2011. február 10., csütörtök

Kókuszos nyalóka és gesztenyegolyó már a Valentin nap jegyében...


Ahogy közeledik Bálint nap, az üzletekben egyre több piros szívecske, giccses díszek, szíveket formázó ajándék jelenik meg. Ha valaki olthatatlan vágyat érez, hogy meglepje kedvesét, vagy barátait, kollegáit, ismerősét, próbálja ki ezt a két bonbont, hátha nagyobb sikere lesz vele, mint egy újabb porfogó macival...

Mindkettő nagyon egyszerű, ráadásul mindkettő elkészíthető "nyalóka" formájában, amitől nagyon jópofa kis ajándék lesz belőlük!


GESZTENYEGOLYÓ

Hozzávalók
  • 25 dkg gesztenyemassza
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1-2 evőkanál tejszín
  •  2-3 evőkanál rum
  • 1-2 evőkanál porcukor (elhagyható)
  • 2-3 evőkanál mogyorókrém

a bevonathoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj
  • szórócukor (elhagyható)


A mogyorókrémet jégkockatartóba adagolva a mélyhűtőbe tesszük. Addig hagyjuk ott, amíg annyira meg nem dermed, hogy késsel darabolható, vágható lesz.
A gesztenyemasszát villával összetörjük. A csokoládét a tejszínnel vízgőz felett megolvasztjuk, majd a masszához keverjük. Hozzáadjuk a rumot. Kóstoljuk meg, hogy elég édes-e, ha nem, porcukorral édesíthetjük.
A megfagyott mogyorókrémből negyed diónyi darabokat vágunk. A gesztenyés masszából diónyi darabot a vizezett tenyerünkbe veszünk, közepére teszünk egy mogyorókrémdarabot. Golyót formálunk belőle. A bevonathoz a csokoládét a vajjal vízgőz felett felolvasztjuk, és a golyókat meglocsoljuk vele. Díszítésként megszórhatjuk szórócukorral.
Tálalásig hűtőben tároljuk.




KÓKUSZOS NYALÓKA

Hozzávalók
  • 1 tubus cukrozott sűrített tej (170 g)
  • 10 dkg kókuszreszelék
  • a bevonathoz:
  •  5 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaj

a tálaláshoz:
  •  fapálca vagy hurkapálca


A sűrített tejet és a kókuszreszeléket összekeverjük, majd vizes kézzel, golyókat formázunk belőle. A pálcikákat beleszúrjuk és nagyjából negyed órára betesszük a mélyhűtőbe.
A csokoládét közben vízgőz felett felolvasztjuk a vajjal, majd a mélyhűtőből kivett golyókat gyors mozdulatokkal belemártjuk. Tálalásig hűtőben tároljuk. Pohárba téve kínáljuk.

A nyalókánál minél kisebb golyókat formázzunk, különben a pálcika átszúrja a kókuszos masszát. Természetesen egyszerű golyóként is elkészíthetjük, ha így járunk el, nyomjunk a közepébe egy-egy szem pirított mandulát. Mindkét desszert könnyen, gyorsan elkészíthető.

A nyalókának készített bonbont fogjuk csokorba és piros krepp-papírt közé fogva csinos kis csokrot készíthetünk belőle. Ha nem nyalókának készítjük, viszont ajándékba szánjuk, celofánt vágjunk akkora darabokra, hogy egy-egy golyó beleférjen, fogjuk össze és piros masnival kössük meg, így egy-egy szem bonbont is ajándékozhatunk.

A kókuszos nyalóka hetekig eláll, akár hűtőben, akár jól záródó dobozban tartjuk.


Ezek a receptek a Kifőztük 2011/2. számában jelentek meg. Az újság ingyenesen letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról!

2 megjegyzés:

flatcat írta...

Fantasztikus ötlet, mind a kettő remekül hangzik! :)

szepyke írta...

Köszönöm!:)

"Mi van itthon?" receptek..:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...