2010. április 22., csütörtök

Szakácsfáklya



Amikor a napokban feltettem a Créme brulee receptet, ITT, többen kértétek, hogy mutassam meg a szakácsfáklyát, amivel az egészet "megkoronáztam", azaz a cukrot rápirítottam a tetejére. Nah, hát itt van. 
Ezt én Londonban vettem, de nem azért mert annyira nem bírok magammal, hogy oda járok konyhai kiegészítőket vásárolni, hanem azért, mert eddig itthon 10000,- Ft alatt nem láttam. Ez akkor volt kb 3-4000,- Ft. Viszont, mostanában már teljesen normális áron elérhető a hiperekben, nemrég volt a Corában is akcióban, 1200,- Ft körüli összegért, de ha drágább volt, akkor is 2000,- Ft alatt volt az ára. 
Azóta már láttam mindenféle piacon, például a Gyáli piacon is, mindenféle szebbnél szebb színben, 1200-1500 Ft körüli áron, és ezek az árak a piacon mindig alkuképesek! (Jelzem, a színe teljesen mindegy, hogy milyen, csak a piacos darabokból volt piros, zöld, rózsaszín, lila...)

Azt nem tudom, hogy amit a piacon vesz az ember, az milyen minőség, nem hinném, hogy túl nagy differencia lehet köztük. Szerintem ez is kínai, meg a Corában akcióban lévő is kínai volt... Szóval, azt gondolom, hogy mindegy. 

Tehát, nem tudom, hogy minőségben melyiknek, mit kell tudnia, hogy van e különbség, a márkás és a márkátlan darabok között. Szerintem nincs. 

Az én fáklyám teljesen üres volt, míg, ahogy hallottam a Corás darabokban van egy kis töltetnyi gáz. Tehát, nekem rögtön azzal kellett kezdenem, hogy utántöltőt vegyek hozzá.

Ezt vettem:

300 ml és 1200,- Ft-ba került. Nem nagyon jártam utána, megvettem az első helyen, konkrétan a törökbálinti Corában, az egyik boltban.


Ez a fáklya felülnézetből, és kb ez a szerkezet kezelésének két gombja. Az egyik amelyiken az on-off között lehet csavargatni a tetején a lánghoz, azaz ezzel adjuk a láng nagyságához a gázt, illetve ott az a kis gömb, ami úgy működik, mint egy öngyújtón, amivel a szikrát adjuk.


Tehát, csavargat, kattint, és...


...és jön a láng!

Itt nem látszik annyira, mert világos van, de mutatom máshogy!


Itt talán jobban látszik. Amikor használom, kisebb lángra állítottam, csak az már alig látszott volna a képen. Először félelmetes kis valami, de tényleg nem kell tőle tartani.
Az enyémhez van egy talp is, amibe beleállítva, megáll a konyhapulton, így nem kell ki-be kapcsolni, csak letenni. Bevallom, én nem merem így lerakni, mert ismerem magam... inkább tartom a kezemben. 

Amikor a lángot bekapcsoltuk, csak rá kell tartani a pirítandó felületre. A cukor szinte azonnal sercegni, és barnulni kezd, közben vattacukor illat lesz tőle! Az első daraboknál úgy be voltam tojva tőle, hogy csak a konyhapultra tett formákat mertem fáklyával babrálni, aztán nagyon felbátorodtam, és már a kezemben tartva a formákat pirítottam a krémekre a cukrot... 


Töltése teljesen egyszerű. A töltő feje passzol a fáklya alján lévő lyukba. Bele kell csak dugni, és ahogy a Zuram mondta, aki nagyon ért hozzá, gázt mindig úgy töltünk, hogy a töltő van felül, a töltendő izé alul, tehát, lefele áll a töltő feje, és úgy csatlakozik rá a töltendő fáklya. 

Az enyémen látszik, hogy mennyi gáz van benne, mert az alján van egy átlátszó kis rész. Nem töltök egyszerre sokat bele, biztos, ami biztos, inkább maradjon az eredeti helyén a töltőben.


A töltőhöz a kupakjában van még egy csomó pótlék, amit ha mást akarunk tölteni, csak ki kell törni a műanyagból, és használni. A fáklyához nem kellettek, csak mutatóba törtem ki, gőzöm nincs, hogy mihez kellhetnek.

11 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Nekem is feltűnt, hogy elszaporodtak mostanában a minilángszórók. Régebben nézegettem én is, akkor csak Obiban láttam és sajnáltam volna érte a 10k-t. Amikor megláttuk apukámmal a vásárban, hát örültünk, mint majom a farkának, hogy háromezerért adta a srác :) Most meg már mindenhol lehet kapni :D
Szerintem minőségben nem nagyon van különbség, főleg, hogy mi csak hobby célokra használjuk és nem pirózunk meg minden este 400 creme bruleet :)

Bianka írta...

Aham ez lenne az a csoda, amivel én tuti felgyújtanám a konyhát, amilyen béna vagyok :)))
De be kell szereznem a mennyei ételeid láttán ;)

Livi írta...

Úristen mit nem adnék egy pink vagy lila lángszóróért <3......:)))Köszike a hasznos írást :)

Felhőlány írta...

Nagyon szépen köszönöm Szepyke! :) Remélem, hogy így már sikerül majd utántöltőt vennem és folytatódhat a pirománkodás.... :))

ivan írta...

Szepyke.
Ezzel a "készülék" sokoldalú, pl. le lehet égetni a szárnyasokon felejtet "toll ivadékot", vagy hőre lágyuló müanyagokat lehet össze forrasztani és a többi lehetőséget a női kreativitás széles tárháza biztosítja,(elő az ötletekkel!!)

szepyke írta...

Mandy, igen, én is így voltam vele, de a mostani árakon kaphatóakat szerintem már simán megvenném!És én sem ipari méretekben használom!:))

Bianka, igen, ez az!:) Ha én nem gyújtom fel, szerintem Te sem tennéd!:)))

Livi, nézd meg Mandyét, hogy annak is micsoda gyönyörű színe van!:)))

Felhőlány, azért csak óvatosan!:))

Ivan, igen, a toll, szőr is elégethető, vagy pörzsölhető vele. A további megoldásokon még dolgozom!:))

BORI írta...

Nagyon köszönöm a részletes leirást és a fotókat! Tudom, hogy sok munka volt vele, értékelem!Megcsinálom és beszámolok az eredményről!

Pixie Pie írta...

Amikor én anno ilyet akartam venni, nem tudtam, hogy szakácsfáklya a neve, azt hittem, hogy karamellizáló pisztoly vagy ilyesmi. Nem is csoda, hogy nem találtam sehol. :DD Azóta se vettem ugyan, de hasznos kis irományodnak hála, oda fogok majd figyelni, hogy utántöltőm is legyen. :)

szepyke írta...

Borbála, nagyon szívesen! Nem volt vele sok munka, és abszolút megértem, hogy tartasz tőle, én is így voltam, de felesleges. Nagyon jó kis cucc!:)

Pixie Pie, szerintem az is jó megnevezés, sőt lehet, hogy az a neve! És rögtön vegyél utántöltőt, nehogy gáz nélkül maradj!:))))

Felhőlány írta...

Hip-hip hurráááááá! A hétvégén lőttem magamnak utántöltőt a fáklyámhoz! Köszönöm szépen a segítséget! :))

szepyke írta...

Nagyon szívesen, majd tessék posztolni a csodákat!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...