2010. február 1., hétfő

Légy résen...Hogy, nem minden az, aminek látszik, az tény.

Sajnos, az, hogy boltokban a polcokról csak nagy-nagy elővigyázatossággal szabad bármit levenni, az is tény. Mert olyan szinten vagyunk megvezetve, hülyének nézve, hívjuk, aminek akarjuk, hogy az vérlázító...

Itt ez a kis szerencsétlen, a polc alján, majdnem a földön találtam. Tejföl is, 20 %-os is, magyar is... Nekem kb egy kilónyi kellett, így elvettem kettőt...
Az ára 199,- Ft, 45 dkg-nak... Tehát, nekem 90 dkg tejföl így 398,- Ft-ba került...

A "Kunsági" termékeit szeretem, eddig nem volt vele gondom. Meg is vettem, haza is vittem, el is használtam...

Az van benne, amit várok egy tejföltől, nincs rajta nagy csicsa, tejföl és pont.


Ha nem vagyok szemfüles/spórolós/bármi, akkor simán levehettem volna a polcról például ezt:Sole tejföl. Szeretem a Sole termékeit is, ha lehet Mizo tejet iszom, tehát minőségileg semmi bajom vele.

Ez is 20 %-os, és magyar is. De itt már a 90 dkg tejföl 449,- Ft-ra jön ki, tehát, pont 50,-Ft a különbség, persze, nem a mi javunkra... Jó, igen, 50,- Ft, az nem olyan nagy pénz, mondhatnám ezt is, de sokszor 50,- Ft, bizony az...

Miért van az, hogy nálunk nem érvényesül a több, olcsóbb elve??? Hogy mindig azt szajkózták egy időben, hogy minél nagyobb kiszerelést vegyünk mindenből, mert akkor olcsóbb, hiszen kevesebb a nem tudom mi rajta, és lássuk be, külföldön ez általában tényleg így is van... De nálunk??? Szerintem ma már szinte semmi nem olcsóbb, ha több, sőt, mostanában mindig minden drágább, ami nagyobb. De miért???

Ez is olyan, mint az a helyes kis pille palack, amire jól rászoktatták a népet, aztán nem tudnak vele mit csinálni, mert annyi van, most meg akkor elkezdenek pénzt kérni érte, holott, anno pont ők nevelték rá a jónépet, hogy ilyet vegyen...Másik példa... Túró.

Állok a túrókkal szemben. Legalul egy rekesz, előtte a polcra kiírva, LEGOLCSÓBB!

Nah, persze, tényleg annak látszik, hiszen, a fölötte lévők ára jóval több... A felső 399,-, alatta 389,- és, az ott lent, a LEGOLCSÓBB, az 249,-! Hű az anya, milyen jó vétel!!!

Nah, persze... Csak a másik kettő fél kiló, azaz 50 dkg, míg az ott lent 25 dkg...

Ezt így lehet? Ez tényleg belefér??? Nem úgy mondom, ahogy a nagymamám mondaná, hogy hova tegyék a hangya nemiszervének nagyságával írott kis tábláikat, hanem azt mondom, hogy nekem is le kellett hozzá guggolnom, hogy mindent el tudjak olvasni, amit kiírtak, ki kellett horgásznom egy zacskót onnan alul, hogy megnézzem, hogy az meg mitől annyira olcsó...


Ha valaki nem hiszi, kattintson a képre, ott lesz a pirinyó betűkkel írt szöveg, 250 g, 500 g...

Az 500 g, azaz az 50 dkg, pont a duplája a 250 g-nak, azaz a 25 dkg-nak...

Így már annyira nem érthető, hogy mi a fittyfenétől lenne olyan nagyon olcsó az alsó polcban elhelyezett túró, hiszen, ha a dupláját veszem, hogy fél kilót kapjak, akkor 498,- Ft-ba fog kerülni, ami mennyivel is drágább a felső kettőnél???

Nahát... Már megint kerestem 100,- Ft-ot. De csak azért, mert még fiatal vagyok, jó a szemem és le tudok guggolni/feküdni/hajolni az alsó polchoz, hogy megnézzem, hogy mennyi is az annyi...Annyira unom, de tényleg. Nagyon. Sőt, nagyon, nagyon... Nagyon, nagyon, nagyon, nagyon.

Nincs erre valami törvény, hogy mit, hogy lehet kiírni, feltüntetni, stb???
44 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Sokszor tapasztaltam én is, hogy az "akciós" drágább volt mint a nem akciós...
Mostanában rögtön az egységárat nézem :)

Araniel írta...

Minden más országban az van, hogy ha nagyobb, több, az olcsóbb. De úgy látszik mi olyan gazdag ország vagyunk, hogy ezt is megengedhetjük magunknak.

bodza írta...

