2010. október 1., péntek

Gyere, ülj le és mesélj! Tojásrántotta


Ha az ember blogot ír, felhatalmazva érzi magát, hogy csak és kizárólag azt írja le, ami a saját véleménye. Ez persze valahol teljesen természetes, hiszen nem írhatja mások véleményét, hisz, nem is ismeri ezeket.

Ez most egy olyan bejegyzés, ahol az erre járókat, az eddig csak névtelenségbe burkolózott olvasókat kérdezném meg valamiről. 

Ez a valami a rántotta. RÁNTOTTA! Nem az omlett, hanem a rántotta.


Gyere, ülj le egy percre, és mesélj, Te, hogy szereted a rántottát?
Mivel, hatalmas önteltségemben ugyebár blogot írok, így megragadom az alkalmat (mint mindig...) és én írom le először, hogy nálam mi ennek a remek ételnek az elkészítési módja.

Tojásrántotta vagy Rántotta

Hozzávalók:
  • 4 tojás
  • 1-2 fej lilahagyma
  • karikára vágott kolbász 
  • 2-4 dkg vaj
  • tálaláskor őrölt édes pirospaprika


A hagymát megtisztítom, megmosom, karikákra vágom. A vajat egy arra alkalmas edényben melegítem, majd a hagymát az olvadt vajban megpárolom. Jöhet hozzá a karikákra vágott kolbász, ami remekül pirosra festi a vajas-hagymás elegyet. (Nem sózom, mert a kolbász eleve sós, nálunk általában elég annyi só is bele, amennyi a kolbászból kisül.)
A tojásokat egy villával felverem, majd a hagymás kolbászhoz öntöm. A lángot visszaveszem, és lassan hagyom, hogy a rántottám széle elváljon az edénytől, még nem kavarom meg. Amikor ez bekövetkezik, keverek rajta, így azok a részek is megsülnek, amik eddig még félig sült állapotban voltak. Ezt addig folytatom, míg a rántottám teljesen át nem sült volna. Ha igényli, kis vajat adhatunk még hozzá. Így az edénybe sem fog beletapadni.

Tálaláskor vagy tányérba szedve tálalom, vagy az edényben hagyom. Őrölt édes pirospaprikával megszórom, és már ehetjük is.

Ez a rántotta. Nem az omlett, a rántotta. A kettőt ne keverjük össze!

Én a rántottát csak nagyon ritkán készítem "üresen". Szinte mindig megy bele hagyma, és abból is csak, és kizárólag lilahagyma. A kolbász helyett időnként bacon, vagy sonka is beleugrik a hozzávalók sorába. 

Ritkán kerül bele gomba, és elvadult változatába zöldborsó is előfordul.

Nagymamám egyik receptje az olasz rántotta, amit majd hamarosan megmutatok, teljesen más, mint ez. Hogy mitől olasz, nem tudom, mert olyan hozzávaló is kerül bele, amit szerintem az olaszok még az életben nem ettek...

Tehát, kedves olvasó, erre barangoló, Te, hogy eszed a rántottát?

Ha már mesélsz, elfogadsz az enyémből egy-két villányit, esetleg kérsz hozzá friss kenyeret, mert tunkolva finomabb?


14 megjegyzés:

Zsuci írta...

Kiflivel, tunkolva! Vagy pirítósra kenve. Nagyon guszta, köszi! :-)

A mi kedvencünk kevés apróra vágott szalonnán indul, erre jön egy kisebb fej vöröshagyma vékony csíkokra vágva, végül a sóval és borssal ízesített tojások és egy kevés reszelt sajt vagy 1 cikk mackósajt(általában kb.5 tojat két főre). A sütésnek két fázisa van. Én azt szeretem, ha a fehér részek már inkább szilárdak, a sárgája pedig még inkább folyós... így lehet igazán élvezettel tunkolni. :-) Figyelni kell azonban, mert ez az állapot igen múlékony. Ő inkább azt szereti, ha rendesen megsült minden rész.
A sajttól így is krémesebb az állaga, nem szárad ki egykönnyen a rántotta.

(Amikor kicsit voltam, ez az étel nagy kedvenc volt nálam és a "kavart tojás" nevet kapta a keresztségben - valószínűleg az elkészítés módjára asszociálva.)

Rita írta...

