2011. november 18., péntek

Kókusztorta





Ez a torta a véletlen műve. A piskótája már megsült, amikor a hozzá kitalált krém egyáltalán nem akart úgy sikerülni, ahogy gondoltam. Így került bele sűrítésként gríz, és már ekkor sejthető volt, hogy remek lesz a végeredmény. Ebből az adagból hatalmas torta készül. Jóval magasabb, mint a nálunk megszokottak. Nagyszerűségét az is fokozza, hogy szinte azonnal tálalható, nem szükséges az ízek összeérésére várni. Töményen kakaós és nagyon kókuszos.

A recept a Kifőztük 2011/11. számában jelent meg, az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 



Kókusztorta

Hozzávalók 20-22 cm-es formához
  • 24 dkg liszt
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 mokkáskanál sütőpor
  • 10 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 28 dkg cukor
  •  24 dkg vaj
  •  4 tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • csipet só

a krémhez:
  • 3 dl sűrű kókusztej
  • 50 dkg mascarpone
  • 3-4 evőkanál gríz
  • 8-10 dkg cukor
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • csipet só

a tetejére:
  • kókuszreszelék


A piskótához kimérjük és csomómentesre keverjük a hozzávalókat. 180 fokra előmelegítjük a sütőt.

Három részre osztjuk a tésztát, és 20 centis kivajazott tortaformában egyenként kb. 15-18 perc alatt mindegyikből sütünk egy-egy lapot. (Tűpróba!)

A krémhez kimérjük és kis lángon összefőzzük a hozzávalókat. Amikor a gríz elkezdi összefogni a krémet, lassan főzzük tovább, ügyelünk rá, hogy ne sűrítsük be túlságosan. (Kihűtés után még sűrűbb, töményebb lesz a krém, ezért ha túlzottan felfőzzük, nehezebb lesz megkenni vele a piskótát.) Hideg vízbe állítjuk a készítéshez használt edényt, többszöri átkeveréssel kihűtjük a krémet, majd megkenjük és egymásra rétegezzük a tortalapokat. A torta tetejét is megkenjük a krémmel és megszórjuk kókuszreszelékkel. Vagy magában, vagy bármilyen savanykás gyümölccsel tálalhatjuk. Hűtőben tároljuk.

A fényképekért külön köszönet Csibének! Nélküle erről a csodáról valami béna kép készült volna az én előadásomban...:) Csibe, köööööööszönöm! :D


5 megjegyzés:

Alexa Christi írta...

Nem vagyok egy nagy édességzabáló, tudod:), de ebbe most azonnal beleharapnék!
Még akár el is készíteném ... azaz fogom! :))

szepyke írta...

Alexa és milyen jól jársz majd vele!:) És nagyon kedves vagy, köszönöm!:)))

Mary írta...

De gyönyörűséges! Nagyon finom lehet!

Hamucipóka írta...

Szia Szepy!

Azt írod a krémnél, hogy a hozzávalókat összefőzzük! A mascarponét is? Nekem ez olyan furi. Általában azt a végén keverik ki a lehűlt alappal, nem?

Előre is köszi!

szepyke írta...

Szia Hamucipóka!
Megmondom őszintén, egyáltalán nem emlékszem, hogy hogy készült, mert több éve készítettem, de a leírásnak pontosnak kell lennie, mert azt a készítése után írtam le, amikor még biztosan emlékeztem rá. :)
Ha bizonytalan vagy, készíts úgy, hogy a mascarponét a már kihűlt krémhez kevered hozzá, de utána valószínűleg újra hűteni kell majd.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...