2011. február 14., hétfő

Churros - Valentin-napi hangulatban...


Ez a recept a Kifőztük 2011/2. számában jelent meg. 

A churros Spanyolországból származó,  fánkszerű édesség, most Valentin napra készítettem el. Egyáltalán nem bonyolult, bárki elkészítheti. Ha nem rendelkezünk habzsákkal, a tésztából sodorjunk rudakat, majd azt hajlítsuk a kívánt formára. A kisütés előtt hagyjuk pár percig száradni, így a forró olajba téve megtartja a formáját.

Churros csokoládészósszal

Hozzávalók 4 személyre

a tésztához:
  • 25 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál só
  • 5 dl víz

a kisütéshez:
  • kb. 3-4 dl olaj

a forgatáshoz:
  • 10-20 dkg porcukor
  • 3-4 evőkanál őrölt fahéj

a csokoládészószhoz:
  • 12 dkg étcsokoládé
  • 5 dl tej
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 8 dkg cukor


A vizet a sóval és az olajjal felmelegítjük, majd amikor forr, apránként hozzáadjuk a lisztet. Addig keverjük, míg el nem válik az edény falától és gumiszerű massza nem lesz belőle. Kicsit kihűtjük, majd csillagcsőrrel ellátott habzsákba töltjük. Szív alakú vagy másféle, tetszés szerinti formát nyomunk belőle.
Mély edényben melegítjük az olajat, a tésztákat beletesszük, és néha megforgatva aranysárgára sütjük a fánkokat. Szalvétára vagy papírtörlőre szedjük, majd még forrón a fahéjas porcukorba forgatjuk.

A csokoládészószhoz a tej felébe tördeljük a csokoládét, majd lassú tűzön összeolvasztjuk. Közben az étkezési keményítőt elkeverjük a maradék tejben, hozzáadjuk a cukrot is, majd a csokoládés tejhez öntjük, és összefőzzük őket. (Ha nem kezd el nagyjából öt perc múlva besűrűsödni, teszünk még hozzá egy kis keményítőt, amit kevés hideg tejben elkevertünk.) Ezt a szószt pohárba szedjük és a fánkokhoz kínáljuk.

Aki savanykásabb ízekre vágyik, próbálja ki csokoládészósz helyett eperszósszal. Ehhez 30 dkg kissé kiolvasztott epret összeturmixolunk. Két-három evőkanál cukrot, esetleg mézet lábasban felmelegítünk, majd amikor kezd aranybarnára váltani, az eperpépet óvatosan hozzáadjuk és pár perc alatt összefőzzük. Ezt a szószt is a fánkok mellé kínáljuk. Turmixolás után az epret át is passzírozhatjuk, így magmentes szószt kapunk.




5 megjegyzés:

Eszter írta...

Biztosan finom volt, jó lett a fotó!

Bianka írta...

Csábító

szepyke írta...

Eszter, Bianka, köszönöm, kedvesek vagytok!:)

Ami írta...

Nyami nyami! kész, már el is fogyott! :)))

szepyke írta...

Ami, így van!:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...