2009. április 22., szerda

Egyszerű és nagyszerű!

Gyors meggyes mandulás

Hozzávalók:
  • mirelit vajastészta (egy adag, vagy egy zacskó)
  • hámozott mandula, ha lehet, szeletelt
  • egy üveg meggybefőtt
  • 5 deka vaj (vaj, nem ráma!)
  • 5 deka cukor
Kezdjük: vegyünk elő egy olyan serpenyőt, amit be fogunk tudni tenni a sütőbe is! A tésztát (persze, időben kivesszük a mélyhűtőből, hogy kiolvadjon!) kinyújtjuk, akár háromszor is áthajtogatva, mert minél többször dolgozzuk át, annál finomabb, lazább lesz! Nem kell formára nyújtani, akár milyen alakja lehet! Jön a serpenyő! Bele a vaj, folyamatos kevergetés közben felolvasztunk, bele a cukor. Elkezdjük karamellizálni, azaz nem nyúlunk bele, csak amikor kezd aranyba váltani a színe. Viszont itt már figyelnünk kell, mert pillanatok alatt odaéghet! Hogy ez ne forduljon elő, jöhet bele a mandula, a meggy. Ettől lesz egy kis "leve". Egy kicsit kevergetjük, hogy mindenhol szép színe legyen, mindenhol karamellizálódik. Tulajdonképpen ennyi volt az egész!
Most fogjuk a tésztát és beborítjuk vele a serpenyőt! Mivel valószínűleg nem tudjuk pont akkorára nyújtani mint a serpenyő, és ennél a receptél, mint írtam, ez nem is gond, ahol kilóg, ott egyszerűen belenyomkodjuk. Középmeleg, előmelegített sütőbe téve kb 30-35 percet sütjük. Akkor jó, ha már szép aranybarna a tészta, kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni. Ha kihűlt, egy tányért borítunk a serpenyőre és egy gyors mozdulattal kiborítjuk rá a süteményt. Gyönyörű szép, fényes felületet kapunk, hiszen amit eddig láttunk a tortából az megy alulra, ami eddig rejtve volt, az lesz a teteje! Ez megint egy olyan recept, ahol tovább tart majd elpakolni a konyhában, mint előkészíteni sütés előtt a hozzávalókat... Leírni tovább tartott, mint megcsinálni!
Megjegyzés: Bármilyen gyümölcsöt tehetünk bele, én az alapreceptet anno körtével kaptam, de azt nem szeretem, így önző módon meggyel csináltam meg. Tehát mehet bele bármi. Nagyon egyszerű elkészíteni. Tálaláskor fagylalt, vagy egy vájling tejszínhab nagyon feldobja!

2 megjegyzés:

Gabojsza írta...

Szia kedves szepy,
ahhoz, hogy blogod bekerüljön a gasztro.blog.hu-ra a következőt kellene tenned:
"Vegyes tartalmú blogoknál külön címkével ellátni a recepteket, és ezeknek legyen külön RSS-feedje, ellenkező esetben - mert bár szeretjük a költészetet, sóhajtozunk szerelmi bánaton, együttérzőn ráncoljuk a homlokunkat munkahelyi problémákon, örülünk, ha megtudjuk, Ferike udvarlásképpen fejbeverte a piros homokozólapáttal Gizikét - nem kerül fel a blog, mert ezek az értékes információk nagy tömegben nem a gasztroblogok gyűjtőoldalára valók." idézet a FAQ újoncoknak útmutatóból:-)))

szepyke írta...

az a baj, hogy pont ezzel nem tudok mit kezdeni, ezért jelentkeztem én...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...