Szia!
Mi is szeretjük. Nálunk csak a felvert tojást kezdjük keverni, majd kerül bele jó sok reszelt sajt. A férjem ketchup-pel eszi és általában a gyerekek is, én csak simán.
De azért a tied sem semmi, jó tartalmas. El is fogadnám második ebédnek (az első grízes tészta volt).
Rita

Bianka írta...

Dettó így, csak friss paradicsommal vagy savanyúsággal. Ja, és ha nincs kolbász, akkor szalonna, vagy virsli, vagy épp ami van.

Padparadsa írta...

Én leginkább úgy szeretem a rántottát, ha valaki elém teszi a reggelizőasztalra. Tejes kávéval, esetleg teával. Úgyhogy köszi, jöhet pár villányi! ;)

jókaja írta...

Nem szeretem ha száraz, ezért a tojások sárgájának megfelelő mennyiségű tejet keverek el benne. Ezt aztán lehet variálni tejföllel vagy tejszínnel is, mindegyikkel más lesz.
Épp csak szilárdulásig sütve, inkább kicsit folyósan, bármilyen betéttel vagy csak úgy üresen, vajon sütve is jöhet.

szindi írta...

Attól függ,mennyi időm van:)
Én van,hogy csak simán,de a lágysága az nem mindegy ám:))

Szemi írta...

Pontosan így!

Egyébként épp ez volt a mai vacsink, csak éppen kolbász nélkül, az most nem volt itthon. De a többi stimmel.:))

Ami még kötelező mellé, az egy igazi, vastag karéj fehérkenyér, és savanyúság. Ma éppen káposzta.

Ildy írta...

Én vöröshagymával készítem, gyakran kerül bele kolbász is. A felvert tojáshoz adok egy kis tejet vagy vizet. Esetleg tálalásnál sajtot reszelek rá, és a pirospaprikát én is nagyon szeretem rajta. Savanyúság és ropogós friss kenyér muszáj mellé.
Amúgy inkább tükörtojásos vagyok.

ildikebak írta...

:-) nálunk a rántotta szent szombaton és vasárnap reggelire :-) jóóóóó bőséges kell hogy legyen :-) sok sok tojás :-) bakon, szalonna bármi csak hús fele legyen, hagyma kevesebb :-P és sok sok sajt ami nyúlik :-) holnap kivételévvel vasárnap reggel ezzel ébresztem a családot , ez szertartás pizsibe kell meg enni :-) hisz pasik :-))))
Kellemes hétvégét kívánok !
Pusza Ildi :-)

szepyke írta...

Zsuci, a kavart tojás megállja a helyét névnek!:))

Rita, még most is kéred? Mondjuk, megint ebédidő van...:)

Bianka, tényleg, virsli!:)))

Padparadsa, tudsz élni...:)))))

Jókaja, a mamám tejfölös változat kapta az olasz rántotta nevet, bár, szerintem semmi köze se a rántottához, se az olaszokhoz...:)

Szindi, nagyon nem ám! Még a végén nincs mit tunkolni...:)

Szemirámisz, jaj, elfelejtettem, hogy ropogós héjú kenyér a kötelező "körete"..:)

Ildy, sajt is jöhet rá, azt is lefelejtettem...:)))

Ildikebak, pizsibe, nah igen... régi szép idők, amikor még anyu csinálta reggelente.. és a tévé előtt ettük....:)))

GasztroRéka írta...

Elárulod az omlett és a rántotta között? Én is nagyon szeretem!:)
Várom a mama receptjét!

Névtelen írta...

A rántotta jó kaja, akár reggelire, akár egy gyors ebédre.

Nekem hagyma nélkül, de szalonnával, annak híján valami szalámi félével, jó átsütve, friss fehér kenyérrel. Tegnap ez volt a vacsink(kivételesen hagyma is került bele-lila, hisz a nagy fiam, azzal szereti).

mandy tarragon írta...

Apróra vágott bacon, hagyma, felvert tojás, medvesajt :) Kicsit remegősre sütve, mert nem szeretem, ha kiszárad, a végén megszórva piros paprikával.

szepyke írta...

GasztroRéka, az omlettet nem keverik, úgy sül meg, ahogy beleöntötted az edénybe. Magas hőfokon, hírtelen, a külseje "kemény", a belseje lágy. Nem kevernek bele semmit, csak a tojás, és vaj.
A rántotta, minden, ami nem az omlett, azaz megy bele minden, keverik, belenyúlnak, lassan sütik, kisebb lángon.

Jdudar de milyen jó!:)

Mandy Tarragon, yes!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...