2011. július 19., kedd

Padlizsános nokedli - a nagy maradékhasznosítás...



Szeretem a padlizsánkrémet, de sikerült egy alkalommal annyit készíteni belőle, hogy már szó szerint úgy voltam vele, hogy még egy kanállal enni kell belőle.. és tuti, hogy a fülemen fog kijönni...

Kidobni nem akartam, és lefagyasztani sem. 

Lett belőle nokedli. 

A "recept" (mert nevezzük nagyképűen receptnek), leírása a következő:

Hozzávalók
  • 10 dkg padlizsánkrém
  • 1 tojás
  • annyi liszt, amennyit felvesz
  • bors
  • fokhagyma
a tálaláshoz:
  • tejföl
  • pirospaprika
A kész padlizsánkrémhez keverjük a tojást, a sót, borsot, ha kell, belereszeljük a fokhagymát és annyi lisztet, amennyit felvesz. Rugalmas tésztát kell kapnunk, ami nem folyós, inkább "vonulós", azaz a nokedliszaggatóra téve nem folyik át rögtön a lyukakon, csak szépen, komótosan csordogál.

Ezt a tésztát forrásban lévő vízbe szaggatjuk, ha feljött a víz tetejére, kiszedjük, lecsöpögtetjük és tejföllel meglocsolva, pirospaprikával megszórva tálaljuk.

A padlizsánkrém nincs még fent a blogon, de mérhetetlenül egyszerűen készül... 

A padlizsánokat megmossuk, megszurkáljuk, majd vagy parázson, vagy a sütőben megsütjük őket. Ha sütőben készül, 180 fokra melegítjük a sütőt, és egy tepsibe téve a padlizsánokat, kb. egy órát sütjük őket. Amikor már bőven érezni az illatát, akkor lesz jó. Én még soha nem égettem oda, pedig volt, hogy jól megfeledkeztem róla...

Ha elkészült, megvárjuk, míg annyira kihűl, hogy hozzá tudjunk nyúlni, majd a lila héjból kikaparjuk a krémesre sült padlizsánhúst. Innentől mindenki a saját ízlése szerint elkeveri, azzal, amivel szereti.

Mehet hozzá: majonéz, joghurt, só, bors, fokhagyma mindenképpen menjen hozzá... citromlé is kell hozzá. Aztán pirítóssal jól megesszük. Ha nem fogy el, hűtőben tároljuk, vagy készítünk belőle egy padlizsános nokedlit, ami nagyon fokhagymás, de a tésztáján a padlizsánt alig-alig érezni, így olyanoknak is "eladható", aki nem szereti a padlizsánt...:)





8 megjegyzés:

Kati írta...

Jó ötlet.:)

Belly írta...

Tényleg jó ötlet.

Okki írta...

Finomnak tűnik, csak nálunk az a gond, hogy a padlizsánkrém soha nem marad meg :)

Legközelebb félre teszek majd a nokedlihez :P

trollanyu írta...

Kedves Szepyke, nézz be hozzám ,mert nyertél valamit nélam:) Gratulálok:)

Adél írta...

Ez nagyon ötletes és biztos finom is lett.

Bianka írta...

Finom lehet, ötletes

Viki írta...

Én meg imádom a padlizsánkrémet, de elkésziteni nem tudom, vagy esetleg nincs türelmem ? öreg hiba. Pedig hogy szeretem ?!!

szepyke írta...

Kati, igen, nekem is bejött!:)

Belly, köszönöm!:)

Okki, hát, az úgy volt, hogy valahova vittem volna egy nagyobb adagot, ami szó szerint nagyobb adag volt.. aztán véletlenül otthon maradt... így maradt...:)

Trollanyu, köszönöm!:)))

Aleda, finom volt, bár a padlizsánt annyira nem érezni benne, inkább fokhagymás.

Bianka, igen, tényleg az!:)

Viki, pedig nagyon egyszerű!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...