2009. június 14., vasárnap

Fontos konyhai kütyük - a Szappanos párna


Tegnap cseresznyelekvárt főztem, amiről jönnek majd a képek, és a leírás is, de nem volt otthon elég befőttesüveg, annyi cseresznye érkezett, így elő kellett ásnom mindent, amit csak tudtam. Magyarán, van egy csomó olyan üvegem, amit nem akartam felhasználni, mert valami olyan szerrel ragasztották rá a címkét, hogy évekig áztathatnám, akkor sem jönne le. Hosszú-hosszú sikálás után enyhülne a dolog, de elhasználnám az összes szivacsomat, rámenne a fél napom.

De van ez az izé. Ez a fémszálakból álló párna, ami, mint ahogy a neve is mutatja szappannal van átitatva, és évek tapasztalatával a hátam mögött mondom, hogy nincs olyan, amit ez el nem távolít. Anno a fém edényeimhez vettem, mert olyan csodaszépen tisztán lehet vele tartani őket, hogy az valami csoda. Nincs ráégett olaj, amit áztatok, vakarok, súrolok, egy mozdulat és pá neki.

Másik nagy felhasználási területe nálam a jénai edények elmosása. Szeretek jénaiban sütni, mert olyan jól néz ki például a rakottkrumpli, amikor a sütőből kivéve még forr egy kicsit az edényben, és az üveg miatt ez jól látható persze. De az üveget elmosni, hát... Sikálja az ember, gyönyörű tisztának látszik, aztán megszárad, és tiszta mázga... Nah, ez ezzel a párnával nem fordul elő. Nem kell súrolni, simán elmosom vele, és volt folt, nincs folt.
A mosogatót is csodásan tisztán tartja, hogy a tűzhelyről már ne is beszéljek. 10 db lapocskát rejt a csomagolás, ami nekem kb egy fél évig, ha nem egy évig elég szokott lenni, hiszen nem mindennapos használatban van. Illetve, ha az ember ügyesen használja, akkor egy darabot többször is használhatunk.
Mivel valamilyen fémszálakból van, rozsdásodik. Ha használom, igyekszem úgy szárítani, hogy átjárja a levegő így nem rozsdásodik, és máskor is használható. És ne álljon a vízben, mert akkor kiázik belőle az a valami, amitől habzik. Ez fontos. Ha így járunk el, ezt a doboznyi mennyiséget (10 lap) ami kb 250,- Ft körüli összegbe kerül sokáig használhatjuk. Ez itt a képen a Domet terméke, és Romániából származik. Magyart nem találtam... (Ebből sem...)





7 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Ez tényleg tök jó, régesrégen én is használtam!

A bajom vele az volt, hogy egyszerűen a hideg rázott, ha meg kellett fognom :-) Azoktól a fura gubancoktól, a hangjától, ahogy csiszatoltam vele. Tudod, mint mikor valaki libabőrös, ha csikorog az üveg vagy a kréta a táblán :-)

Személyes kedvencem: Tesco márkájú folyékony súrolószer. Filléres cucc, és kenterbe veri a Cif-et!

Cicolány írta...

Hát ez jó!Romániából származik,de itt nálunk nem találok ilyesmit,ráadásul én meg a magyart veszem(szimpla szivacsot és súrolót)

Wise Lady írta...

Én nem szeretem használni, főleg nem a fémedényen, üvegen, zománcon. Igaz, semmilyen súrolószert sem használok. A súrolószer mindenképpen felérdesíti (mikrokarcolások) a sima felületet, és akkor még jobban tapad rá minden. Ördögi kör ez. A tökéletesen sima felületekről könnyen leoldható még a makacs szennyeződés is. Edényekről: hideg zsíroldó és ecet. Kádat pedig sohasem engedtem súrolni, habfürdővel oldjuk le.

szepyke írta...

Chef Viki! A Tescos cuccal megleptél, megnézem majd! :D

Cicolány! Ez direkt ilyen extra cuccokhoz van, rajta is van a csomagoláson, valamelyik képen, hogy mikhez ajánlott!

Wise Lady! Nekem tegnap kb tizedére csökkentette a suvickolást. A befőttesüvegekről még ma is suvickolnám a papídarabokat, meg a ragasztót. A kádat én sem ezzel súrolom, de a mosogatót simán. És volt egy olyan élményem vele, amikor már azt hittem, hogy ki kell dobnom egy edényemet, mert az öcsém beleégette a tejbegrizt... De ez megmentette. Feleslegesen én sem súrolok semmit, de ha kell, akkor bizony inkább ez,mint hogy kidobjak valamit.

Wise Lady írta...

No ezen nem veszünk össze.
Legközelebb próbáld ki, a leégett tejbegrízt erősen ecetes vízzel áztasd le, egyáltalán nem kell semennyit suvickolni. Hidd el jó tipp.

szepyke írta...

Nem is akartam rajta összeveszni, csak eddig soksor megmentett. Főleg az időt rövidítette le. De legközelebb kipróbálom az ecetes megoldást, csak annak nagyon nem bírom a szagát.

Hamucipóka írta...

Hello, bár régi a bejegyzés, azért hozzá szólnék! Szappanos párnából ajánlanám a Spontexet. Már csak azért is, mert a Domet megszűn(t)ik, és gondoltam ajánlok valami alternatívát. Nekem ugyanúgy bevált, csak a szaga kicsit büdös, de nem vészes!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...