Gondolom, mindenki ismeri, hogy mi is ez. Ok, ha nem is mindenki, de a korombeliek biztosan. Ez az, ami miatt jó volt napközisnek lenni. Repetát ugyan soha nem kaptunk belőle, gondolom, a konyhásnénik inkább saját családjuknak vitték haza, minthogy nekünk még akár egy plusz szeletet is adtak volna. Sebaj. Most itt van. Elkészíteni nem nagy ördöngösség, ráadásul ebből a mennyiségből hatalmas adag lesz, így van bőven repeta is... Ez a piskóta a megadott méretű tepsiben sütve 5-7 cm magas lesz, és lekvárral vagy bármilyen krémmel meg is tölthetjük.
A recept a Kifőztük 2012/5. számában is megjelent, illetve a májusi Népszabadság-Kifőztük gasztromellékletben is megtalálható.
Napközis piskóta csokoládészósszal
Hozzávalók 30 X 40 cm-es tepsihez
- 50 dkg porcukor
- 8 tojás
- 40 dkg liszt
- 16 evőkanál víz
- 2 késhegynyi szódabikarbóna
a csokoládészószhoz:
- 2 liter tej
- 4 evőkanál liszt
- 3 evőkanál vaníliás cukor
- 3 evőkanál sötét színű kakaópor
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 8 evőkanál hideg vízzel és csipet
sóval kemény habbá verjük. A tojássárgáját 8 evőkanál hideg vízzel és az apránként
hozzáadagolt porcukorral alaposan összekeverjük. Óvatos mozdulatokkal hozzákeverjük a felvert
tojásfehérje felét és a szódabikarbónával elkevert liszt felét, majd a maradék habot és lisztet is
finoman beleforgatjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük, a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük,
és 35-40 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!) Amikor elkészült, elzárjuk a sütőt, és a piskótát a lenyitott sütőajtóra helyezve hagyjuk
kihűlni, így fokozatosan hűl le és nem esik össze.
Az öntethez a kakaóport, a lisztet és a vaníliás cukrot az apránként
adagolt tejjel simára keverjük. Kis lángon, folyamatos keverés mellett
felforraljuk. Sűrű, de folyós masszát kell kapnunk. A piskótát felszeleteljük,
és a csokoládészósszal meglocsolva tálaljuk.
A sütő ajtaját a sütés első 20 percében semmiképpen ne nyissuk ki!
6 megjegyzés:
juj Szepyke- köszi - ezt nagyon szerettem
én is, én is:)
Imádtam mindig, most is készítem olykor-olykor, nagyon finom:-))))
Tetszik!
Tetszik!
Anikó, én rendszeresen készítem. Tök egyszerű, abbahagyhatatlan..:))
Wanna, örülök!:) Köszönöm!
Megjegyzés küldése