2010. november 10., szerda

Szilvalekváros és fahéjas csiga


Nálam sokszor készül úgy egy sütemény, hogy egy munkával kétféle, alapjaiban ugyanaz, mégis nagyon különböző végeredmény születik. Ez a csiga mindig 2-3 féle töltelékkel készül. Most az ősz egyik nagy kedvence került bele, a szilvalekvár, hozzá pedig a tökéletesen passzoló fahéjas töltelék volt a másik befutó.

Ez a csiga is megtalálható a Kifőztük 8-as számában.  

Szilvalekváros és fahéjas csiga


Hozzávalók

a tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 1 kávéskanál só
  • 8 dkg cukor
  • 1 zacskó instant élesztő
  • 10 dkg puha vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojás

a töltelékhez:
  • 2 evőkanál őrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • kb. 5-8 dkg szilvalekvár

a tetejére:


A tészta hozzávalóit kimérjük, és géppel vagy kézzel kidolgozzuk, megdagasztjuk. Letakarva legalább egy órán át pihentetjük, kelesztjük. 
Közben felolvasztjuk a vajat. A vajhoz adjuk a lisztet, a fahéjat, a cukrot, és csomómentesre keverjük. 
Ha a tészta megkelt, lisztezett felületen kinyújtjuk, és az egészet megkenjük a fahéjas-vajas keverék kétharmadával. A tészta egyik oldalát megkenjük a szilvalekvárral, majd a tésztát feltekerjük. 9-12 darabra vágjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. Ismét pihentetjük, nagyjából fél óra múlva annyira megkel, hogy kitölti a tepsit. Ekkor a sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztatekercsek tetejét megkenjük a maradék fahéjas keverékkel, majd a csigákat 20-25 perc alatt pirosra sütjük. 
Kivesszük a sütőből, és még forrón juharsziruppal vagy fahéjas sziruppal meglocsoljuk.

Nagyon finom olvasztott fehér csokoládéval, amit a fahéjas töltelék helyett a tésztára simítunk, majd arra szilvalekvárt kenünk. Kakaós töltelékkel is süthetjük, ami hasonlóan készül, mint a fahéjas, csak a fahéjat cukrozatlan kakaóporra cseréljük.




13 megjegyzés:

Nelli írta...

Finomak és illatosak lehetnek!:-)

Padparadsa írta...

Egy finom tejes kávéval reggelire: a lehető legtökéletesebb kezdése a napnak! Pláne frissen, melegen, illatosan! :)

Ami írta...

Nálunk is több fajta töltelékkel készülnek a sütik, hisz a változatosság jó! :)
El tudnám most fogadni a fahéjas csigát a kávém mellé :)

Ildy írta...

Csak sóhajtozok:)

Bisztrókonyha írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Bianka írta...

Csorog a nyálam

szepyke írta...

Nelli, illatos és finom...

Padparadsa, úgy, úgy!:))

Ami, akkor küüüüüüüüüüldöm!

Ildy, én is, mert ez már a múlt...:))

Anna, ahogy haladok a postázásban írok, és küldöm is. Miért aggódsz?

Bisztrókonyha írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
szepyke írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Bisztrókonyha írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Csibe írta...

Teljesen fel vagyok háborodva!
Azonnal csomagolok és indulok :)

GasztroRéka írta...

Szilvalekváros, nagyon jól hangzik! A bolti száraz csigáktól sokszor elmegy a kedvem!
Még nem láttam a Kifőztük 9-et elmegyek megnézni!

Szemi írta...

Imádom a fahéjas csigát! Szilvalekvárral még nem próbáltam, de biztos,hogy azzal is finom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...