2010. augusztus 13., péntek

Balaton - déli part - hol együnk?


Elmondhatom, hogy elég sokat járok a Balatonra. Évek óta, és elég rendszeresen. Nincs házunk, nincs nyaralónk, csak a szerelem van, ami ehhez a nagy vízhez köt. Már gyerekkorom óta járok ide nyaralni, számtalan helyen töltöttem már el egy pár napot, esetleg hetet.

Az évek alatt megismertem  elég sok helyet, büfét, strandot, stb. 

Sajnos a Balatont is elérte az eszetlen ingatlan beruházások ideje, így rengeteg helyen, ahol eddig strand volt, vagy hatalmas füves terület, most sorban nőnek ki a lakóparkok, luxus ingatlanok a földből. Nagy szívfájdalmam, hogy van az a pénz, amiért az eddig kényelmes, nyugis strandok helyett most emeletes házak sorjáznak a parton, sok-sok helyen a strandok helyén, esetleg olyan közel a vízhez, hogy mindenki más kiszorul onnan... 

Vannak a Balaton körül olyan városok, települések, ahova nem szívesen mennék nyaralni. Egyrészt, mert esetleg messze van, másrészt, mert túlzsúfolt, vagy olyan a "törzsközönsége", amitől engem kiver a víz... Nem bírom az izomcsávókat a hatalmas fuxos "vállalkozókat" a bazi nagy terepjárókban, a nagy fekete autókban nyomuló barmokat. Ezért Siófok strandját igyekszem messze elkerülni... Konkrétan, azt a strandot, ami a sétáló résznél van, és aminek egy részében annak a piros-fehér üdítőnek a strandja is található...

De most ne azt nézzük, hogy hova ne, hanem, hogy hova igen...

Tehát, induljunk Budapestről, és töltsünk el egy napot, esetleg egy hétvégét...

Ha elindultunk az M7-es autópályán, a 89-es kilométernél kell elhagynunk az autópályát ahhoz, hogy az északi part felé vegyük az irányt. Illetve, ítt kell letérnünk ahhoz, hogy a déli parton menjünk végig, végig a parton, a házak mellett.. közben a házak, és a fák közül csodálhatjuk a fel-fel bukkanó vizet.

Ha csúcsforgalomban megyünk, általában a 89-es letérőnél ez a kép fogad... azaz szó szerint az autópályán áll a sor vége, illetve a leállósávban szinte parkolnak a letérésre várakozók...


Ha mégis sikerült lehajtani, meg se álljunk a vízig. Vegyük elő a gumimatracot, és irány a víz!
Ha szép az idő, nincs vihar, ilyen szép sima a víz. 


Idén rengeteg víz van a Balatonban, Siófoknál hosszú évek óta először megnyitották a zsilipet is, hogy a "felesleget" leengedjék a Sió csatornán. Kb. három héttel ezelőttig engedték a vizet. Ha minden igaz, ma már zárva a zsilip. Ha valaki ismeri ezt a részt, tudja, hogy ez bizony nagy szó. Mert volt olyan nyár, amikor annyira nem volt víz a  Balaton medrében, hogy a parttól kb 200 métert kellett begyalogolni, hogy végre vízhez érjen a talpunk. Ez egy 2003-as fényképem. Sajnos elég rossz minőségű, de a lényeg látszik... Akkor volt az az év, amikor még azt is kitalálták, hogy valahonnan vizet fognak a mederbe engedni. Hála az égnek, nem tették meg. A hozzáértők akkor is mondták, nem kell semmit csinálni, a természet majd megoldja a dolgot. Meg is oldotta. Most olyan a Balaton, amilyen még soha nem volt. Hatalmas víz, tiszta, és smaragdzöld. 


Térjünk vissza a programunkhoz!
Egészen délutánig maradjunk a napon, a vízben. Ha valaki nem bírja a tűző napsütést, a fák alá terítse a pokrócot, mert ott elviselhető a hőség. Bár, ha rám hallgat, ki sem jön a vízből...