Nekem is azért tart sokáig a vásárlás, mert igyekszem szemrevételezni az egységárakat is, amellett, hogy azt is szem előtt próbálom tartani, hogy azért ne silány minőséget vásároljak. Pont a túróra ez nem igaz, de sok minden másra igen. Lsd. wc papír. Akcisó, hány darabos csomag, hány rétegű, illatos, nem illatos, puha, durvább, stb. Apácska mindig vigyorog rajta, hogy mit tudok szőrözni ezen, de aztán belátja, hogy sokszor jó vásárt csinálok.
Egyébként sima vásárlási pszichológia, hogy amit el akarnak adni, azt szemmagasságba teszik. Ha kiszúrja a szemed, akkor az esetek nagy részében nem hajolgatsz le, meg nem nyújtózkodsz. Ugyanez vonatkozik a régebbi áruk előretolásában, a frissebbek hátrább helyezésére is.Ma pl. tofut vettem, de már rögtön egészen hátranyúlok, így 2 hét szvatosságot nyerek, mert annyival frisebb, ami hátul van a hűtőpultban.
Néztem ma a 2-t fizet, 3-at kap akciókat és bizony volt olyan benne, ami más márkából darabonként olcsóbban jött ki és ugyanazt tudja. :) Nem árt ravasznak is lenni, ha már vásárol az ember. Persze sokszor vannak olyan akciók, amikor érdemes beruházni. :)

lekvároskukta írta...

Én is baromira unom már, hogy teljesen hülyének nézik az embereket mindenhol...résen kell lenni, az biztos.
A lejáratot is nagyon meg kell nézni mindig, én is hátranyúlok a cuccokért. Az elől lévőket amúgy is mindenki összetapogatja :)

Dora írta...

Annyira sokat gondolkodtam, irjak-e, vagy sem.
Irok. Ha ennyire zavar Magyarorszag, tenyleg miert nem koltozol el? Miutan elolvastam a Londoni beszamoloidat is, mar lassan en kezdtem kenyelmetlenul erezni magam. Londonban elek, itt sincs kolbaszbol a kerites. De azert szerintem mielott kiadod a vilagnak a (szelsoseges) velemenyed, nem artana neha utananezni, mirol is beszelsz mert igen sok posztod csak szegenysegi bizonyitvany. A Te erdekedben modnom, hidd el mi sem all tavolabb tolem a bantani akarasnal.

szepyke írta...

Névtelen, de ezt lehet? Mármint, hogy félrevezetik az embert? Szerintem ez nagyon gáz.

Araniel, úgy látszik... A múltkor majdnem megvettem 8 kiló almot (macskaalom, a nyúl alá, nem tudom, hogy mi a normál neve), mert azt hittem, hogy jobban jövök ki így, mintha a kisebb kiszerelést veszem. Teljesen véletlenül néztem meg, hogy nem olcsóbb, de jóval drágábbra jön ki egy kilóra, a derekem leszakad, mire megemelem, és még tárolni is kell... Az volt az egyik tanulópénz...

Bodza, a wc papír nagyon jó példa. Egy időben vettem a crepto kisvirágosát... Aztán nem emeltek árat, de elkezdődött a minőség romlása. A kisvirágoson anno kis narancssárga virág, kék levéllel volt. Aztán eltűnt a kis kék szár, aztán a virág is csak egy paca lett, de nem a festés a lényeg, hanem, hogy közben olyan silány lett a minősége, hogy egy tekercset el kell használnod, míg egy kicsit drágábból két kockányit tépsz... És igen, a lejárat is jó példa, én sem veszek az elsők közül, nyúlok hátra, hogy nem a holnap lejárót vegyem meg...

Lekvároskukta, komolyan mondom, azért töltök annyi időt a vásárlással, mert mindent 70-szer kell átolvasni...

Dóra, jól tetted, hogy írtál. Válaszolni is fogok, de először kérdésem is lenne.
Te miért élsz Londonban, illetve Milton Keynesben? Miért nem élsz itt, Magyarországont?

Azt írod, hogy ha annyira zavar Magyarország, miért nem állok odébb. Mert ez a hazám. Itt születtem, itt élnek a szüleim, a szeretteim.
Az, hogy ide születtem a sorsom egy része. Az, hogy nem mentem el innen, lehet, hogy a véletlen műve. Nem tudom, hogy Te miért élsz Angliában, és miért nem itt?
Én itt élek, egy jó ideje a saját keresetemből próbálok megélni, és sajnos azt látom, hogy itt nagyon sok sumák dolog folyik, hogy olyan terhekkel nyomnak minket, amitől itt jóval nehezebb az élet, mint máshol. Ha itt élnél, hallanál csuda dolgokat, hogy emberek szegényednek el, hogy többen fagytak meg idén télen a lakásokban, mint az utcákon. Tudod, én nem azt tartom megoldásnak, se ebben, se az élet többi területén, hogy ha nem tetszik valami, akkor veszem a sátorfám és huss, ott sem vagyok. Én szeretem megváltoztatni a dolgokat. Meggyőződésem, hogy tenni kell azért, hogy itt is minden változzon. És meggyőződésem, hogy ha beszélünk róla,ha a sok sumákság napvilágot lát, akkor hátha történik valami... Mindjárt folytatom, de várom a válaszodat addig...

szepyke írta...

