2009. június 21., vasárnap

Zölddió likőr - most van az ideje!!!

Egy pár éve karácsonyra ezt a likőrt készítettem a fontosaknak. Hosszadalmasan készül, de csak az elején van vele igazából "munka" utána már csak ázik, és érik, majd csak leszűrni kell. Kb két hónap, mire elkészül, tehát karácsonyra már biztosan kész lesz, csak aztán addig el ne fogyjon! Kávébarna, illatos likőrt kapunk majd a több hónapos várakozás után, viszont a receptnek most van itt az ideje, mert a zölddió szedését most kell elvégezni, utána már nem lesz rá lehetőségünk!


Vigyázat!!! Mindent megfog!!! Érdemes tőle minden olyan dolgot távol tartani, amit nem akarunk órákig sikálni utána.
Zölddió-likör



Hozzávalók:

  • 15-20 szem ép, zölddió
  • 1 liter 40 %-os szesz
  • fél rúd fahéj
  • 1 szál vanília
  • 1 db szerecsendió
  • 5 szem szegfűszeg
  • 35 dkg cukor
  • víz
  • 1 db 2-2,5 literes befőttesüveg, vagy valamilyen zárható edény


Elkészítése:

15-20 szem ép, de még éretlen, azaz zölddiót kb ilyenkor, a június végi napokban szedjük. A szemeket jól megmossuk és elnegyedeljük, majd egy nagyobb (2-2, 5 literes) befőttesüveg aljára szórjuk, és egy liter grappát (víztiszta olasz pálinka friss bortörkölyből) öntünk rá. (Ezt a pálinkát helyettesíthetjük 40%-os tiszta szesszel is, vagy jó hozzá a vodka is, de törekedjünk a minőségre...) Egy hónapon át meleg, napos helyen érleljük, hetente egyszer-kétszer megkeverjük. (A meleg, napos hely nálam a konyhapultot jelenti. Az üveget a konyhaablak elé állítom, de az ablak zárva, így nem kap közvetlen fényt, csak maximum világos helyen van.)





Ez a kép az eltevés napján készült. Másnapra már haragoszöld lett az alkohol. Egészen mélyzöld. A dió olyan kemény volt, hogy csak kalapáccsal tudtam szétverni, késsel már nem lehetett vágni.


A hónap elteltével sűrű vásznon átszűrve tiszta üvegbe töltjük. Fél rúd fahéjat, egy egész szál vaníliát, egy egész szerecsendiót, 5 szem szegfűszeget beledobunk, és lefedve újabb négy hétig érleljük.



A második hónap elmúltával 35 deka cukrot két deci vízzel addig főzünk, amíg a cukor teljesen feloldódik. Kihűtjük, és a fűszeres párlatra öntjük. Jól összekeverjük, üvegekbe töltjük, lezárva hűvös helyre állítjuk. Körülbelül egy évig tartható el.



Fontos! Nem vicceltem, mindent megfog! Már akkor is fog, amikor még zöld, érdemes gumikesztyűvel elbánni vele, és vigyázzunk a ruházatunkra is. Az ázáskor beérik és sötétbarna bizarr színű lé lesz belőle. Még ha úgy gondoljuk, hogy hagyjuk tovább a diókat ázni, ne tegyük, mert elég volt neki az egy hónap! Végig kesztyűben dolgozzunk vele, mert a kézről szinte lemoshatatlan. Rosszabb, mint a meggy, cseresznye és krumpli egyszerre. Nincs vele sok munka, a szemeket felvágni kb 10 percig tart, és a végeredmény remek ajándék lesz!





10 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Erősen gondolkodom, hogy ki kéne próbálni.. Diólikőrt még nem kóstóltam.. Köszi a receptet, és jókaja ötletét is!

szepyke írta...

Jókaja, már tudok vele bánni, már megtanultam, hogy hogy lehet elkerülni a feketeséget mindenhol. Köszi az ötletet, megnéztem a tiédet és az is jópofa. Jó fűszeres lesz.

Gyöngyi, szerintem nem bánod meg!
:)

Chef Viki írta...

Juj de remek! Ezt elraktározom az agyamba csütörtökig!

Aznap végre levizsgázok, és újult erővel vetem magam minden egyébre :-))

mandy tarragon írta...

Ezt a receptet megmutatom Apukámnak, szerintem imádni fogja :)
köszi

szepyke írta...

Viki, te szegény! Nekem meg megérkezett a már várt meggy. Csak tudnám, hogy ki várta... Mostantól három napig megint beszorulok a konyhába...

A likőrt próbáld ki mindenképpen. Tudsz zölddiót szedni?

szepyke írta...

Mandy tarragon! Az én apukámnak is tetszett, bár neki az angol narancslikör a kedvence... Azt befőttes üvegben kapja, mert tele teszem gyümölccsel. Egyszer már karácsony este megette az egészet. Az én apukám szinte soha nem iszik, erre karáncsony este bevágta a 7 decis befőttes üvegnyi tömény alkoholt...

szazala írta...

Nagyon jó ez a recept!Sajnos nem merek belevágni,bár mondtad,hogy csak az eleje macerás,de nálunk most egy teljes lakásfelújtás kezdődik...Borzasztóan bepenészesedtünk a télen,megcsináltattuk a szellözőrendszert,ami minden kis pénzünket elvitt,így most "magad uram,ha szolgád nincs"-et "játszunk"
Ráadásul fürdőszobafeltörés is lesz(ha egy üzlet beindul),mivel a pincénkben habos víz "tört fel",tehát már régóta ázunk.
Dió helyett teddyhengert markolászok az elkövetkező hetekben.
De!!!Majd a narancslikőr idejére remélem már csak emlék marad a rumli,azt is szívesen elkészíteném!.
ui.megpróbálok tormát szerezni!Ha sikerül,akkor jelentkezem!

szepyke írta...

Ne hülyéskedj, ne fáradj. A cseresznyét lefagyasztom és amikor idénye lesz a tormának, akkor megcsinálom.
A narancslikőr idején már el is felejted az egészet!
Kitartás, én tavaly csináltam a fürdőszobát végig. Jah, meg felbélelték a kéményt... Jesszusom, hogy az mivel járt...

Unknown írta...

Szia! Egy kerdes: azt irod elnegyedelni, a kepen viszont mintha egy ben lennenek. Negyedeljem?
Koszonom: Andras

szepyke írta...

Szia András, olyan darabokra aprítod, amilyenre tudod. Ez mindig a diótól függ, hogy mennyire éretlen még. Ha nem csinálsz vele semmit, csak egy kalapáccsal szétvered, akkor is jó. :)
Ez nem fogja befolyásolni a végterméket. Jó likőrkészítést! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...