükség.

A léből kiemelt zöldségeket köretként is tálalhatjuk magában vagy főtt rizzsel keverve. A legtöbb élelmiszerboltban árulnak leveszöldség néven vegyes zöldségcsomagot. Akár ebből is főhet az alaplé, de ha valamivel még kiegészítjük, nem rontjuk el vele.

3 megjegyzés:

Nelli írta...

Én úgyanígy készítem, csak még fokhagymát teszek hozzá.

Névtelen írta...

Ilyesmin már én is nagyon gondolkodtam, köszi, hogy eszembe juttattad :)

szepyke írta...

Nelli, de akkor nem tudod mindenhez használni, nem?

Araniel, én köszönöm, hogy elolvastad!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...