Dóra, folytatom!

Miért érezted magad kényelmetlenül? Leírtam, hogy ott sincs kolbászból a kerítés, de leírtam, sőt levezettem, hogy mi mennyibe kerül itt, és mennyibe ott. Ezt írtad: "De azert szerintem mielott kiadod a vilagnak a (szelsoseges) velemenyed, nem artana neha utananezni, mirol is beszelsz mert igen sok posztod csak szegenysegi bizonyitvany." Ezen mit értesz? Milyen szélsőséges véleményem van, nem értem, hogy mire írod? És azt sem tudom, hogy minek nézzek utána, vagy minek nem néztem utána? Tényeket írjál, mert ez így vagdalkozás, nem más. Elhiszem, hogy nem akarsz bántani, és csak az én érdekemben írtál, de kérlek, hogy írd meg, hogy mire gondolsz, mert így nem tudok rá válaszolni.
Várom válaszod!
Köszönöm!

Chef Viki írta...

Ott a pont :-))) Ahogy Bodza írta, sima pszichológia, de azért elnézést már... A résen kell rajta lenni állandóan :-)

Mondjuk azért azt nagyon elképzeltem, ahogy a túrós pult előtt kattintasz :-DDD

Andi/cuki írta...

Már írtam a múltkor is,mindig kell nézni az egységárat,mert azt a mi érdekünkben találták ki. Egyébkénzt én az alföldit veszem,az magyar is és nem drága,és finom. Egyébként egy kolléganőm javaslatára nagyon finom magyar szalámit vettem az Aldiban,amit a Pick gyárt,szerintem direkt az Aldinak, de kb.féláron árulják,mint az eredeti. Egyébként csak a fogyasztóvédelemnek lehet(ne) szólni,mert ők védik az érdekeinket. Persze,ha lemossák a szavatosságot, s újat nyomtatnak,azt hogy ellenőrzöd?

Araniel írta...

Én mostanában tejesnél veszek házi tejfölt, kicsit drágább, de nagyon finom. Amúgy érdemes tejboltban vásárolni, sokkal finomabbak, mint a "gyártott termékek" Majd kipróbálom valamikor a tejautomatát is.
Hétvégén megkóstoltam a Kistejes tejfölt is, az is nagyon finom volt.

Dóra hozzászólásához még annyit fűznék hozzá, hogy barátom apukája kamionsofőr, és rengeteget van külföldön. Szerintem ők már hosszú évek óta nem vettek itthon pl. tejet, mert a kinti dobozos is olcsóbb. Rengeteg konzervet, üdítőt és haslót hoz, mert minden ilyen olcsóbb odakint(főleg a franciákhoz jár, meg a németekhez, de Angliában is megfordul néha). De a mosóportól, a tisztítószereken át szerintem majdnem mindent megkap ott olcsóbban. Általában hiperekben, vagy szupermarketekben veszi ezeket. A Lidl-be sokat jár, az itthon se rossz, de össze szoktuk hasonlítani a francia és a magyar katalógust. Ugyanaz a termék olcsóbb ottkint. Mesélte, hogy beszélt egy azt hiszem francia emberrel. Valahogy így nézett ki: mennyi Mo-on egy kg kenyér? x ft. Kb itt is. És mennyi egy liter benzin? x ft. Hát, kb. itt is ennyi. És mennyi Mo-on az átlag fizetés? x ft. Jézusom!!! És még élnek?
Szerintem ehhez nem kell különösebbet már hozzáfűzni.

Szóval hülyék vagyunk, hogy itt élünk, de egyetértek Szepykével. Én se tudnám itthagyni ezt a pöcegödröt^^

Jucy írta...

Én is átnézem mindig a polcokat. Apukám morog is, hogy mi a fenéért tart egy bevásárlás sokáig. Meg is mutatom majd neki a bejegyzésed. Nálam statisztikailag minél gyorsabb a vásárlás annál többet fizetek :)

Andi írta...

Bevallom, én nem szoktam figyelgetni, de annyiszor ráfázom, hogy el figyelnem kéne!

Unknown írta...

