2010. november 2., kedd

Cukrozott mandula - és indul a gasztroajándék gyártás!


Amikor a nyáron megláttam egycsipetnél ezt az illatos kis finomságot, tudtam, hogy idén a fontosak a karácsonyi ajándékcsomagjukban ilyet is találnak majd. 

Elég sűrűn járok el olyan helyen, ahol ilyen cukrozott mandulát árulnak és gondolom, nem vagyok azzal egyedül, hogy ha lehetne ezt az illatot inhalálnám egész nap.

Mert Isteni illata van. A fahéj, a cukor és a pirított mandula úgy tölti meg a lakást a készítése közben, hogy még órák múlva is érezni, jobb, mint bármelyik lakásillatosító.

Tehát, akkor hogy is készül?

Cukrozott mandula

Hozzávalók
  • 10 dkg egész mandula
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • víz
  • 5 dkg cukor a folyamat végére

A mandulát forró vízbe teszem és nagyjából 5 percig benne hagyom. Utána a mandulákról a héjat eltávolítom. Elég megnyomni őket, kiugranak a héjból. 
Teflon edényben a mandulaszemeket átpirítom, majd megspriccelem egy kis vízzel, és megszórom a cukorral és a fahéjjal. Addig kevergetem, míg a fahéjas cukor hozzátapad a mandulához, közben időnként megspriccelem vízzel, hogy jobban tapadjon a cukor a mandulához. 
Ha késznek ítélem, megszórom még egy kis cukorral, majd sütőpapírra öntöm és hagyom kihűlni. (Vigyázat, nagyon forró!)

Üvegbe zárva, vagy egy szép fémdobozban is tárolható. 

Szobahőmérsékleten párolgó fajta, így átadásig lakat alatt őrizzük!


Bővebb leírás, és képek egycsipetnél ITT.


14 megjegyzés:

Ami írta...

Ez valami eszméletlenül jó :)

Bianka írta...

Csodás felvettem a listáre :)

sedith írta...

Én is készítettem már és tényleg isteni. Sótlan erdei mogyoróval is már próbáltam, azzal is legalább ugyanannyira jó. :)

Névtelen írta...

Nagy kedvencem!!! Ha ez nem lenne nem tudom hogy vészelném át a telet! :-)

Szemi írta...

Ez isteni lehet! Ki fogom próbálni.
Csak az a párolgás ne lenne...
:))

Tücsök Bogár írta...

Én is szeretnék a megajándékozottak listájára kerülni . Egész évben jó kislány voltam :))) ! Majdnem !

Csibe írta...

Csak nem a karácsony közeleg?! :)

Kata írta...

Hol is őrzöd a készterméket?:D szeretnék bővebb információt....

szepyke írta...

Ami, és még ha azt is beleszámoljuk, hogy a képen felismerhetetlen...:)))Jah, és képzeld, ma kaptam csomagot... almásat!:)

Bianka, bizony az!:)

Sedith, holnap jön a sós változat!:))

Pocak Panna, :DDDDDD nah, igen...:))))

Szemirámisz, jaj, ne is mondd a párolgást... ennek már annyi ennek az adagnak, pedig szigorúan őrzött területen tartottam...:)))

TücsökBogár, felveszlek!:)))Mennyire majdnem????:DD

Csibe, deeeeeeeeeeeeee, jön máááááááááár, itt van a sarkon!:)))

Kata, öööööööö, már sehol. Ez már megboldogult, de intézkedtem manduláról, hogy a fontosaknak is tényleg jusson...:))))

Zuzmó írta...

Idén is közeleg a karácsony :) ki is próbáltam ezt a finomságot (csak mandula helyett mogyoróval) de nem sikerült :( Sehogy se akart a mogyorókra ragadni a cukor. Hiába spricceltem, a cukor csak összetapadt, de nem a magvakra. Mit ronthattam el? Még jó hogy van időm próbálkozni az ünnepekig :)
Zsuzsa

szepyke írta...

Zuzmó, ha nem ragadt a mogyorókra, akkor hova lett? Semmi nem ment a mogyorókra? Sima fehér cukorral csináltad? Nem értem, hogy mi lehetett a gond...:(

Zuzmó írta...

Sima kristálycukrot használtam. A cukorból kis csomók lettek, de a mogyoróra nem ragadt :( Ugyanúgy csináltam, ahogy nálad és Egycsipetnél olvastam. Lehet, hogy nem kevergettem elég ideig? De már olvadt a cukor a serpenyő alján.

szepyke írta...

Valamennyire fel kell olvadnia..., különben nem tapad. Szerintem,akkor hamarabb abbahagytad, mint ahogy kellett volna.

Zuzmó írta...

Köszönöm a segítséget! Akkor próbálkozok még :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...