Ha a nap lefelé megy, az ember befelé megy valamilyen büfébe, hogy egyen valamit...



Ha a strandolást éppen Zamárdiban tesszük, feltétlenül keressük meg a Balázs büfét. Kedvesek, és nagyon figyelnek a vendégre. Nincs előre kisütött, aztán megszáradt étel, mint esetleg máshol. Itt nagyon figyelnek arra, hogy mindent frissen sütnek, akkor, amikor az ember megrendeli. Esténként grill terasz is van! 

A környéken szerintem ez a legjobb. (A Maurót meg se próbáljátok... felesleges...)


Ha nem büfében szeretne az ember étkezni, a legjobb étterem a környéken az Öreg halász Siófoknál. Mással én nem próbálkoznék... Ez az étterem télen is mindig nyitva van, és télen is mindig tömve van... És ezt nem tudja mindenki produkálni...Nem véletlenül. 


Balatonföldváron a kikötőben mindenképpen együnk egy gofrit, vagy kettőt. Én a gesztenyés-tejszínhabosat szeretem. A kikötői büfék mind ok-k! "Marika" is ok, a kikötő másik bejáratánál. 


Földváron járva a kikötőben sétáljunk ki a vízig. Gyönyörű itt a part!


Ha augusztus 20-a környékén járunk a Balaton körül, mindenképpen nézzük meg a Balatonbogláron tartott borfesztivált. Hatalmas, több napig tartó rendezvény! ITT már írtam róla.


És a legfontosabb! Ha hazafelé indulunk, Aligánál a kilátóból nézzük meg a naplementét...


Gumimatracra fel! Irány a Balaton!

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Egy újabb csodás bejegyzés a kedves Balatonról. B...us, hogy nem próbáltuk ki az Öreg halászt, pedig még beszéltünk is róla, hogy betérünk

GasztroRéka írta...

Én a másik partot ismerem jobban,na oda is betették a lábukat az ingatlanfejlesztők.
Egy nem rég megjelent cikk alapján pl Badacsonyban bevásárló központ is lesz. Valóban lakópark és pláza kell a Balatonra?! Az árakról mi a véleményed?

szepyke írta...

Bianka, pedig próbáljátok majd ki. Nem túl drága, és jó kis házias konyhát visznek.

GasztroRéka, nem kell oda semmi.
Ennyi ház, lakópark közvetlenül a partra meg pláne nem. Épitkezzenek, ok, de a víztől 10 méterre, a strand helyére??? Nah, nem. Ezt nem szabadna.
Az árak? Melyik árakra gondolsz? Az ingatlanárakat pont most néztem meg a hétvégén. A most épülők drágák, de házakat már egész baráti áron lehet kapni egy kicsit messzebb a víztől.Nagyon messze meg pláne kifizethetőek.
Az étel-ital árakról nem nyilatkozom, mert nincs értelme. Ahány hely, annyi ár, ezért ajánlottam a Balázs büfét, ott jók az árak, a minőséghez képest meg pláne. Nem szabad mindenhol enni, meg kell válogatni, hogy hova ülsz be. Bár, ez mindenhol így van.

GasztroRéka írta...

A étel-ital árakra gondoltam. Lassan a büfé ingyen etethetne Téged.:) Jó ingyenreklámokat csinálunk.:)

szepyke írta...

GasztroRéka, nem mindegy, hogy hogy eszel. A büfékben, mondjuk, a Balázs büfében, 1600 forintért kapsz két szelet rántott húst, és egy szép nagy adag sültkrumplit. Vagy szintén 1600ért kapsz három szelet rántottsajtot, és egy szép adag sültruplit. Szóval, tudni kell hol enni, mert belefuthatsz a drága, de pocsék cuccokba is...vagy a megfizethető, de pocsékba: Mauro..

ekszerlada írta...

Köszi Szepy,hogy írtál egy jó kis beszámolót a Balcsi életéről!!Írj még,amennyi gondolatod és tapasztalatod csak van,mert én is imádom a Balcsit:))!!!

szepyke írta...

Ekszerlada, írok még majd!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...