Nekem is sokáig tart általában a vásárlás, mert megnézem az alsó polcokat, egységár, minőség stb. (Szerencsére olyan Párom van, hogy partner ebben, sőt...)Én úgy hallottam, hogy a cégek megveszik a polcokat és mindig drágább ami szemmagasságban van, hát csesszék meg. Szerintem igenis időt kell szánni a nagyobb bevásárlásokra, mert kifizetődő. Tudom-tudom sokszor nem könnyű, de úgy gondolom érdemes :)

"Itt sincs kolbászból a kerítés"-ből meg elegem van. A legtöbb kint élő ismerősünk, mikor megkérdezzük hogy élnek kint, hápognak, hogy jól, de ott sem könnyebb ám. Aztán mikor észre sem veszik elmondják: dolgoznak, szórakoznak, költenek és még félre is raknak. Szegényeknek, milyen rossz lehet. (Félre ne értsétek, nem vagyok irigy. Én igenis meg vagyok elégedve azzal amink van. Ez adatott, ennek örülök. Mindenben megpróbálom a pozitívat észrevenni.) De én ebből tanultam. Ha összefutok valamelyik kint élő ismerősömmel, leginkább általános dolgokról beszélgetek és kitérek a hülye itthoni léttel kapcsolatos kérdéseitől.

Araniel írta...

Hát én nagyon hanyag vagyok ilyen téren. De majd ha magamat kell eltartani, akkor majd odafigyelek az ilyenekre. Addig pedig tanulok a tapasztaltaktól:)

Mary írta...

Szepyke én többségében 19 autista fiammal szoktam vásárolni. Itthon van nem találtunk az iskola után se munkát se más időtöltést. Megtanulta, hogy nem sietünk ráérünk tényleg van időnk bőven. Azt is megtanulta, hogy ha finomat akar enni akkor válogatni kell nézni kell mi van benne meddig jó és mivel nem veti fel az embert a pénz így az árat is figyelni kell. Esetleg közben iszunk üdítőt, teát vagy kávét.
Törekszem a magyar termékre de van persze ami külföldi mivel finomabb és van ami olcsóbb is.
Szeretünk piacon vásárolni Újpesti lévén itt helyben őstermelőtől, kereskedőtől de járunk a Lehelre is baromfihúsért és felvágottért.
Tavaly nyáron nyitott egy Landhof és Osztrák felvágottakat sajtokat árusító bolt ott is szívesen vásárolunk. Egy példát emelek ki sonkák 150 grammos kiszerelésben ott 400,- ft Sparba, Auchan-ba 600-700, ft között van. Nagyon finomak! Magyar felvágott a Regnum nagyon finom de sajnos drágább. Amúgy régebben olvastam, hogy egy hazai húsfeldolgozó leáll pár termékével, mert drágább lett a kintről behozott hús ára!!!! Sajnos itt tartunk!

mandy tarragon írta...

Szepy: az egységárat pont az ilyen disznóságok miatt kell kiírniuk. Bár azt sajnos nem szabályozzák, hogy mekkorában kell kiírni... Tudod, nem vagyunk mi olyan gazdagok, hogy akciósan vásároljunk :)

Ebből meg, hogy "itt sincs kolbászból..." nekem is elegem van. Senki nem állította, hogy abból van, jó?
Amerikában él az unokatestvérem, lakástextilekkel foglalkozik, dolgozik mint a güzü, és: van autója, háza, nyaralni járnak... Nem vágtak semmit utána, de ha dolgozik, akkor van eredménye. ÉS fáj neki, hogy kinn kell élnie, mert haza szeretne jönni. De itthon éhen halna...
Elég csak arra gondolni, hogy ha indítani akarsz itthon egy vállalkozást, akkor hány bőrt lehúznak rólad, mielőtt még elindulnál, aztán úgy akadályoznak, ahogy tudnak...
Az meg már csak a hab a tortán, hogy az angol minimálbér már lassan több, mint egy mérnöki fizetés itthon...
Könnyű azt mondani, hogy, ha nem tetszik, akkor menjél el. Akkor menjen el az egész ország? Ez a megoldás? Az a nagyon szomorú, hogy lehetne ebben a kis országban is lehetőség. Csak nincs. Mert sajnos sokkal olcsóbb úgy szavazatot szerezni, ha osztunk a választás előtt gulyáslevest vagy adunk egy kiló narancsot...

Névtelen írta...

