2009. június 14., vasárnap

Feketeerdő dzsem - cseresznyéből


A receptet Palócprovence direkt nekem tette fel a blogjára, hogy segítsen tanácstalanságom közepette. Ugyanis cseresznyéből még soha nem főztem be. Meggyből igen, de cseresznyéből még nem. Nekem a cseresznyéből készült sütemények is úgymond, furcsák, mert én a meggyet szeretem sütiben, lekvárban, a cseresznyét csak enni szoktam, "feldolgozni" nem. Viszont kaptam nem keveset belőle, így valamit kezdeni kellett vele.
És akkor jött ez az ötlet. A recept sem túl bonyolult, ráadásul én ezt főleg ajándékba szánom már karácsonyra a fontosaknak, így tetszett, hogy van benne egy kis extra is, mint pálinka, és csoki! Hmmm! Hogy fog ennek az én apukám örülni. Egyszer egy pár éve csináltam neki egy sárgabarackból készült befőttet, amiben konyak és dió volt. Érdekes, hogy alkoholt tíz évente egyszer iszik, mégis ezek a "pancsos" dolgok nagyon bejönnek neki. :) Akkor, hogy is készül az én gasztroajándékom cseresznyéből?

Hozzávalók
  • 1 kg kimagozott cseresznye
  • 10 dkg felolvasztott jó minőségű étcsoki (70 %-os)
  • 50 dkg cukor
  • 0,5 dl cseresznyepálinka
  • 1 tasak Zseléfix vagy Quittin
Ha valaki olyan szerencsés, mint én, azaz, olyan cseresznyéhez jut, ami szinte bio, így nincs permetezve, és esetlegesen kukacos, akkor még magozás előtt áztassa be a cseresznyét legalább egy órára vízbe, hogy a kis fehér kukacok levegő hiányában kimásszanak a befőzendő cseresznyéből, és jó esetben megjelenjenek a víz tetején. Sajnos, vannak túlélő egyedek, akik a levegőhiányt is átvészelik és csak a kimagozás utáni főzés alatt teszik tiszteletüket a dzsem tetején. Nem mondom, hogy guszta látvány, sőt... De erre térjünk vissza később. Tehát, áztassuk be a cseresznyét, de minimum mossuk meg, váltott vízben, vagy pocsékolósabban, folyóvíz alatt.

Most jön a magozás.
Első körben hálát adunk annak, aki feltalálta a meggymagozót, így a már kézzel kimagozott kb egy kilónyi cseresznye után, ami örök nyomott hagyott a fehér falon, illetve, ugyan, lemoshatóan de szinte az egész konyhán, rajtam, a ruhámon és tényleg, szinte mindenhol, végre spriccelés mentesen magozzuk tovább a többi cseresznyét. Így nem kevés időt és energiát megspórolva.

Megint meg kell, hogy álljak! Ha valaki olyan szerencsés, mint én, mármint, hogy a gondolom EU szabványra tervezett meggymagozón nem megy át a cseresznyéje és egyenként kell átbökögetni a lyukon a szemeket, higgye el, akkor is jobban jár a magozóval, mint a szabadkézzel folytatott magozás során. Tapasztalatból mondom!

Tehát, cseresznye kimagozva, lemérve. Az én lábasomba egyszerre négy kilónyi gyümölcs fért, amihez két kiló cukor jött volna, de olyan édes volt, hogy én kilónként csak kb 30 dekányit tettem bele.

És most jönnek ismét a kukacok. Ne higgyük, hogy nem kell kigyűjtenünk őket a főzendő lekvár tetejéről, ugyanis, bár a cseresznye megfog mindent, a fehér kukacokat nem. És ugye, nem akarjuk, hogy a télen majd felbontott lekvár tetején egész kukaccsalád köszöntsön minket. Tehát, halászat indul, és ha már halászunk, kavargassuk a lekvárt, hogy a véletlenül a gyümölcsben rekedt magokat felkavarjuk és azokat is kiszedjük. Közben jöhet a lekvárba a zselésítő, betartva a leírását. Én egy kicsit pépesítettem a cseresznyén és botmixerrel kb a felét összeturmixoltam. Majd jött bele a csoki, jelen esetben a 70 %-os Tibi, amiből a négy kiló gyümölcshöz négy táblányit tettem, azaz 40 dekát. Pazar színe és pazar illata lett a lekvárnak, bár eddig sem volt rossz. Innentől kezdve már ne sokat főzzük, mert a csoki megéghet. Jöhet bele a pálinka, ami a négy kilóhoz két decit jelentett. A lekvárt előre elmosott, kifőzött üvegekbe tettem, a szintén kifőzött fedővel lezártam, jól rácsavartam és fejreállítottam. Amikor mind készen volt, betakartam őket, hogy szépen lassan hűljenek ki. Elvileg ez a szárazdunszt. Kellett hozzá vagy 10 db törölköző. Másnap lemostam az üvegeket. Most egy hónapig nem mozdítom őket, megnézem, hogy jól záródnak e, nem kezdődik e el bennünk valami nem kellő folyamat. Ha kibírják a nyár végét, sötét helyen tárolom őket karácsonyig. Az ötletet és a receptet köszönöm Palócprovencenek! A képek magukért beszélnek, csodaszép dzsem lett a befőzés eredménye!

18 megjegyzés:

Mian írta...

