2011. szeptember 18., vasárnap

Kozmetikumok a konyhából - házi körömvirág krém


Ha valaki követi a blogot, tudja, hogy én karácsonyra általában saját készítésű ajándékokat adok a fontosaimnak. Ezek nem amolyan haszontalan dolgok, mint a 158. saját festésű doboz, hanem vagy ehető, vagy valamire használható, dolgok. Már tavaly is terveztem, hogy készítek házilag körömvirág krémet, de akkor elmaradt. Most viszont időben kezdtem hozzá ennek a "hatalmas műveletnek", azaz időben eszembe jutott, hogy most virágzik a körömvirág, most kell valakinél kalapolni érte... Elsóhajtottam magam a facebookon, hogy ki tudna nekem körömvirág lelőhelyet, és pár percen belül meg is érkezett a válasz Krisztinától, miszerint neki van a kertjében, és szívesen meglep vele. 

Krisztinával két-három havonta megejtünk egy kávézást valahol, így adott volt, hogy a következő kávézás alkalmával hozzám kerülhet egy hatalmas csokor körömvirág. Így is lett, azaz akkora csokor virágot kaptam, hogy ennyit szerintem egy mezőn lehet csak találni. Krisztinának itt is köszönöm a virágot, meg minden mást is...:)

És akkor, hogy hogy készült a krém. A virágokat vízbe tettem és egészen addig a szoba díszei voltak, míg el nem kezdek hervadni. Természetesen nem vártam meg, míg teljesen elhervadnak, csak addig, amíg már elkezdték összecsukni a virágaikat.

Körömvirág krém

Hozzávalók

  • nagy csokor körömvirág (a virág feje és zöld szára is!)
  • 50 dkg sertészsír (bolti sertészsír)


A virágot nagyobb darabokra vágtam. A zsírt melegítettem, amikor teljesen felolvadt és forró volt, beledobtam a virágokat, egy-két percig sütöttem benne, eközben a virág serceg és esetleg fröcskölhet is, majd elzártam a gázt, lefedtem az edényt és egy napra magára hagytam őket. (Itt meg kell, hogy jegyezzem, hogy én használok sertészsírt, mégis kifejezetten rosszul voltam az intenzív zsírszagtól..., így a krém elkészítését kereszthuzatban ajánlom...)

Másnap az egészet felmelegítettem, de csak addig, amíg a zsír leolvad a virágról. Először nagyobb szűrön leszűrtem, így a nagyobb részekről lefolyt a zsír. 
(Az így keletkezett virágot, szárat nem dobtam ki, mert Szilvi barátnőm majd remek szappanokat készít belőlük, így beletettem egy nejlonba és amíg nem találkozom Szilvivel, a mélyhűtőben várakoznak.)

A leszűrt zsír ekkor még kicsit "homokos", nem teljesen tiszta, így egy nagyon sűrű szűrőn is leszűrtem, majd tisztára mosott, üvegből készült krémes dobozkákba adagoltam őket. (Fontos, hogy amibe adagoljuk üvegből legyen, mert a műanyagból olyan dolgok oldódhatnak ki, amik nem túl egészségesek... Erre a célra kb. három éve gyűjtöm a szemránckrémeim tégelyeit, így ez úgymond ingyen volt.)

Az elkészült krémeket karácsonyig a hűtőben tárolom, hogy minél később avasodjanak.
Eltarthatóságukra nem tudok mit írni, mert nem hinném, hogy megromolhatna, maximum megavasodik a sertészsír, de az sem fog szerintem. Eleve pici tégelyekbe adagoltam, így egy év alatt elfogynak majd, jövőre meg készíthetem az újabb adagot. 

A körömvirágot egyébként lehetne olíva olajban áztatva is használni, de ahogy több helyen is olvastam, a legjobban ezzel az eljárással nyerhető ki a körömvirág értékes hatóanyaga. 

A körömvirágról ITT is olvasható, hogy mi mindenre jó, és lehet, hogy újdonságot árulok el, de még ehető is! 

Egyre több házi kozmetikumot használok, így hozom majd a házi szappant és a házi dezodort is. 