Dóra hozzászólásához: Szepyke pont azokról a problémákról ír posztjaiban ami nagyon sok itthon élő átlagember problémája. Miért vagyunk mi kevesebbek, miért lehet nálunk ennyire szemérmetlenül nyerészkedni, és közben annyi ócskaságot a nyakukba sózni. Bejöttek a multik, hoztak magukkal egy csomó dolgot, de, és ezen van a hangsúly "jó lesz ez a magyaroknak" szemlélettel. Az üzletek koszosak, a bevásárlókocsik, kosarak minősíthetetlen állapotban vannak, a legtöbb helyen a zöldséges osztály gusztustalan, nincs "családbarát" kiszerelés, "akcióban" két öblítő együtt többe jön ki, mint ha külön-külön veszed meg. Az egyik Auchan üzletben a francia főnökség volt üzletlátogatáson. Nagyon húzták a szájukat a látottakon, és amikor a magyar kísérőjük arrébb ment, vami probléma adódott, hát..., summásan megfogalmazták a véleményüket. Rossz érzés volt hallani, de igazuk volt. A vásárlói kúltúra még gyerekcipőben jár nálunk...
Az itt élők sokat dolgoznak kevés fizetésért, rengeteget adóznak, nehezebben élnek. Gürcölni kell azért, amit a tőlünk nyugatabbra élők gond nélkül meg tudnak venni. Sajnos ezek még nem is luxus
cikkek, hanem a mindennapi,
normális életvitelhez szükséges dolgok. Gondolok itt egy meghibásodott háztartási gép cseréjére,szemüveg csináltatásra, fogorvosra, stb.Egy jó könyv ára,
szinházjegy, nyaralás...
Ica

szepyke írta...

Viki, a túrós pult előtt, guggolva... :))

Andi, tudod, kussoljunk, legyen úgy jó, ahogy van, mit ugrálunk már annyit...:(

Araniel, az tény, hogy sokkal nehezebb dolgunk van, mint a környező országokban. És már kezdem unni, hogy azt magyarázom, hogy mi a xar itt, valaki olyannak, aki nem is itt él...

Jucy, ez nagyon jó, hogy statisztikailag drágábban vásárolsz... :(

Andi, kellene... Én addig a pénztártól sem jövök el, amíg nem néztem át a blokkot... Már írtam ide, hogy karácsony előtt két vaj helyett 22 darabot számoltak, és 5000 ft-al több volt a számlám... Még jó, hogy megnéztem, mert éreztem, hogy valami nem jó... A zuram szokott pakolni, én figyelem a gépet... De akkor nem tudtam figyelni, mert pakoltam. Majdnem 5000 ft-ba került a dolog.

Csongi, teljesen úgy van, ahogy írtad!:(

Araniel, már most is figyelj rá, mert rengeteg pénzt szednek ki a zsebedből!:(

Maryenne, de miért????? Ez nagyon gáz...nagyon!:(


Mandy, szívemből szóltál. Kicsit már én is unom, hogy mindig az gondolja, hogy nincs itt gond, aki nem is itt él... Halálian unalmas, de hátha Dóra válaszol, hogy mit gondolok/írok rosszul, minek nem néztem utána. Az mondjuk érdekes, hogy lefényképezek mindent, tehát képpel igazolom/bizonyítom amit írok... Akkor mit nem látok jól???Jah, és itt élek, akkor lehet, hogy tudom, hgoy miről beszélek, nem??

Ica, köszönöm, hogy mellém álltál, teljesen igaz, amit írtál. Sajnos :(

ninca80 írta...

Igen Szepyke, igenis nagyon jól tudod miről beszélsz.Egyszer el kellene jönnötök egy ilyen Isten háta mögötti helyre bevásárolni,mint ahol mi is élünk.
Rendszeresen kint hagyják a lejárt szavatosságú élelmiszert,és ami a meglepő, sokan megveszik.
Arról nem is beszélve,hogy milyen nehéz a megélhetés,főleg nekünk akik minimálbérből élünk,és akkor úgy próbálnak átvágni bennünket ahogyan tudnak.
Nagyon klassz dolgokról írsz,nagyon jó témákat találsz,jó ilyenről is olvasni,csak miért nem pozitív minden???

ninca80 írta...

Jaj a kendőidet elfelejtettem,csodásak!!!
A csokoládé különösen tetszik.
Miért nem láthatunk olyan képeket is amin rajta vagy esetleg Te is?
Vagy van, csak én még nem győztem mindent visszaolvasni?

szepyke írta...

Ninca80, nincs rólam kép, és nem is lesz. Nem szeretném, ha kitennék, hogy vigyázz, ez szokott fényképezni, aztán feltenni a blogjára a pocskondiázást...
Meg éppen eléggé kiadom magam, nem kell, hogy még fel is ismerjen bárki is...:)

Mary írta...

Szepyke azért, mert már alig van magyar termelő. Az meg azért van kevés, mert vagy csődbe ment vagy, mert nem akar csődbe menni.

Dora írta...

Sajnalom, hogy hozzaszoltam. Nem akartam verre meno vitat inditani, bele sem megyek. Biztos mindenkinek ugy a legjobb. Csak annyit, hogy nem Milton Keynes, hanem Chiswick.
Tovabbi kellemes beszelgetest.
D

szepyke írta...

