2011. április 26., kedd

Khm....


M. mesélte, hogy van egy-két "főzős" újság, aminek mindig megvásárolja az ünnepi számait, így most is megvett egy ilyen húsvéti kiadást...

Megtetszett neki az egyik torta, amit neki is állt elkészíteni.. Készült a torta, M.-nek meg valami egyre gyanúsabb lett... Mintha ezt ő már egyszer... de az nem lehet, hát, ez egy friss újság, most jelent meg, 2011-ben...

A torta készült, M. egyre jobban úgy érezte, pedig neki ez nagyon gyanús... Ezt ő már biztos, hogy megsütötte és ha minden igaz,  a "valamikor már megsütötte" időpontja is húsvét volt...

A torta elkészült. M a kész produktumot nézve már teljesen bizonyos volt benne, hogy ez a torta, az a torta... és ahogy ezen morfondírozott, beugrott a kép... beugrott az újság címe... Már csak meg kell keresni...

Így is tett.. Megkereste az újságot, majd lefotózta és elküldte a képeket...

Ime a két újság címlapja. 2008-ból és 2011-ből...


A tortákban azért van, ami változott... az egyikben citrom van, a másikban lime... 

"Jópont", hogy legalább elkészíthető, azaz a recept "működik"... Mostanában ez sem utolsó szempont... sajnos...

2008-ból...



2011-ből...


Jah, azért én díjazom, hogy legalább a képek nem ugyanazok, és nem fényképbolttal változtatták a citromot limera... 

Nekem ilyen kevés is elég...:))

A képek minőségéért elnézést, aki nem hiszi, járjon utána... 




15 megjegyzés:

Névtelen írta...

A kretivitás határainak jelei....
citrom-lime...krumpli-burgonya!

anake írta...

Majdnem 6 éven keresztül gyűjtöttem a nőklapjából a receptes lapokat,amit szépen be is köttettem, aztán megjelent a nőklapja konyha. amíg csak 1/4 évenként jelent meg, addig jó is volt utána már, ugyan azok a receptek lettek benne amit az évek alatt a sima nőklapjábol összeszedtem és még a képek is passzoltak, azóta már egyikre sem fizetek elő

BORI írta...

Nincs új a nap alatt, mint tudjuk...
Ha arra gondolok, hogy számtalan mennyiségű receptkönyveimben (nagyanyámtól örökölttől a nemrég vásároltig)ha egy közismert sütemény receptjét összehasonlítom (pl. zserbo), akkor több teljesen egyforma...Esetleg dupla a mennyiség...Már régen rájöttem, hogy alig lehet valami teljesen újat kitalálni....csak átalakítani, korszerűsíteni, saját szájízre átalakítani.Amikor én kezdtem a háztartást, jaj, nagyon-nagyon régen, akkor alig volt szakácskönyv a könyvesboltokban. Ma, a Libriben körbe jártam és középen roskadoztak az emeletes polcokon a szebbnél szebb szakácskönyvek....de vajon mind jó-e? Főznék-e belőlük? Az ételfotók persze csábítóak...!

Kreatív konyha írta...

Kb. 15 éven keresztül rendszeresen vásároltam több főzős újságot (Príma Konyha, Fakanál, Magyar Konyha, Kiskegyed Konyhája stb.). Most már pár éve nem veszek egyet se, mert tényleg rengeteg az átfedés. Ez még valóban a jobbik eset, amikor legalább újra elkészítik. Ha találok egyezést, majd én is felteszem :)

Bianka írta...

Én nem érzem kínosnak, mert hiába egy alap, de más krém, vagyis egy másik sütemény és a kép, tálalás is más vagyis miért ne.
És ha egyszer már bejött hiszen M is elkészítette, akkor lehetne két év múlva is.... más krémmel én vevő lennék rá :)

szepyke írta...

Pocak Panna, valóban... legalább kreatívak...:)))

Anake, azt nem is említem, hogy a Nők lapja és a Nők lapja is ugyanazt futtatja meg általában... én már nem veszek újságot... főleg, hogy általában ők is netről vesznek mindent... vagy egymástól...

BORI, én nem így látom, mert vannak alap sütemények, mint a zserbó, amit valóban nem nagyon lehet már csavargatni, de egy süteményben annyit változtatni, hogy citrom helyett lime kerül bele... majd újra kiadni, amiért Te, mint vevő fizetsz... hát... ez így érdekes. A szakácskönyvekkel kapcsolatban osztom, hogy a legtöbbje kamu receptekkel van tele...

Kreatív konyha, várom!:))

Bianka, nem változott semmi... max csináltak egy új képet, lecserélték a citromot limera... ehhez nem kell újságot venni, ezt mindenki ki tudja találni.. és itt ez a baj.

Garffyka írta...

Született feleségek-t nézed? Én egy ideje már nem, de emlékszem, egyik részben Brie és egy másik szakácstündér asszonyka (hosszú barna haj), azon kapott össze, hogy Brie lenyúlta-e egy receptet vagy sem ... nos, mint kiderült nem, mert abban sima levelű petrezselyem volt, a Briében meg fodros levelű ...

Abban igazad van, hogy manapság az is nagy szó, ha a recept valóban úgy működik, ahogy leírták.

Daisy írta...

Egy újszülöttnek minden vicc új.
Ismeritek ezt a mondást?

