2011. szeptember 6., kedd

Rebarbarás-epres muffin


Rohan az idő... már szeptember van, én meg úgy el vagyok úszva mindennel, hogy egy olyan receptet posztolok, amiben eper van... Remek. A mentségem annyi, hogy nincs időm, mert annyi minden van most körülöttem, hogy amikor néha-néha átgondolom, hogy holnap mit is kell csinálnom, abba már a gondolattól elfáradok. 
Az elmúlt két hetet szívesen kihagytam volna, mert bár eddig szerettem költözködni, ez a rohammenet egyáltalán nem jött jól, sőt, utáltam, utálom az egészet. Pestiesen szólva, lógott a belünk, annyit dolgoztunk, ráadásul mindezt a legnagyobb kánikulában. Bár, az egyik kedvenc hobbim, hogy be nem áll a szám, esténként már mukkanni sem tudtam, annyira el voltam fáradva. 
Bármilyen egyszerű is ez a muffin és bármilyen finom is, mert az, még egy ilyet sem voltam képes összehozni ebben az időszakban. A kávén kívül nem sok minden készült a konyhámban, vagy ha igen, hát az maximum valamilyen bolti péksütemény vajjal, felvágottal való felturbózása volt. 
Remélhetőleg lassan visszatérek a megszokott csapásvonalra, azaz lesz időm a blogra, lesz időm, energiám főzni, fel tudom emelni a kezeimet, hogy írni tudjak, mert a múlt héten még az is necces volt. 

Ez a muffin tehát a Kifőztük 2011/6. számában jelent meg, az újságot bárki letöltheti a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Most állítólag már kicsit hűvösebb lesz, így be lehet gyújtani a sütőt és nem számít majd népellenes tevékenységnek a lakás hőfokát akár egy fokkal is emelni egy ilyen süteményért. 

REBARBARÁS-EPRES MUFFIN


Hozzávalók

  •  25 dkg rebarbara
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 tojás
  • 6 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1/2 teáskanál sütőpor
  • 1/2 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér

a tetejére:
  •  tejszínhab
  • eper vagy bármilyen gyümölcs

Megmossuk és apró darabokra vágjuk a rebarbarát. Felmelegítjük a tejszínt, hozzáadjuk a rebarbarát, a fahéjat, és az őrölt gyömbért. Pár perc alatt puhára főzzük, majd langyosra hűtjük. A langyos masszához keverjük az olvasztott vajat, a cukrot, valamint a sütőporral és a szódabikarbónával kevert lisztet. Muffinformába kanalazzuk, és 180 fokos sütőben nagyjából 20 perc alatt megsütjük. (Tűpróba!)

Megvárjuk, amíg kihűl, majd a tetejére rétegezzük a tejszínhabot és az összetört, pürésített epret. Hústű segítségével összekeverjük a tejszínt az eperrel, és tálaljuk.

A tejszínhabos réteget csak tálalás előtt kanalazzuk a muffin tetejére, különben elfolyhat a díszítés.

Az epret bármilyen gyümölcsre kicserélhetjük, amit szeretünk, vagy aminek idénye van. 



6 megjegyzés:

Petra írta...

Majd csak feldereng az a fény abban a bizonyos alagútban. A muffin egyébként nagyon tetszik. :)))

jdudar írta...

Jó kis muffin ez, Még ha az epernek nincs is szezonja, bár én úgy emlékszem,h a folyton érő eperből most még lesz a piacokon.

szepyke írta...

Petra, ha nem más, majd jön a vonat... az is valami..:))))

Jdudar, nem vagyok nagy epres... ezt a fontosak ették és mivel pürésítve volt, átpasszíroztam, így mag se jutott bele...:))))

Bianka írta...

Igazán finom lehet

Viki írta...

Jó ez a receot szezonon kivül is, majd eltesszük tavaszra, vagy veszünk folytonérő epret :)
Pihenj szepyke, mert leállni sem érdemes :):)

szepyke írta...

Bianka, igen az! Volt..:)

Viki, értettem, próbálok!:)))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...