Maryenne, nem tudom, hogy az például kinek a felelőssége, hogy a lengyel tej olcsóbb, mint a magyar, a lengyel sajt olcsóbb, mint a hazai, pedig az nem itt nő "a határban", hanem utazik egy fél földrészt idáig, mégis iszonyat különbség van az árak között. Hogy miért ilyen drága nálunk minden, nem tudom, valószínűleg a rengeteg adó tehet róla...

szepyke írta...

Dóra, ne, ne menj el! Győzz meg, és mondd el, hogy mit látok rosszul!

Nem vérre menő vita ez, csak vélemények. De ha nem magyarázod el, hogy mire gondoltál, akkor elég egyoldalú marad. Kérlek, hogy gyere és mondd el, hogy miért gondolod azt, hogy én rosszul látom a dolgokat. Meggyőzhető vagyok, csak mondd el, hogy miben nincs igazam, mit látok rosszul, mi az amit Te máshogy látsz, és aminek én nem néztem utána! Köszönöm!

Mary írta...

Igen az is Szepyke az adó meg amikor a Lengyel küldöttség tárgyalt még az Európai Unió mezőgazdasági bizottságával akkor már a Magyar küldöttség már pezsgőzött.
Megkapunk kintről támogatást nem oda kerül ahova kéne.

Chrysis írta...

Sziasztok!
Dóra védelmében írok. Azt hiszem tudom, hogy mire gondol, én is kint élek, ha nem is Londonban. Azt kell tudni, hogy egész más a kép akkor, ha az ember nem csak 2 hetet tölt el külföldön és nem a karácsonyra kapott ajándékpénzét költi el, hanem fizeti a lakbért, a napi utazást és a kajákat.
Tény, hogy jobban ki lehet jönni a fizetésből, mint Magyarországon, de minden reggel a 3-4 eurós kávé és a 4-5 eurós croissant nem fér bele itt sem.
Rémes látni, hogy milyen a helyzet otthon, de mégis miért vannak a fogyasztóvédők, a jogszabályok, amikre az emberek adójának egy része megy? Egyetértek a felháborodással, mert elfogadhatatlan, ami Magyarországon van, de külföldön sem minden zökkenőmentes. Ugyanúgy vannak munkanélküliek, vagy olyanok, akiknek nézni kell, hogy mire mennyit költenek, mert nem mindegy. Persze lehet, hogy bizonyos mosóporokat, egyes termékeket olcsóbb beszerezni kintről, de összességében sokkal drágább az élet, mint otthon. Egyetlen példa: otthon a bkv bérlet már közel 10 ezer forint. Felháborító... Itt egy 30 napos bérlet 113 euró (és nincs metró, HÉV stb, csak busz és villamos, ami vasárnap pl 9 óra előtt nem jár, az éjszakai közlekedésért pedig külön kell fizetni, 5-6 euró per buszjegy).
Bocsi, ha hosszú lett!
Chysis

Mary írta...

Szia Chrysis
Mennyit kerestek kint?
Ha nem akarsz nem válaszolsz!

Mary írta...

Chrysis olvastam a blogod így már tudom!

mandy tarragon írta...

Chrysis: a fogyasztóvédők itthon egy vicc... Komolyan mondom. Megbüntetnek mondjuk a vásárlók félrevezetéséért egy Tesco/Spar/akármi- kaliberű céget 5 millió forintra... Röhögve kifizetik, sőt szerintem már eleve beleszámítják a költségekbe. Mert ha már bementél az akciós akármiért, akkor úgyse jössz ki üres kézzel...
Garanciális ügyintézést nem is említve, olyan magasról tojnak a fejedre, hogy ...

Én megértem, hogy senki nem fordul a fogyasztóvédőkhöz, a pomponoskispapucsa tele van mindenkinek azzal a hercehurcával. Legtöbbször az idő, ami elmegy az ügyintézéssel nem éri meg, másrészt meg a Cég úgyis talál valami hangyafüttynyi betűkkel írt akármit, amire hivatkozva bebizonyítja, hogy nincs igazad.

Nem bántásból kérdezem, de a 113€-s bérlet a kinti kereset hány százaléka és mit kapsz a pénzedért?
Mert a pesti 10e forintos valahogy nincs arányban se a fizetéssel, se a nyújtott szolgáltatással :(

mandy tarragon írta...

az előzőhöz: arra gondolok, hogy ha kinn van munkája az embernek, abból nem túlél, hanem megél. Itthon én el sem tudom képzelni, hogy mondjuk egy olyan ember, aki 70k-t keres hogy tud kijönni a pénzből, amit hazavisz...

Mary írta...

Mandy, miért a 28.000,- ft minimál nyugdíjból, hogy lehet kijönni?
Sehogy!

szepyke írta...

