2011. augusztus 11., csütörtök

Hideg rebarbaraleves habcsókkal


A savanykás, fanyar ízek kedvelői nagyon fogják szeretni a rebarbarát. A hideg meggyleves mellett ez a leves is frissítő nyári kedvenccé válhat. Érdemes kipróbálni és saját ízlésünkre formálni, hiszen a hozzáadott cukor mennyiségétől függően az üdén savanykástól a kellemesen édesig változtathatjuk az ízét. Az angolszász országokban árusított rebarbara kívül-belül piros, a Magyarországon kapható fajta csak kívül piros, belül zöld. Ezért az utóbbiból készült étel zöldes színű marad, mert kevésbé festi meg a héj. Ez a leves fahéjszínű lesz a karamellizált cukortól.



Hideg rebarbaraleves habcsókkal

Hozzávalók 2-3 személyre
  • 3-4 szál rebarbara
  • 8 dkg cukor
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1/2 teáskanál frissen reszelt gyömbér
  • csipet só
  • 2 dl tej
  • 3 dl tejszín

a tálaláshoz:
  • őrölt fahéj
  • habcsók (elhagyható)



Megmossuk a rebarbarát, levágjuk a végeit, szükség esetén lehúzzuk a héját. Két-háromcentis darabokra vágjuk. Mély lábosba tesszük és karamellizáljuk a cukrot. Amikor aranyszínűre vált, hozzáadjuk a feldarabolt rebarbarát, és megvárjuk, hogy az olvadt cukor bevonja. Pár percig pároljuk benne; eközben a rebarbara levet enged. Hozzáadjuk a tejet, a tejszínt és puhára főzzük a rebarbarát. Csipet sóval ízesítjük, majd a leveshez keverjük a fahéjat és a gyömbért is. Botmixerrel pürésítjük, majd teljesen kihűtjük.
Tálalásig hűtőszekrényben tároljuk, fogyasztás előtt újból átturmixoljuk.

Tálalhatjuk habcsókkal, de az is elég, ha mindössze őrölt fahéjjal szórjuk meg. A habcsók leírása ITT található, ez ugyan kókuszcsók, de a kókusz elhagyásával "sima" habcsók készíthető belőle.

Ha a rebarbarát megsütjük, megtartja a pirosas színét, így ezt a levest kipróbálhatjuk úgy is, hogy a rebarbarát szilikonlapra vagy sütőpapírra fektetjük, megszórjuk kevés cukorral, majd a 180 fokos sütőben 15 percig sütjük. Ha így elősütöttük, a tej hozzáadásától készítsük el a levest, tehát, már ne főzzük, csak turmixoljuk, ízesítsük. 

4 megjegyzés:

egycsipet írta...

Királyság. :)

Csibe írta...

Szerintem is :))

Okki írta...

Nagyon guszta!

Névtelen írta...

Hűűű, rebarbara, gyömbér és tejszín! Ez valami fantasztikusan hangzik és nagyon jól is néz ki! Nagyon tetszik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...