2011. április 22., péntek

SAJTTORTA



Húsvétra, vagy bármikorra tökéletes desszert ez a torta. Előre elkészíthető, sőt, el is kell készíteni, mert hűlnie, majd pihennie kell a hűtőben. Nagyon finom, nagyon krémes.... a gyömbér csak "hab" a tortán, aki nem szereti, nyugodtan hagyja el. Ez a recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, mint ahogy eddig is, most is ingyenesen!

Sajttorta

Hozzávalók 20-22 cm-es kapcsos tortaformához

az aljához:
  • 17 dkg gyömbéres keksz
  • 10 dkg vaj

a krémhez:
  • 50 dkg mascarpone sajt
  • 4 tojás
  • 2 dl (zsíros) tejföl
  • 12-14 dkg cukor
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 csipet só
  • 1 evőkanál szárított, vagy diónyi friss reszelt gyömbér
  • 1 citrom

5 dkg kandírozott gyömbér (elhagyható)
a tálaláshoz:
  • 5 dkg kandírozott gyömbér (elhagyható) 
  • porcukor



160 fokra melegítjük a sütőt. A kekszet késes robottal ledaráljuk, ennek hiányában zacskóba tesszük, és sodrófával addig ütögetjük, míg egynemű, porított állaga nem lesz.
Fölolvasztjuk a vajat, hozzákeverjük a kekszet. A tortaforma alját kibéleljük azonos nagyságú sütőpapírkoronggal. Hogy ne csúszkáljon, amíg dolgozunk rajta, pici olajat vagy vajat kenünk alá. A papírra simítjuk, elegyengetjük a vajas kekszdarát, és nagyjából 10 perc alatt megsütjük.
Amíg sül, összeállítjuk a krémet. Habverővel vagy robotgéppel a felsorolás sorrendbjében összekeverjük, majd csomómentesre kidolgozzuk a hozzávalókat. Hozzáadjuk az 5 dkg apróra vágott kandírozott gyömbért.
Vizet forralunk. A tortaformát, amelyben a már megsütött kekszes alap van, gondosan körbetekerjük alufóliával. Ez azért fontos, hogy sütés közben – a vízfürdőben – a víz ne érintkezzen közvetlenül a formával.
A kekszes alapra öntjük a krémet. A formát nagyobb sütőtálba vagy tepsibe állítjuk, és annyit öntünk köré a fölforralt vízből, hogy nagyjából a feléig érjen.
Óvatosan a sütőbe rakjuk, és 160-170 fokon hozzávetőleg 40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, majd 180 fokra állított sütőben nagyjából 10 perc alatt készre sütjük, míg a teteje aranybarna nem lesz.
A tortát a formában hagyjuk kihűlni, majd egy éjszakára vagy minimum 3-4 órára a hűtőbe tesszük. Tálaláskor meghintjük porcukorral, és a tetejére szórjuk az apróra vágott kandírozott gyömbért. Tehetünk rá reszelt citromhéjat is.

A torta aljának tökéletesen megfelel a szinte mindenhol kapható „Mese keksz”.

8 megjegyzés:

Nem vagyok mesterszakács írta...

Nézz be hozzám, kérlek:
http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2011/04/husveti-nyuszi-hozta-dij.html

Bianka írta...

Nagyon ütős, finom lehet

Csibe írta...

Számomra is tökéletes lenne!!!

egycsipet írta...

Nyami. :)

Nelli írta...

Szepyke!Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok Neked és kedves családodnak szeretettel!

Pocak Panna írta...

Azta, mascarponés sajttorta gyömbérrel, nagyon-nagyon jó recept! És a második kép annyira jó, látszik, hogy annyira nagyon krémes...ájuldozok!
Boldog húsvétot!

Nem vagyok mesterszakács írta...

Visszatértem, mert fantasztikus ez a sajttorta! Egy kicsit "másképp", de el kell készítenem!:)
Gyönyörű, és annyira könnyű, krémes! Gratulálok és kellemes ünnepet kívánok!

szepyke írta...

Nem vagyok mesterszakács, jövök már!:)

Bianka, valóban az!:)

Csibe, a lenne a helyes kifejezés, ennek már béke poraira...:))

egycsipet... nem diétázol?:)

Nelli, nagyon szépen köszönöm, és neked, nektek is hasonlókat!

Pocak Panna, köszönöm, neked is!:))

Nem vagyok mesterszakács, köszönöm és neked is kellemes ünnepet!

Mézigörl, én is és köszönöm!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...