Chrysis, én ugyan "turistaként" voltam, ez igaz. De, nem turistákkal, hanem olyanokkal találkoztam, akik ott élnek, és megélnek, jól élnek. Van munkájuk ez igaz. Én értem, hogy ha nincs munkád, küzdelmes az élet, de úgy itt is, sőt!
Lehet, hogy a napi x kávé nem fér bele a kávézóban, ok, legyen, elfogadom. De az árak alapján, levezettem, hogy ott mennyiből kell megélniük, és abból hogy lehet, és mennyiből kell itt, és hogy lehet.

És azt ne felejtsük el, hogy ha van munkád, remek dolgok vesznek körül, nem lejárt termékekkel, szeméttel látnak el, vannak jogaid, amikkel élhetsz, sőt, Te vagy az ügyfél és érted vannak, nem fordítva.. Nálunk sajnos többször futok bele abba, hogy még ők tesznek szívességet, hogy szolgáltatnak...
Én ha kimegyek az utcára, itt szegénységet látok, szürke, komor arcokat. Túlhajszolt, fásult embereket, akik nem élnek, megélnek, hanem túlélnek, vagyis erre törekszenek az x hitelük mellett...
Nagyon borúsan látom a dolgokat? Lehet. Éppen eleget láttam már, hogy mit lehet velünk megcsinálni és még beleszólásunk sincs, sőt, kussoljunk, mert ez van, ezt kell szeretni, hogy képzeljük, hogy felemeljük a szavunkat? Hát, én ezt nagyon unom.
Remek példa a BKV balhé, hogy olyan pénzeket osztogattak ki egymásnak, amiből olyan színvonalat lehetett volna teremteni, mintha Európában lennénk, nem mintha, az egyébként minket lassan lehagyó balkánon...

Chrysis írta...

Visszajöttem pontosítani :) A lényeg, hogy mindenben egyetértek veletek és abszolút nem ellenetek beszélek. Ennek a legfőbb bizonyítéka, hogy még mindig kint vagyok külföldön annak ellenére, hogy nincs munkám és reményem se sok. De tény, hogy a párommal ketten meg tudunk élni az ő fizetéséből (ő gondnokként dolgozik, tehát még csak nem is egy irodában ül), nem jól, de azért megvagyunk segítség nélkül. Otthon ez lehetetlen lenne. Én is tisztában vagyok ezzel, nem véletlenül jöttünk el lassan 2 éve. Amíg én is dolgoztam jól éltünk, New York-ba mentünk hosszú hétvégére és nem Bécsbe. Az is igaz, hogy itt kint lehet darált húst venni, mert az is húsból van és nem szemétből, sőt a Tesco Value cuccok is jó minőségűek. És akkor még a ruhákról nem beszéltünk. Igazatok van tehát, komolyan. De sajnos amíg otthon ennyire árérzékenyek a fogyasztók és van aki megvegye a szemetet, addig azt fogják árulni, mivel nincs szükségük változtatni. Itt kint nem tudják megcsinálni, mert simán rájuk rohadna az egész. A közlekedést pedig azért hoztam fel, hogy lássátok azért nem minden olcsóbb, van ami háromszor annyiba kerül és a színvonal ugyanolyan (simán csövesekkel utazol a villamoson és a buszra is gyakran kell 50 percet várni, de ezekről majd írok részletesen a blogomban, aztán lehet vitatkozni). A lényeg, hogy óvatosan a bezzegeléssel, mert a másik oldalról is lehet példát hozni. De egyébként jó dolog, hogy Szepy felhívja a figyelmet a turpisságokra és minél többen odafigyeltek rá, annál kevésbé jön be a multik próbálkozása!!! :)

mandy tarragon írta...

Maryenne: na, arról ne is beszéljünk. 28e forintból talán kijön egy kis lakás rezsije, de enni nem tudom miből esznek :( És akkor feltételeztem, hogy legalább saját lakása van, mert az albérlet meg pláne nem jön ki ennyiből...

Mary írta...

Szepyke elnézést kicsit off lesz!
Mandy és azt gondolnád,hogy a minimál nyugdíj összege 2 éve változott utoljára? Ok egyszerű, hogy mért nem. Ehhez viszonyul a gyes az ápolási és ezek még kevesebbek mivel nyugdíj járadékot vonnak belőle. Én ápolásin vagyok ez szerencsém az, hogy férjem nagy fiam dolgozik de sok olyan van aki egyedül van! Bocs az offért!

szepyke írta...

