2011. július 22., péntek

Rumos-meggyes gesztenyefagylalt


Tegnap hoztam a gesztenyefagylaltot, ma meg az ebből a "sima" fagyiból készült felturbózott változatot...
Garantált sikert lehet vele aratni a felnőtteknél... gyerekeknek kínálni szigorúan tilos, ugyanis rengeteg alkohol van benne...

A gesztenyefagylalt elkészítését is bemásoltam, hogy ne kelljen ugrálni a bejegyzések között.


Rumos meggyes gesztenyefagylalt

Hozzávalók

a rumos-meggyes réteghez:
  • 10 dkg meggy  (magozott) 
  • 2-4 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj (elhagyható)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 1 dl rum

a gesztenyefagylalthoz:
  • 25 dkg mirelit gesztenye, vagy gesztenyemassza
  • 2 dl tejföl
  • 1 dl felvert tejszín
  • cukor (a cukor mennyisége a gesztenye ízétől függhet, így ezt kóstolgatással kell eldönteni... kb 2-6 dkg kell hozzá)
  • rum (sok rum...:D)


Először a elkészítjük a rumos-meggyes réteget. A meggyet összekeverjük a cukorral, a vanília kivonattal és pár percig állni hagyjuk, hogy a meggy levet engedjen. Ezután hozzáadjuk a rumot és botmixerrel kicsit aprítjuk. (Ne legyen püré, inkább darabos meggy legyen a végeredmény!) Hozzákeverjük az étkezési keményítőt, majd forrásig hevítjük és ahogy egyet forrt, levesszük elzárjuk alatta a gázt. Kihűtjük. 

Ha mirelit egész gesztenyénk van, azt megfőzzük, ha főzött, akkor csak a tejföllel és a cukorral botmixerrel pürésítjük. Ha sűrű, adjunk hozzá még tejszínt. Hozzáadjuk a rumot és a  felvert tejszínt, majd a fagylaltgépbe adagoljuk. 
Amikor elkészült, jól záródó dobozba tesszük a gesztenyefagylalt felét, rá a meggyes öntet felét, majd megint a gesztenyefagylalt réteg jön, és arra megint a rumos-meggyes réteg. A mélyhűtőben  annyira   gombócolható keménységűre fagyasztjuk, majd adagoljuk és tálaljuk.

A meggyes öntet annyi rumot tartalmaz, hogy nem fagy meg teljesen, így adagolásnál bevonja a fagylaltot. 

(Gép hiányában a gesztenyefagylaltot jól záródó edénybe tesszük és a mélyhűtőben még kanalazható állagúra fagyasztjuk, majd utána rétegezzük a meggyes szósszal.)

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Gesztenyefagyi felturbózva. :D Nagyon finom lehet!

Éva írta...

Nagyon ízletes fagyi lehet, olyan nem lehet abbahagyni fagyi!

egycsipet írta...

Mmm... :)

Bianka írta...

Nagyon finom lehet

szepyke írta...

Flóra, gondoltam, feldobom egy kicsit..:)

Éva, igen, olyan, aztán énekelni lehet a végén..:)))

Egycsipet, kérsz?:)

Bianka, az volt..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...