2011. augusztus 4., csütörtök

Virslis copfok, vagy virslis kalász...


A receptet Trinitynél találtam. Aztán Szamócánál virslis kalász néven. 

Mindketten számos linket vonultattak fel, hogy honnan is származik ez a formázás, ez az ötlet. Számos külföldi blogot. 

Tessék keresni, de mindenképpen tessék megsütni, mert egyszerű és nagyszerű. Uzsonnának kiváló, mert a tésztában rögtön ott a "felvágott" is és még meg sem romlik, ha az ember egy-két órát aszalja a táskájában.

Én Trinity tésztájával készítettem, amit azért bemásolok ide is. 

Virslis copfok

Hozzávalók

a tésztához:
  • 2,4 dl tej
  • 1 teáskanál só
  • 0,85 dl olaj
  • 1 tojás
  • 42 dkg liszt 
  • 1,5 csapott evőkanál kristálycukor
  • 6 g szárított élesztő 

a tetejére:
  • 1 tojássárgája
  • 1 evőkanál tej
  • 3-4 virsli  
a tálaláshoz:

  • ketchup 


A tészta hozzávalóit kimérjük, a robotgéppel összegyúratjuk, majd kb. 1 órát kelesztjük. Rugalmas tésztát kapunk, ami hasonló a kalácstésztához. 
Amikor megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, 8 egyenlő részre osztjuk, majd cipókat formázunk belőlük és újabb 10 perc pihentetés következik.
A 10 perc letelte után a cipókat három részre szedjük, minden részből rudakat sodrunk, majd összefonjuk, a fonások közé egy-egy virslikarikát téve. 
(Itt vannak a fonáshoz a fázisfotók.)
Szilikonlappal bélelt tepsibe helyezve a fonatokat, újabb 20 perc pihentetés következik. 
Közben a sütőt 180 fokra melegítjük, majd a 10 perc leteltekor a fonatokat a tej és a tojás keverékével megkenjük. 
15-20 perc alatt készülnek el, sülnek aranybarnára.

Tehát, a recept elérhető Trinity és Szamóca oldalán, majd mindkettőjüktől tovább lehet jutni azokra a külföldi blogokra, ahonnan ez a jópofa ötlet származik.


8 megjegyzés:

Petra írta...

Én is láttam már pár blogon, mindenkinél annyira guszta, hogy lassan én is kedvet kapok hozzá. A pöttyös tányérodért odavagyok. :)))))

szepyke írta...

Petra, a pöttyös tányéromért én is!:) És a lehető legjobb áron jutottam hozzá a gyártótól, Győrben egy vásárban!:)

Gabojsza írta...

Én is műveltem már hasonlót, még régebben:
http://gabojszakonyhaja.blogspot.com/2009/08/hot-dog-maskepp-avagy-hernyo-kenyer.html

szepyke írta...

Gabojsza, a hernyókenyeredet már ismertem, haláli az is!:))

Bianka írta...

Nálunk is ez lesz a vacsora

vanocska írta...

Nálunk meg a reggeli volt ez,még van pár darab.Nagyon finom!

Garffyka írta...

Ez nagyon jópofa! Én kenyérbe sütöttem virslit, de így befonva látványosabb.

szepyke írta...

Bianka, azóta már láttam nálad!:)

Vanocska, igen, igen!:)

Garffyka, igen, látványosabb, de az ötlet nem az enyém. (sajnos...):)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...