2009. április 17., péntek

Piskóta, (nem)csak napköziseknek!

Hogy is hívja Arankám ezt? Napajpiskóta. Mert volt idő, amikor a napköziben két-három hetente ez volt az ebéd, valami említésre sem méltó leves mellé.
És ezek a napok ünnepnapok voltak ám! Napközispiskótát enni, csak a napköziben lehetett, otthon soha. Ennek vége. Most van vége! Itt az otthoni változat. Jó, nem akkora sütőben sül, mint a konyhám maga, és nem akkora a kondér, amiből az öntetet merni lehet, mint egy kisebb medence, de ettől még ez is legalább annyira finom. Tudom, hogy vannak ételek, amiket soha senki nem csinál olyan jól, mint ahogy a napköziben ettem (nálam ilyen a finomfőzelék... olyat még sehol nem ettem olyan finomat, mint annak idején a napköziben!), de ez tényleg jó.
És akkor a recept:

Napközis piskóta
Hozzávalók:

  • ½ kg porcukor,

  • 8 tojás

  • 40 deka liszt

  • 16 kanál víz

  • 2 késhegynyi szódabikarbóna
Hát igen. Ez egy teljesen egyszerű vizespiskóta.
Öntet hozzávalói:

  • 2 liter tej

  • 4 kanál liszt

  • 3 csomag vaníliás cukor

  • 3 kanál sötét kakaópor

Elkészítése:
A 8 tojást szétválasztani,
a 8 tojásfehérjét 8 kanál vízzel és egy kevés sóval felverni,
a 8 tojássárgáját kikeverni a 8 kanál hidegvízzel, a pocukorral
amikor ezzel megvagyunk jön az egésznek a lényege!
A felvert fehérjés hab felét belekeverem szép óvatosan a sárgájához (de csak a felét!), bele a liszt fele. Az igy összekevert tésztához most jön a felvert fehérje másik fele, és a liszt második része a szódabikarbónával. Nagyon óvatosan keverjük össze, akkor jó, ha a tészta buborékozik.
A tészta sütésre kész! Mehet a tepsibe!Vagy kivajazott, kilisztezett tepsibe, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy szilikonlapra, ez mindegy.
Előmelegített sütőben közepes lángon kb 35-40 perc alatt készresül. (tűpróba!)
Nagyon fontos, hogy a sütöt 20 percig nem szabad kinyitni és amikor a tészta megsül, a sütő ajtaját kinyitva és a tésztát a sütőajtón hagyva hagyjuk kihülni, mert különben összeeshet!
Az öntet:
A két liter tejet melegítjük, közben egy pohárban kikeverjük a kakaóport, a vaníliás cukrot, a lisztet és kb 4 kanál tejet. Ha ezzel megvagyunk, hozzákeverjük a melegedő tejhez és szépen lassan kavargatva forraljuk. Olyan lesz, mint a pudig, csak hígabb!
Ennek a tésztának az előnye, hogy akár napokig is frissen tarthatjuk, ha konyharuhába csomagolva a hütőben tároljuk! Tehát, előre elkészíthető. Ez az adag egy kb 30 x 40 cm-es tepsit szépen megtölt, és kb 5-7 cm magas tészta lesz! Vannak olyanok az ismerettségi körömben (khmm), akik titokban simán az öntetre járnak rá, ezért ebből érdemes többet csinálni... Mondjuk egy kádnyit, vagy két kádnyit. Mondjuk...


4 megjegyzés:

Névtelen írta...

gyanús volt a recept, kipróbáltam, tényleg nem jó. az öntet konkrétan egy cukormentes lisztes kakaó leírása. ennyi liszt két liter tejet nem sűrít be (a pudingporban is kb. ennyi a szárazanyag és az fél liter tejhez elég) a piskótát meg már nem szokták "feltörni" a tojáshab hozzáadása után. nem is lett szép. ízre sem a piskóta, sem az öntent nem hasonlít a menzás ízre. keresem tovább a receptet...

szepyke írta...

Gyanús volt a recept, ez mégis mit jelent nálad?
Az öntet nem egy édes öntet, hanem egy kicsit kesernyésebb.
Itt nem az a cél, hogy pudingot együnk, hanem, ahogy a neve is mutatja, ÖNTET-et!:)
A piskótát én mindig így sütöm, nem verem fel külön a tojásfehérjét, te is szokj le róla, mert felesleges időpocsékolás. Ha az egész tojásokat megfelelően felvered, beviszel annyi levegőt, hogy a piskótád olyan legyen, amilyen a képen is van. Az hogy utána a sütéskor kiszárad, megint nem én tehetek róla. Ez lehet, hogy nem olyan, mint a menzás, mondjuk, ez jobb annál. :) Máskor, tedd meg, hogy nagybetűvel kezded a mondatokat, mert így nehéz bogarászni, hogy mit írsz. Köszönöm!:)

Névtelen írta...

A 2 liter tej és a négy kanál liszt aránya volt gyanús. Ahogy írtam, nem sűrűsödik. Ennyi liszt kevés ekkora mennyiségű tejhez. Nem öntet (mint pl. egy sodó), hanem cukormentes kakaó lesz a végeredmény. Ráadásul az enyémnek 3 kanál kakaóportól (normális holland kakaó) szinte színe sem volt, nem úgy mint a képen. A piskóta buborékozott rendesen, ahogy a recept szól, nem száradt ki a sütőben, a gond az volt, hogy egyáltalán meg sem emelkedett. Azóta nagymamám is kipróbálta, neki is csak felturbózott változatban sikerült a recept. Nem tudom, mi a titkod....

szepyke írta...

Mi a titkom? Szerintem semmi. Én ezt egy ősrégi, kb. 30 éves Karancs gázsütőben sütöm... és ha szeretnéd, esküszöm lefényképezem, hogy milyen a tészta felverés után, sütés előtt és sütés után. Az öntetben a liszt és a kakaó is sűrít, elégnek kell lennie. A színére nem tudok mit mondani, ez sötét kakaópor, szintén holland.
Vegyük végig a piskótát, mert nem tudom, hogy mi lehet a baj... Nézd meg ezt a bejegyzést, ez ugyanaz a recept, csak kicsit összeszedettebben írtam le: http://szepsegtar.blogspot.hu/2012/05/napkozis-piskota-csokoladeszosszal.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...