2010. október 10., vasárnap

Törökméz



Ez a recept a Kifőztük 7. számában jelent meg, sok másik remek recept mellett. Az újság letölthető a megújult weboldalról. www.kifoztuk.hu


Hozzávalók
  • 10 dkg kristálycukor
  • 8 dkg méz/cukorszirup/juharszirup
  • 2 evőkanál víz
  • 4 dkg szódabikarbóna 
  • kb. 2 evőkanál olaj

A felületet amire a kész masszát önteni fogjuk, megkenjük olajjal.
A szódabikarbónát kis lyukú szűrőn átszitáljuk, hogy ne maradjanak benne csomók. 

Egy mély lábasban melegíteni kezdjük a cukrot, a vizet és a mézet. Néha megkeverjük, de csak lassú, óvatos mozdulatokkal, mert az olvasztott cukor nagyon forró! Kezdetben opálos színe van,
ami lassan aranysárgára vált. Akkor jó a szirup, amikor olyan sűrű, hogy az edény alján egy pár pillanatig megmarad a kanállal húzott csík. A színe egyik pillanatról a másikra vált a majdnem fehérről barnára, ezért amikor elérte az arany színt, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a szódabikarbónát. Nagyon habzik, ettől ne ijedjünk meg! 
A masszát gyorsan és alaposan kikeverjük, hogy ne maradjon benne sehol szódabikarbóna darab, mert az élvezhetetlenné teszi az édességet.
A forró, habos masszát a formába vagy a tálcára öntjük, és 30 percig magára hagyjuk. Fél óra elteltével egy kemény masszát kapunk, amit késsel tetszőleges darabokra vághatunk. Légmentesen záródó dobozban tároljuk!

Ezen a képen egy nagy dobozba öntve, majd abból kiszedve, darabolás előtt látható.



Szobahőmérsékleten olvad, így ha ajándékba készítjük, ezt a csomagoláskor vegyük figyelembe. Olvadás közben az egészen világos aranysárgából narancsvörösre változtatja a színét.  Muffinformába adagolva kis „pogácsákat” kapunk, így darabolnunk sem kell.

5 megjegyzés:

Bianka írta...

ÁÁÁ ragad a fogam közé, imádom

Nelli írta...

Finom!Az őszi, téli vásárok hangulatát juttatja eszembe.:-)

Adri írta...

Tök régóta tervezem, hogy kipróbálom, mivel imádom! Viszont ez az az édesség, ami soha nem fogy el teljesen. Valahogy minidg megmarad egy darab, ami aztán a kukába landol...

szepyke írta...

Bianka, ragad minden, nem csak a kezed..:)))

Nelli, azt, azt!:)

Adri, fagyi???? Tejszínes alap, és ropogós törökméz benne... brutál!:) Ha végre lenne időm, feltenném, nagyon egyszerű, és állati finom!:)

Névtelen írta...

Oooooo de jóó még sosem kóstoltam! :-) Itt az ideje!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...