Rengeteget sütöttem az elmúlt időszakban. És a rengeteg sütéshez rengeteg sütési alapanyagot használtam. Rengeteget. Össze sem merem számolni, hogy mennyit.
Ha egy recept vajat ír, vajat használok, ha viszont margarint, akkor jöhet a margarin. Bevallom, volt már, hogy nem volt otthon vaj, és margarinra cseréltem a vajat. Van, hogy fel sem tűnik, de van amikor kivitelezhetetlen lesz tőle a sütemény.
Mindig Rama-t használtam. Már befürödtem egyszer-kétszer azon spórolással, amikor nem vettem meg a drágább, esetleg "márkásabb" terméket, hanem az olcsóbbhoz nyúltam. Nem a margarinra gondolok, mert azt még nem cseréltem le az olcsóbb változatokra.
Eddig.
Mert most vettem három féle margarint és tüzetesebben megnézem, hogy milyen különbség van a három között. Árban egyértelmű, de minőségben is látszik ez a különbség???
Hát, lássuk, jöjjön a három féle margarin.
Először a
Rama margarin
25 dkg, 158,- Ft, 70% zsírtartalom
Egy szóval nincs rajta, hogy hol készült, tehát lehet, hogy nem is magyar munkahelyeket teremt..
Összetevői:
növényi zsír, növényi olajok (repce, napraforgó, len) ivóvíz, emulgeálószerek (lecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei) tejsavópor, étkezési só (0,15%) étkezési sav (citromsav) tartósítószer (kálium-szorbát) színezék (béta-karotin) aroma, vitaminok (A, D)
Forgalmazza: Unilever
Lima margarin
25 dkg, 145,- Ft, 70 %-os zsírtartalom
Szintén nincs rajta egy szóval sem, hogy honnan származik...
Összetevői:
növényi olajak és zsírok, ivóvíz, étkezési só (0,2%) emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei), tartósítószer (káliumszorbát), étkezési sav (citromsav), arom, színezék (kurkumin, annatto) és vitaminok
Forgalmazza: Unilever
Tesco Margarin krém
25 dkg 145,- Ft, 70 %-os zsírtartalom
Származási hely: MAGYARORSZÁG (VÉGRE, FELTÜNTETTÉK!!!)
Plusz, feltüntették rajta, hogy allergén anyagot, mint szójaszármazékot tartalmaz! A másik kettőn semmi ilyesmi nem szerepel!
Összetevői:
növényi olajak és zsírok, ivóvíz, étkezési só (0,4%) emulgeálószer (zsírsavak mono- és digliceridjei, szójalecitin), tartósítószer (káliumszorbát), antioxidáns (a többinél ezt étkezési savként jelölték, ki tudja hogy melyik jobb...) (citromsav), aroma, tartosítószer (szorbinsav), színezék (béta-karotin)((ez volt az első Rama-ban is!)) vitaminok (A és D3 vitamin)
Forgalmazza: Tesco - Global Áruházak Zrt
És, még valami fontos... Hogy miért másoltam be a fél kilós, azaz az 50 dkg-os Rama képét???
Mert mostanában azt vettem észre, hogy egyáltalán nem igaz az, hogy a nagyobb, olcsóbb. Rászoktattak minket arra, hogy minél többet veszünk, annál olcsóbban kapjuk... Szépen megszoktuk, most meg már nem is számolunk utána. Legalábbis azt gondolják, hogy nem...
Pedig kellene! Mert a legtöbb terméknél már régen nem igaz az, hogy a nagyobb kiszerelésben, olcsóbbra jön ki, a darab, vagy a súlyra visszabontva.
Jó példa erre a kocka és a tégla Rama.
A kocka Rama, 25 dkg, 158,- Ft, tehát, 1 kg 632,- Ft-ra jön ki!
A tégla Rama, 50 dkg, 335,- Ft, tehát, 1 kg 670,- Ft-ra jön ki!
Mivel a kocka olcsóbb, bár úgymond fillérekkel, de az is pénz ugyebár, így mindenképpen érdemesebb a kockát megvenni!