Chrysis, valóban úgy van, hogy van olyan vásárlói réteg, aki megveszi a szemetet, de ez nem feltétlenül az Ő hibájuk. Sokan élnek elképzelhetetlen körülmények között, annyi pénzből gazdálkodva, hogy azt elképzelni sem tudjuk. Nagy-nagy változásra lenne szükség, illetve meg kellene tanulnia ennek az országnak, hogy mi is valakik vagyunk, és nem érjük be a másoktól kapott szeméttel, a pénzünkért minőséget akarunk, úgy, mint ahogy az másoknak is jár. Úgyis többet fizetünk mindenért...

Mandy, Maryenne, csak nyugodtan, megértem, hogy miért írjátok, ezért teszem én is, illetve, ezért adok hangot a dolgoknak...

Mary írta...

Szepyke köszönöm. 2 éve voltunk egy parlamenti meghallgatáson fő téma az autizmus volt. Kértük az ott lévőket, hogy otthoni munka kéne azóta nem történt semmi ami történt az csak pénz kidobás volt. Minden összefügg, mert van egy széles réteg aki nem tudja megfizetni a normális minőségű ételt ezért hamarabb lesz beteg sajnos...
Ez ellen kell küzdeni szerintem!

szepyke írta...

Maryenne, másik példa...
Parlagfű.. egy vagyont szedtek rá össze a jónéptől.. az 1%-ot lehetett átvezetettni arra a célra..
Szerinted történt valami? Csináltak egy alapítványt, kiosztották maguknak a pénzt, azt annyi... Az allergiások meg majd meg fulladnak a parlagfűtől...
Elszámoltatja őket valaki? Nem...
Pocsék dolgok mennek itt,és nem látom, hogy bármi is változna, és gőzöm nincs, hogy mit kellene tenni, hogy valami elinduljon...

Mary írta...

Pontosan és gondold el Szepyke mennyi pénz megy orvosra gyógyszerre.
Tiborom nagyon szeret szőni volt oktatás az iskolájába megszüntették valószínű, hogy itt a polgármesterek (fő meg a kerületi) keze van a dologba. Itt van 19 évesen 23 éves koráig járhatna iskolába de nincs.
Munka sincs nekik itt van 5 percre tőlünk begy foglalkoztató nem vesznek fel senkit aki ott dolgozik annak sincs munkája. Ott is megvan az lecsökkentették a támogatást. Oldalakat írhatna az ember.

szepyke írta...

Maryenne, igen, oldalakat.. És közben azt érzed, hogy a széllel szemben minek? De ha mindenki így gondolja, és nem tesz, akkor tényleg nem lesz semmi...

Mary írta...

Igen az autista fórumon is épp erről volt szó elmegyünk, elmondjuk, megígérik aztán megint nem történik semmi. De én azért bízok, hogy egyszer már értünk is történik majd valami.

szepyke írta...

Maryenne, reméljük... Csak sokan kell, hogy akarjuk...és tegyünk érte, hogy valami legyen már, mert ez így nem jó. Nagyon nem.

Bernadette írta...

Ugyan régi a bejegyzés, de talán még valaki olvassa. Hosszú leszek:-).
1. London: Egy kis barátnőmet "rábeszéltem", hogy menjen ki. CSak nyerhet. Az elején vért izzadt. Házvezetőnőként kb 80.000 ft-ot keresett, amire mondhatnátok hogy sok, mert nem volt egyéb költsége, hiszen a házban lakott. (egyébként itthon is nagyon okosan bánt a pénzzel, szegény család lánya). De embertelenül bántak vele. Nem is részletezem, mint egy lábtörlővel. A család "szegény" 30 éves gyerekei a klotyót sem voltak hajlandóak lehúzni maguk után. Az összes pénze ennivalóra ment el, mert család olyan "szemetet" evett. Aztán volt egy időszak munka nélkül, barátokkal, de rövid idő alatt talált állást, és jól él. Fiatalként, diploma nélkül, meg 8 idegen nyelv ismerete nélkül is jól keres. És furcsa módon, még a legnehezebb időszakaiban sem volt olyan depressziós, mint itthon.

2. Lányok, olvassatok!
Eddig is figyeltem, mit veszek meg, de most az INCI listák bogarászása lett a heppem. Erről még szó sem esett, de ott fogtok csak nagyot nézni, mennyire hülyére vesznek. És még egy sumákság. Elvben kötelező a kozmetikumokra, tisztító szerekre ráírni a legkisebb mennyiségben jelenlévő cuccot is. Mennyiség szerint, csökkenő sorrendben. Az egy dolog, hogy az első a víz, amit megveszel. De. A gyártó cég megteheti, hogy bizonyos összeg fejében kiválthatja, hogy mi ne kerüljön fel a listájára. Akkor minek a szabályozás, ha pénzen megvehető? Ő fizet (persze nem nekünk, akiket mérgez a silány dolgaival), és nemes egyszerűséggel eltitkolhat dolgokat. Én fizetek, és simán átvághatnak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...