A körömvirág szezonja júliusban van, így jövőre akkor kell majd hozzálátni. 

A képek nincsenek színezve, a krémnek valóban ilyen napsárga színe van. 


20 megjegyzés:

Kreatív konyha írta...

Gyönyörű sárga színe van a krémnek! Régen nagymamám is készített ilyet, ő is zsírral csinálta. Maria Treben Isten patikája című könyvből csinált különféle kenőcsöket

Roza írta...

Csodás!:) És én nem hittem el a faluban egy néninek, hogy zsírral kell készíteni:( Jövőre én is csinálok:)

Viktória írta...

nagyon jó! Én is szeretnék egy ilyet, kár h nem vagyok az egyik családtagod :( :D

Echan írta...

Emlékszem, hogy gyerekkoromban anyukám is készített ilyen krémet magának, sőt még apukám ekcémáját is ezzel kezelte és használt is neki. :) A házi készítésű krémek legjobbja szerintem.

szepyke írta...

Kreatív konyha, valóban gyönyörű színe van!Nem ismerem ezt a könyvet, de biztos csoda dolgok vannak benne.

Roza, igen, zsírral. Disznózsírral. Olvastam, hogy a legjobb, a mangalica zsír lenne, de azt nem kaptam...:(

Viktória's style, biztos nem? Elég nagy a családom...:)))

Sziluett, igen, nekem a nagymamám készített ilyet régen. Rengeteg mindenre jó, és nagyon egyszerű elkészíteni!

Turák Kinga írta...

nekem van a garázsban szárított körömvirág, idei, abból lehet esetleg? Mert hát én is a sk ajándékok híve vagyok. :)

szepyke írta...

Szárítottból? Nah, ezt nem tudom, de egy próbát megér szerintem, nem?

Turák Kinga írta...

ez már csak az októberi projekt lesz, ha összejön!!!

oneil42 írta...

Nagyon szép színe van!
Igaziból ez kenőcs, nem krém, de így (főleg, mert disznózsír a vivőanyag) a bőr mélyebb rétegeihez is eljut.
Ha krémet is szeretnél készíteni, szívesen leírok egy receptet..

szepyke írta...

Oneil42, megköszönöm, ha leírod!

oneil42 írta...

Nem fért ide kommentként, így posztoltam.
Itt.

szepyke írta...

oneil42, hol posztoltad?:O

oneil42 írta...

Az Itt. az előző hozzászólásomban elvileg link.
Ha esetleg nem sikerült, megpróbálom ismét.
http://oneil42.hu/?p=133

szepyke írta...

Oneil42, de igen, megkaptam, köszönöm!

El is fogom olvasni, csak kis időt kérek. Köszönöm!:)

Jámborné Budai Mónika írta...

Szia!
A befőzünk csoportban találtam rád.
Örülök mert nagyon tetszenek a bejegyzéseid és a blogod.
Egy kérdésem lenne?
- A zsír az a bolti fehér zsír?

Barbi konyhája írta...

Nagyon könnyen elkészíthető, komolyan meglepődtem! Annyira szép színe van. Ha valaki hozzám vágna egy csokorral bizisten megcsinálnám!!! :)

szepyke írta...

Jámborné Budai Mónika, igen, tök egyszerű disznózsír. A legjobb a makkon nevelt mangalica zsírja lenne, de bevallom én még az életben nem láttam olyat, úgyhogy, ez sima, disznózsír. Arra készülj fel, hogy rettenetes szaga lesz...:)))
Ha lehet, a virág olyan helyről legyen, ahol nem jár autó, nincs háziállat... :)

Barbi, én is erre várok idén (is)...:)))

Névtelen írta...

Én tettem hozzá még aloe vera gélt, amit házi aloeverából kapartam ki! :)
Viszont! Miután kész lett a krém, még zsírszagú maradt, úgyhogy én tettem bele illoolajat.

inga írta...

kókuszzsírban?

szepyke írta...

Jó a kókuszzsír, de a sertészsír a legjobb, ezt valahol olvastam. Szóval, ha idegenkedsz a sertészsírtól, akkor jó lesz, csak a legjobb a sertészsír lenne.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...