Érvényes ez a receptes újságokra is. Aki nem olyan megszállott, mint mi, az nem vesz éveken át sok-sok főzős újságot.
Aki egyet-egyet megvesz, annak minden megjelenő recept újként hat.
Kicsit közeli a két időpont, de aki nem vette meg az egyik évben az egyik újságot, az lehet, hogy megvette a másik évben a másik újságot.

Tavaly selejteztem a régi receptjeimet és találtam több egyformát vagy majdnem egyformát, de nekem sem tűnt föl, hogy kétszer is eltettem.

Az egyik ilyen kedvencem a húsvéti spenótos torta, amiben egész tojások vannak. Három különböző újságból volt eltéve a recept. Az első elég régi, az utolsó tavalyi volt. Ennek ellenére egyszer sem sütöttem meg.
Ma már én sem veszek újságot / kivétel a magazinok /, de az is igaz, hogy blogok és újságok is sokszor mazsoláznak külföldről az eredet jelölése nélkül. Így több újság is leközölheti ugyanazt a receptet.

szazala írta...

....ha,már a régi újságokban mazsoláztok,nem találkoztatok véletlenül egy 'Gyors húsvéti torta' nevű recepttel?Azt hiszem egy Tinából ollóztam ki valamikor,(elég régen)a fiam nagyon szerette,aztán feledésbe merült.Mostanában emlegette,oszt' nincs meg a fecni:(!
A piskótát 3 részre vágtam,az egyiket felkockáztam,és valami karamellkrémszerűségbe forgattam,úgy töltöttem vissza két lap közé.Emlékezetből sütögetem,de szívesen újraolvasnám...:)

szepyke írta...

Garffyka, emlékszem arra a részre...:))) és valóban, legalább a recept működik... még az is lehetne valami rosszul fordított valami...:)

Daisy, vannak receptek, amiben olyan túl nagy változás nem lehet, vagy nincs értelme változtatni. Az a pite, amit írsz, az is ilyen... de akkor keresni kell mást, mert receptből annyi van, hogy bőven van lehetőség újat hozni, ami még nem volt az újságban... vagy legalább nem két-három éve...

Szazala, sajnos nem tudok segíteni, nagyon régen nem vettem már újságot. Csak átlapozom őket, de nem veszem meg...

szazala írta...

Ez is egy régi 'történet',szerintem még a múlt évezredben ollóztam:).Bízom benne,hogy esetleg egyik kommentelőd ráismer,és segít!Most,hogy már a FB-n is látható vagy,talán az esély is nagyobb....Egyébként lájkoltalak:)!

szepyke írta...

Szazala...:)))) jövök fel, mint a talajvíz...:)))) Reméljük, hogy valaki ráismer a receptre... nekem ilyen volt a répatorta receptem...Amikor kb 1000 éve feltettem az nlc-re valaki írta, hogy ezer éve sütötte egyszer még az USA-ban élve és végre megvan a recept, mert akkor nem írta le...:)) Szóval, a remény hal meg utoljára!:)

Mézeskalács írta...

Nagyon egyetértek Daisy hozzászólásával. Tényleg nem gyűjti ezeket az újságokat mindenki évek óta, vannak akik most kezdenek háziasszonnyá válni és lehet, hogy soha nem akadnának rá arra a receptre máshogy. Mint ahogy azt sem kellene elfelejteni, hogy nem mindenki rendelkezik internettel, ami lényegesen leszűkíti a receptkutatás lehetőségeit. Szerintem nem akkora főbenjáró bűn, hogy néha ismétlik magukat. Remélem a véleményemmel nem váltom ki egy csomó ember ellenszenvét, de én tényleg így gondolom.

Róbert írta...

Hihetetlen számomra, hogy vannak emberek, akik ennyire ráérnek. "M."-től idézel, és nem a saját tapasztalataidat osztod meg. A bejegyzésből kiderül, hogy nem nézed sokba az ilyen magazinokat, ennek ellenére veszed a fáradtságot, hogy világgá kürtöld ezt az égbekiáltó gazságot. U.i.: mindig irritáltak as kötekedő emberek, a torta megsült, jó is lett, a magazin elérte a célját, megosztott egy receptet

szepyke írta...

Mézeskalács, és azokra gondoltál, akik mindig megveszik az újságot? Azokkal szemben ez korrekt szerinted?
Aki megveszi, fizet érte. Ez egy különszám, azaz direkt a húsvétra készült. Azért pár év elteltével elsütni ugyanazt... Értem én, hogy változik minden, nincs valaki, aki mindent észben tart, elég, ha egy süteménynek más nevet adnak, és már nem tudják, hogy az volt.. de azért, ha ez egy olvasónak feltűnik, az gáz. Főleg, hogy fizetett érte..

Róbert, látod, hogy egyeseknek mennyi ideje van..., látod, hogy mennyire ráérnek?! Például Te is. Neked is volt időd, hogy megírd ezt a kommentet. Jah, és a torta megsült, bár azt nem írtam, hogy kis változtatásokkal, mert ennyire nem mentem bele a részletekben. Pont ezért nem tartom sokra az ilyen újságokat, mert tele vannak hibával... fordítási hibával, elírással, stb. Ez az én véleményem, ugyanúgy leírhatom, ahogy Te is leírhatod a tiédet. Neked megvolt a lehetőséged, hogy elolvasd ezt a bejegyzést, hogy kommentelj hozzá, vagy ne olvasd el, ne írd le a véleményed. Te döntöttél, elolvastad, kommenteltél. Hihetetlen számomra, hogy valaki csak azért ír, hogy kötekedjen. Nah??? Ismerős a szöveg? :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...