Csodás! Tuti kipróbálom! Köszönet a receptért Neked is és Palócprovancnak is :)

Chef Viki írta...

De jót röhögtem korán reggel :-D A cseresznye mindent megfog,kivéve a fehér kukacokat! És milyen igazad van! :-)))

Direkt fekete szerelést vettem magamra magozás tiszteletére :-))

A lekvár meg biztos, hogy mennyei! Csoki, pálesz, cseresznye...

szepyke írta...

Mian, nagyon szívesen az én nevemben.

Chef Viki! Amikor magozó nélkül kezdtem, pucoltam, ment a falra, de kb a plafonig (3 méter), ment a szekrényre, ment a földre, ment úgy a mögöttem lévő szekrényre, hogy megkerülve engem (?) mögöttem fröcskölte össze a szekrényt. Aztán amikor elmentem este zuhanyozni, az arcom olyan volt, mint egy kéjgyilkosnak... Tele voltam apró vörös fröcskölésekkel, mintha kiírtottam volna egy emeletnyi szomszédomat... kb

Limara írta...

:))) nagyon finom lehet, én is meggyből készítettem eddig! :)

szepyke írta...

Hát, Limara, lehet, hogy legközelebb én is meggyből csinálom, mert abban nincs kukac. Kész voltam a kukachalászattól.

Palócprovence írta...

:)))De legalább így könnyű a fehér kukacokat észrevenni. Én ezért magozom kézzel a cseresznyét (nem a mazochizmusom miatt), bár 2 napig utána nem lehet emberek közé menni, úgy néz ki a kezem.
Azért remélem, megkóstoltad a végeredményt! :)

Orsi írta...

Én ezt ma megcsinálom!Nyugtass meg hogy ízleni fog cseresznyéből,általában nekem sem tartoznak kedvenceim közé a cseresznyés sütik,de most nagyon sok van,nyersen már nem bírjuk enni...

szepyke írta...

Palócprovence, megkóstoltam. Titokban árulom csak el, hogy szombaton reggeltől ezt csináltam egész estig. Kisebb-nagyobb megszakításokkal, amikor éppen képeket gyártottam a "Vásárolj hazai terméket!" megoldásra... És igen, belenyaltam. Főleg akkor, amikor belekerült a csoki, mert olyan illata lett tőle, és annyira felerősítette a színét, hogy muszáj volt ellenőrizni... Jah, és az alkohol hozzákeverésénél is kostólni kellett... Nehogy kevés legyen bele az adag... Khmm. Jó lett! :DD

Orsi, megnyugtatlak, jó lesz! Az enyém legalábbis jó lett. A cukrozásnál érdemes megkóstolni. Én egy adagot leturmixoltam, hogy legyen leve, feltettem főni és megkóstoltam, hogy mennyire édes. Mivel olyan volt, mint a méz, kevesebb cukrot tettem bele. Egyébként a csoki nagyot dob rajta, és az alkohol is passzol. Remek darab lett. Nem mondom, hogy kenyérre fogom kenni, de vannak elképzeléseim, hogy mire lehet használni. Első körben 9 üveggel csináltam, a többi cseresznyét le akartam fagyasztani, aztán annyira tetszett, hogy a maradékból is ez lett. Tegnap összeszámoltam, és 17 üvegnyi van. Azt hittem, hogy 16, de a végleges adat 17. Ezek szerint, ez szobahőmérsékleten szaporodik, vagy én nem tudok számolni...

max írta...

Ez jó volt, nagyon tetszett!!

szepyke írta...

Az a része, hogy kergetem a kukacokat, vagy az a része, hogy finom lett a dzsem? :D
Ne is írd meg, sejtem... :DD

max írta...

Csalódni fogsz! az egész!!!!

szepyke írta...

Jól, van, azért nem csalódtam. Nekem a kukacos rész volt a kedvencem. Soha nem hittem volna, hogy egy kukac ilyen túlélő is lehet... Mindig tanul az ember lánya... :D

trinity írta...

Számoltad a kukacokat???:)))))

Ezt a dzsemet én is listáztam!!!

szepyke írta...

Trinity, hát ne tudd meg. Kavargattam, kavargattam, és csak jöttek fel a tetejére a dögök... Brrrr!

Renata írta...

A meggymagozó tényleg nem sokat ér... benne maradnak a magok. A férjem szokta időnként magozgatni a vásárolt nagyobb tételt, ebben az egy dologban el vagyok kényeztetve.
A másik, hogy ő is meggy-rajongó. A meggyes süti a mindene, mit neki holmi cseresznye...

szepyke írta...

Renata, eddig a cseresznyét én is csak a gyors felhasználásban használtam. Ettem, köpködtem, ettem, köpködtem :D. Egyébként, még mindig jó volt a meggymagozó, mert ugyan maradt benne mag, de legalább nem volt az egész konyha cseresznyés, csak a "gép" körül. Előtte, amikor kézzel magoztam... hát... ugyan kijöttek a magok, de hogy hogy nézett ki minden körülötte... Újra kell festeni a konyhát. :DDD

Andi írta...

Kedvet csináltatok,kipróbálom én is.Az Uram elméletileg nem iszik alkoholt,gyakorlatilag egy doboz konyakosmeggyet megegeszik 1 jó film alatt! Úgyhogy meglepem.Remélem sikerül!

szepyke írta...

Szerintem sikerülni fog Andi!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...