Viszont, ha nem a Ramat vesszük meg, hanem vagy a Liga-t, ami egyébként ugyanolyan Rama termék, csak néhány összetevőben tér el a Rama-tól, vagy a Tesco saját termékét, akkor még több marad a zsebünkben...
Mindhárom margarint megvettem, és ki fogom próbálni egy ugyanazon süteménnyel. Ehhez idő kell, mert jelenleg nem érek rá, de ahogy megvagyok vele, posztolni fogom. A Rama-t ismerem, a másik kettőt nem. Ha valakinek van megjegyzése a témában, megköszönöm, ha megosztja velem, velünk!
27 megjegyzés:
Én mostanában olyan ritkán használok margarint, amennyire csak lehet. A kenyeret vajjal kenjük, bár tartalékként van egy doboz margarinom is mindig. Süteményekbe viszont, a recepttől függően, pl. disznózsírt használok vaj helyett. Pl. az összes omlós tésztába, kekszekbe. Amit nem ismerek és vajat ír, azt teszem. de másodszor már lehet, hoyg avriálok. A krémek azok, amiket nem igazán szeretek vajjal, de már lemondtam a Rámáról, ugyanis a Delma (ami csak hajszálnyival olcsóbb) illetve az Unirea margarinunk (ami meg jóval olcsóbb az előzőeknél) is ugyanolyan jó. Szerintem te sem fogsz igazán csalódni bennük. Mármint az olcsóbbakban.
Hanem tudod mi jelent meg nálunk? A vajas margarin, ami kissé csalóka, mert sokan vajnak hiszik az ugyanolyan csomagolás miatt, holott csak 15%a vaj. De az íze finom, tényleg érzik rajta a vaj és kitűnő krémeket lehet belőle készíteni. Én mst az ünnepekre nem kszítettem krémes sütiket, de a húgom az összes krémet ilyenből csinálta és nagyon finomak, jó állagúak lettek. Az ára meg a margariné alatt van. A legolcsóbb margariné alatt. Igaz, még utána akarok egy kicsit szimatolni, de nem hinném, hoyg rosszabb, mint a sima margarin!
Amikor rászoktam az összetétel tüzetes elolvasására, hamar levontam a következtetést, hogy a legtöbb bolt sajátmárkása alighanem ugyanaz, mint a márkás termék, csak más csomagolásban. Főleg akkor vagyok szinte biztos benne, mikor esetleg a gyártó is fel van tüntetve rajta - és láss csodát: ugyanott készül a kettő. Így aztán simán megveszem a CBA vagy a Coop (itt fordulok meg leggyakrabban) sajátmárkás margarinját, és megmondom őszintén, hogy semmivel sem érzem rosszabbnak, mint a korábban használt Rámát. Igaz, így kimaradok a gyűjtögetős-beküldözős nyereményjátékból, és receptkönyvet se kapok a vonalkódokért, de úgy látszik, ez túlélhető veszteség (időnként kapok e-mailben ajánlót, és még egyszer se éreztem úgy a minta recept alapján, hogy szeretnék még sok hasonlót). Mondjuk eleve egyre kevesebb margarint használok (leginkább csak a tepsit kikenni a kekszek alá), de annál a néhány kockánál is megérzem az árbeli különbséget.
Tescos margarint használtam már sütikhez (első alkalommal azért, mert csak ez volt a kistescoban), az égvilágon semmi különbség nem volt a Rámához képest, csak az ára.
Én nem használok margarint, de amikor tejmentes süteményt kellett sütnöm(kérésre,allergia miatt) ,akkor a Ligát használtam. Az almáspite ugyanolyan állagú lett vele,mint vajjal.
Én is mindig ellenőrzöm a termékek címkéit -lehet, hogy már csak szakmai ártalomból is:)-, sőt az árnál nem az egységárt, hanem inkább a nagyítóval olvasható kilónkénti árat szoktam alapul venni. Tényleg így lehet csak eldönteni, hogy melyik is az olcsóbb. Margarinoknál még nem, de egyéb esetekben én is próbálkoztam olcsóbb, saját márkás termékekkel. Van, amikor igaz, hogy az ismertebb márkaneveknél csak a szebb csomagolást és a reklám árát fizeti meg az ember, de van olyan is, amikor az 'olcsó húsnak híg a leve' mondás érvényesül...
