2011. június 25., szombat

PAVLOVA - FEKETEERDŐ PAVLOVA






A pavlovával való megismerkedés örök elköteleződést jelent. Ha meg kellene fogalmazni, mitől lesz ilyen nagy kedvenc, az ízén kívül bizonyára az is szerepelne az indokok között, hogy változatossá tehetjük az adott szezonnak megfelelő gyümölcsökkel. Nem először készítettem, az első próbálkozás gyönyörűséges darabja ITT található. Készüljön bármikor, bármilyen jól eltalált párosítással, biztos sikert aratunk vele. Ezt a változatot gázsütőben készítettem. Villanysütőben készült csokoládés változata a Kifőztük 2011/3. számában olvasható, illetve TücsökBogárnál keresendő. Ez a recept a Kifőztük 2011/6.számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, természetesen ingyenesen. 

FEKETEERDŐ PAVLOVA


Hozzávalók 4 főre

a pavlovához:
  • 6 tojásfehérje
  • csipet só
  • 30 dkg porcukor
  • 1 evőkanál étkezési keményítő 
  • 1 teáskanál ecet vagy citromlé

a tetejére:
  • 3 dl tejszínhab
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1/2 dl cseresznyepálinka
  • 1 dl víz
  • 10-15 dkg kimagozott fekete cseresznye
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2-5 dkg étcsokoládé


Kimagozzuk a cseresznyét, kissé megcukrozzuk, és legalább egy órára, de lehetőség szerint egész éjszakára pálinkába áztatjuk.
Kezdjük habbá verni a fehérjéket a sóval. Amikor már keményedik, mehet bele apránként a cukor, majd a keményítő és az ecet. Kemény habot verünk. Akkor jó, amikor a kiemelt habverőn habcsúcs képződik.
Sütőpapírral vagy szilikonlappal béleljük a tepsit, és vagy egy nagyobb, vagy több kisebb, tetszőleges alakú tortát formázunk rá a habból. Ehhez rétegekben rakjuk föl a habot, akkor kevésbé terül szét. A végén úgy alakítjuk a masszát, hogy a szélén magasabb legyen, vagyis peremet képezünk, mert középre kerül majd a tejszínhab, arra pedig a díszítés vagy a gyümölcs. A legkisebb fokozatra állított, 20 cm-re nyitva hagyott ajtajú gázsütőben körülbelül 30 perc alatt süssük készre a habot, de vigyázzunk, ne barnuljon meg. (Ez a Pavlova-torta alapja.) Ha kész, hagyjuk kihűlni.
Leszűrjük a cseresznyét, fölforraljuk a lé egy részével és a vízzel, és botmixerrel kissé pürésítjük. Beleforgatjuk az étkezési keményítőt, majd kihűtjük, és hozzákeverjük az áztatáshoz használt pálinkát.
Kemény habbá verjük a tejszínt a porcukorral. Leszűrjük a cseresznyepürét, a levét fél-retesszük, ez lesz majd az öntetünk. A habhoz keverjük a gyümölcshúst, a sült alapra rétegezzük, rákanalazzuk a püré levét, végül ráreszeljük a csokoládét és tálaljuk.


A Pavlova készítésétől egyáltalán nem kell félni. Szinte lehetetlen elrontani, és ahogy látszik, egy közel 30 éves Karancs gázűzhely segítségével is előállítható. Tessék tehát Pavlovát készíteni, mert az első alkalom után csak a képzeletünk szab majd határt annak, hogy milyen ízben, milyen gyümölccsel készüljön. 






5 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

ez nagyon guszta!!! folyik a nyálam! Most már ki kell próbálnom, nekem is!!!

trollanyu írta...

Fantasztikus fotók, nagyon tetszik:)

szepyke írta...

Turák Kinga, muszáj, muszáj!

Trollanyu, köszönöm!:)

tücsi írta...

Fantasztikusan gyönyörü a Pavlovád. Száz éve készülök elkésziten, de most biztos hogy megteszem. Köszönöm ezt a klassz részletes elkészitési leirást. Szuper:):):):):)

szepyke írta...

Tücsi, köszönöm, kedves vagy!:)
Ne félj a Pavlovától, mert egyáltalán nem nehéz. Ha én egy kb. 30 éves Karancsban is meg tudom csinálni, akkor bárki meg tudja csinálni!:) Szóval, tessék nekiállni!:) És majd mesélj, hogy milyen lett!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...