2011. április 21., csütörtök

Olaj nélküli majonéz hőkezelt tojással



Régóta szerettem volna házilag készíteni majonézt, csak visszatartott a nyers tojástól való félelmem. Ez a változat viszont hőkezelt tojásból készül. Másik nagy előnye, hogy mivel nem tartalmaz olajat, ezért könnyű, selymesen krémes majonézt kapunk belőle, amelyet ugyanúgy használhatunk, mint a bolti változatot, amelynél azonban lényegesen olcsóbb. Mindenhez használható, amihez a bolti majonézt használnánk. A recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg. Az újság, ahogy eddig is, most is ingyen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Olaj nélküli majonéz, hőkezelt tojással

Hozzávalók 4-5 dl kész majonézhez
  • 2 tojássárgája
  • 1-2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál liszt
  • csipet só
  • 4 dl tej vagy víz

A tojássárgákhoz adjuk a cukrot, a sót, a mustárt és a lisztet. Csomómentesre keverjük, majd gőz fölött besűrítjük a krémet az apránként adagolt tejjel. Nagyjából 5 percig kevergetjük, ez idő alatt érezhetően sűrűbbé válik. Figyeljünk rá, hogy ne melegedjen túl, mert megsül a tojás.


Amikor megváltozik az állaga kihűtjük, majd kézi vagy gépi habverővel fölhabosítjuk.

Az elkészült majonézt azonnal használhatjuk. Tálalásig tartsuk a hűtőben, két napon belül fogyasszuk el!



Ezt az alapkrémet ízesíthetjük borssal, zöldfűszerekkel, paradicsompürével. Készülhet belőle tartármártás is. 

8 megjegyzés:

Szemirámisz írta...

Nagyszerű ötlet!

Pilchard írta...

Szepyke!!
Nekem nem sűrűsödött be,vajon miért?????????

szepyke írta...

Pilchard, gőz fölött kevergetted?
Mikor csináltad, mert vissza kell hűlnie, akkor lesz igazán tartása....

1.13.gya.l írta...

Igen,gőz fölött és visszahűlt de semmi.De én rengetegnek találom a folyadékot,tényleg ennyi kell hozzá?

Pilchard írta...

Bocsánat,az előző én voltam,csak elfelejtettem a sulis csoportból kilépni.

szepyke írta...

Igen, ennyi. Nem lehet, hogy kevés ideig keverted gőz felett?
Benne volt minden? Nem értem, mert én azóta x-szer megcsináltam. Először nem annyira sűrű, de kihűlve teljesen jó állaga lesz. A képen is ez van. Én tejjel csináltam, a recept vizet is ír hozzá, de én azzal nem próbáltam, de elvileg azzal is működik.

Pilchard írta...

Jesszusom,villámvill vagy!:-) Én vízzel csináltam,majd kipróbálom tejjel is.

szepyke írta...

Dolgozom a gépen... jött az értesítő..:)) A recept a nagymamám szakácskönyvéből van. Ez a könyv a nagymamám anyukájának a szakácskönyve, ami már nálam van, tehát, ez a recept kb 100 éves is lehet.. Ott azt írják, hogy tejjel vagy vízzel... Én vízzel nem próbáltam, de azzal is működnie kell! Milyen liszttel csináltad?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...