Kíváncsian várom a teszt eredményét és a tapasztalatokat.
Sziasztok!
Csak egy apró szösszenet: a múltkor láttam vaj ízű margarint. Talán Ráma termék. Azt hittem kinyúlok a röhögéstől.
Panni
Én is használok Tesco margarint. Valamelyik nagy márka, tesco-s csomagolásban, kizárólag a tesco-nak gyártva. A minőséggel sosem volt semmi bajom.
Ahogy Dulmina is írta, ezek a saját márkás termékek.
Más termék, de hirtelen ez jutott eszembe: Kaiser májas Tescoban Király májas néven fut. De csak ennyi a különbség, csomagolás, összetétel, minden-minden egyezik - hisz egy cég gyártja.
Szeretem az ilyen jellegű írásaidat:) Csak így tovább.
A témához: tudtommal a Liga tejérzékenyeknek is használható...vagy ez csak régen volt igaz. Szóval régen - mikor anyukámnak még élelmiszer boltja volt - akkor a Liga margarint főként egy laktózérzékeny nénike vitte. (Akkor még nem volt Tesco és hasonló szuper, hiperek)
Nekem a tejfölnél tűnt fel, hogy a nagyobb drágább, mint a kis doboz. De étolajat is általában olcsóbb, ha a kicsit veszed meg... Csak olyan picik azok a számok, amivel az egységárat írják...
Szepyke, én úgy tapasztaltam, hogy sajnos van különbség a saját márkás, ill. a Rama között. Előbbiek sokkal-sokkal vizesebbek, és ha például olvasztottként kell használni, nagyon hamar visszadermednek és megjelenik a "víz" a tetején. Üdv: Piroska
A Rama, Liga származásról: Amióta az Unilever Bp.-i, rákospalotai margaringyára bezárt 2006-ban azóta nem Mo.-on készülnek ezek a termékek.
Üdv.
Móni
Szepy, nézz be hozzám kérlek :))
Ezek a margarinok mind egyformák. Az árkülönbség nálunk ennél számottevőbb (a Rama drágább). De a növényi zsírokat úgy kerüld, mint az ördögöt. Főleg gyerekeknél. A transzzsíroknál ma alig-alig van alattomosabb és ártalmasabb (csak a tiszta mérgek talán), és mindenbe beleteszik.
Egyetlen sütit készítek csak margarinnal, az a keksztekercs.
Én egyre kevesebb margarint használok,de nemrég még a lányom tejallergiája miatt kénytelen voltam csak azt használni.
A Rámát startból nem vehettem,mert tartalmaz tejsavót,a Liga és a Tescós nem.Szerintem nincs nagy különbség köztük.A Rámánál csak a sok reklámot kell megfizetni.
Sok termékre igaz,hogy a drágább,márkásabb jobb,de nem mindig,mindenre!
Bár nem élelmiszer,de a kisgyerekes anyukákat érdekelheti,hogy pl a tescós pelenka is sokkal jobb,mint az agyonreklámozott Pampers!
Várom a tapasztalatokat.
Üdv:Gabi
Wise Lady, melyik növényi zsírokra gondolsz konkrétan? mert az én buksi fejemben mondjuk a napraforgóolaj is növényi zsír.
előre is köszönöm! (tényleg érdekel, hogy melyik a kerülendő)
Helga
oké, a "buksi" szó bármivel behelyettesíthető :-), az olaj, az olaj. a zsír meg zsír. de mindenképp utána kell olvasnom.
Én csak az árhoz szeretném azt hozzátenni, hogy karácsony előtt hatalmas leárazás volt nálunk a TESCO-ban. 165 Ft-ért lehetett kapni az egyébként 167 Ft-os RÁMA margarint. Nesze neked általános iskola alsó tagozat, kerekítési szabályok :)) Annyira sajnálom, hogy nem fényképeztem le, de hosszú másodpercekbe telt mire magamhoz tértem a döbbenettől, majd elkapott a nevetés, hogy ezt tényleg komolyan gondolják. De úgy mert ott volt feketén fehéren (bocs sárgán, mert a TESCO-ban sárga cimkés az akciós termék)
kicsit Off: nézz be hozzám :)
Sziasztok!
