2009. április 17., péntek

Profiterol

Tudom, tudom, bonyolultnak hangzik. Elvileg akár az is lehetne. De: lehet készen is képviselőfánk tésztát kapni a hiperekben... Az ember lánya betáraz egy zacskónyit és ha itt az ideje a Profiterolesnak, akkor csak előkapja a szekrényből. Igen, nem olyan, mint amit magunk csinálunk, de lehet hogy ebben az esetben jobb is...
A recept a következő:
Profiterol
Képviselőfánk tészta
Hozzávalók:
  • 80 g vaj vagy margarin
  • 110 g liszt
  • 5 db tojás
  • csipet só
A vajat, vagy margarint, a sóval és 1 dl vízzel felforraljuk, hozzáadjuk a lisztet, elkeverjük és állandóan keverve, addig főzzük, amíg elválik az edény falától. Ha langyosra hűlt a négy tojást, egyenként beledolgozunk, alaposan simára kikeverve. Kikent sütőlemezre egymástól távol, mogyorónyi halmokat nyomunk, fél órát pihentetjük, majd a maradék felvert tojással megkenjük, de csak a tetejüket. /vigyázat a tojás ne csorogjon le, mert nem jön fel a tészta/ Előmelegített sütőben /200C kb. 15-20 percig sütjük. A sütő ajtaját 15 percig nem szabad kinyitni. A fánkokat a tepsiben hagyjuk kihűlni.
Töltelék hozzávalók:
  • 2-3 dl tejszín, vagy mascarpone
A "külső krém" hozzávalói:
  • 150 g porcukor
  • 150 g étcsokoládé
  • 30 g liszt
  • 8 db tojássárgája
  • kevés vaj, vagy margarin
  • 1 csomag Dr. Oetker vaníliás cukor
  • fél liter tej
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a lisztet és apránként a felmelegített, vaníliás cukorral elkevert tejet. Simára keverjük, majd lassú tűzön gőz felett állandóan keverve besűrítjük. Levesszük a tűzről és hozzákeverjük az előzőleg vízfürdőn megolvasztott csokoládét és langyosra hűtjük. A tejszínt ízlés szerint édesítve felverjük és nyomózsákba tesszük. A fánkok tetején vágást nyitva a legkisebb csőrrel, megtöltjük a fánkokat a tejszínhabbal. Ezután egy magasabb peremű tálra piramis formában felrakjuk a fánkokat, majd rácsorgatjuk a csokoládé krémet, ezután egy órára hűtőbe tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.
Nah, akkor írom, hogy hogyan lehet gyorsan "elkészíteni", illetve, hogy értem el, hogy ez a bonyolultnak ható édesség egy kb 10 perces kedvenc legyen. 10 perc alatt kész és kb 10 perc alatt el is fogy...
Tehát, a tésztát meg lehet venni előre. A tölteléket én mascarponéval csinálom, amit variálhatok sima és csokis változatban, illetve amilyennek szeretném, de eddig ezek váltak be. A simához csak némi tejszínt keverek a mascarponéba, illetve porcukrot, a csokisba még egy kis kakaót is. Illetve, csendben, és nagyon halkan árulom csak el, hogy az egyik "zenélőautós" cégnél lehetett venni olyan pici tésztákat, amik tökéletesen alkalmasak ehhez a recepthez is, ráadásul fagylalattal vannak töltve a kis golyók, így nyárra még talán jobbak is. Ha ezt a variációt választjuk, csak a külső krémet kell elkészíteni. A csatolt fényképen egy lapos tálban van, ha egy öblös, mély tálba pakoljuk a töltött fánkokat, a külső krém teljesen befedi az adagot.

Nincsenek megjegyzések:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...