Mi is sokáig csak a Rama margarint használtuk, de kipróbáltunk egy olcsóbb terméket. Eddig még csak a CBA boltokban láttam, Creamy a neve. Sütésnél is bevált, de krémek készítéséhez is. Az ára pedig 99 Ft. Sőt az ünnepek előtt 79 Ft volt.
Helga! A módosított növényi zsír (hidrogénezett növényi olaj, transzzsír). Sajna a napraforgóolaj (sütő) is tartalmaz ma már ilyesmit, úgyhogy egyre-másra állnak át a népek a kisütött állati zsiradékra.
A hidegen sajtolt olajakat meg nem lehet megfizetni.
Általában már csak vajat használok, de anyukám nem bírja,úgyhogy Rámát is,ha tudom,hogy ő is eszik belőle. Én ráfáztam a Sparossal,azóta nem mertem sajátmárkásat használni,de én a kilós árakat mindig megnézem,még ha apró is a betü.S sokkal olcsóbb,ha az eladóval felszeleteltetjük a szalámit,s felesleges csomagolás sincs rajt. Az alsó sorokat is tessék megnézni,oda pakolják az olcsóbb, esetleg jó árut. A középsőkért,amik szemmagasságban vannak, súlyos polcpénzek vannak fizetve... A kassza körül meg a drága eldhatatlan,hamar lejáró cuccok vannak...Bocsánat,jól elkanyarodtam a margarintól..:-))
LIGA!!!!!!A Ramanak olyan mellék íze van, hogy kibírhatatlan, ehetetlen. De szinte bármelyik megteszi nálunk csak a Rama nem.Egyszerűen nem eszik meg az ételeket a gyerekek, ha rámával készítem, ha vajjal sütök, akkor meg minden tocsog a "zsírtól".
Wise lady-vel maximálisan egyett tudok érteni, kerülni mindenfajta zsíradékot, mert nem tudhatjuk, hogy mit is tartalmaznak.(ez külföldön nagy felháborodást okozott, talán Ausztráliában, Új Zélandon, már nem tudom pontosan hol, hogy nincs pontosan meghatározva, hogy mi is az a növényi zsíradék.
Wise Lady köszönöm! az összetétel elolvasása kis híján az egyetlen sport, amit űzök, de az olajét eddig még ki mertem hagyni. ezentúl nem fogom. köszönöm!
a férjem a múltkor sima napraforgóolaj helyett hidegen sajtoltat hozott, de annak elég karakteres íze is van, illetve sajnálom is csak úgy ellocsolgatni.
amit ajánlani tudok, az a Lidl repceolaja (rapsöl), Vita d'Or a neve, nem tudom otthon kapható-e. mindenféle teszteken megállta a helyét. Szepyke, elnézést az offért! :-)
Helga
Én Ramat használok. Kíváncsian várom a teszed eredményét!
Hát, ahogy olvasom, nem sok érv szól a drágább mellett.
Valamikor a jövő héten kipróbálom a dolgot, csak még azt kell kitalálnom, hogy mivel próbáljam ki, melyik süteménnyel...
Köszönöm, hogy ennyit írtatok, megint rengeteget tanultam!
Szepy,
számomra nem is a drágább a kérdés, hanem a vaj vagy margarin...
Egy ideje minden sütibe csak VAJAT teszek és tökéletes vele!! Én is úgy vagyok ezzel, mint Wise Lady-ha egy mód van rá, nem is veszek margarint. Az egész annyira mesterséges, mintha elrágnánk egy műanyag kiskanalat.
Gondoljunk bele, a folyékony olajból mi módon lesz szilárd cucc??? Inkább legyen vaj!!!
Sziasztok! Margarin teszthez: A nagymamám szakácsként dolgozott. Ő mondta, a ha süti tésztájába kell margarint tenni, margarin helyett egy kávés pohár étolajat öntsek bele, s ugyanaz az eredmény. Ki is próbáltam, így is van. Edit
Megjegyzés küldése