2011. február 22., kedd

Dulce de leche



Na, hát kérem... Itt van ez a kis ééééédes! A kis ééédes abszolút illik rá, mert ez aztán maga a tömény cukor. De miből is van a karamella? Cukorból. Kalóriaértéke kiveri a biztosítékot, így ezt most nem számolnám ki, ha nem muszáj...

Elkészítése roppant egyszerű. Csak az idő az, amit rá kell áldozni, illetve néhány tubus cukrozott tejet... 

Dulce de leche avagy karamell a köbön

Hozzávalók 
  • 7 tubus cukrozott tej
A sütőt a legforróbb fokozatra állítjuk. Rozsdamentes edénybe adagoljuk a sűrített tejeket, majd ezt a lábast befedjük alufóliával.
A lábast nagyobb tepsibe/edénybe tesszük és köré vizet öntünk, majd betesszük a sütőbe és innentől kezdve nagyjából 2-3 óráig sütjük. Közben más dolgunk nincs, csak időnként pótoljuk az elfőtt vizet. 
Nem kell kevergetni. (Az edény szélére sült darabokat a folyamat végén egyszerűen ki kell nyalogatni az edényből és kész...Iszonyatosan fiiiiinom!)
Akkor van készen, ha a színe ilyen gyönyörűre vált, de innentől kezdve is süthetjük még, hogy sűrűsödjön, csak figyeljünk rá, hogy mindig legyen körülötte víz!
Nekem "folyékonyan" kell, mert szószként, öntetként akarom használni. (Mi másra, fagylaltra..., illetve karamell fagyi lesz belőle... tejszínes karamell... )
Ha az elkészült krémen mégis kicsit sűríteni szeretnénk, tegyünk kis tálkába belőle, majd azt fedetlenül hagyjuk egy napot "száradni", jóval sűrűbb, krémesebb lesz.


Ahogy számoltam az "anyagveszteség" kb. 10%, tehát, nem igazán fogy el, csak sűrűsödik, karamellizálódik... (milyen meglepő...) Eltarthatóságával kapcsolatban nem tudok nyilatkozni... Nem hinném, hogy túl sokáig meglesz ez az adag... Ha valakinek van tapasztalata, kérem, hogy ossza meg velem! Köszönöm! 


Hogy mihez is ajánlanám? 
  • fagylaltra öntetként... 
  • tejhez keverve remek karamellás tejet kapunk...
  • sutyiban kanállal kienni belőle időnként, mint boldogsághormon pótlás... aztán ráfogni a nyuszira, ha van... (ezt direkt írtam ide, középre, hátha kevesebben látják....)
  • ha szeretjük a karamellt, szinte bármihez...
  • ajándékba, hiszen ennél édesebb ajándék nem sok lehet a földön...


A sütőt rengeteg ideig kell járatni, de:

Én kapcsolgattam közben, azaz először 180 fokon kezdtem, és közben megsütöttem az ebédünket, majd felkapcsoltam a legmagasabb hőfokra és megsütöttem x darab céklát és sütőtököt, illetve, hogy nehogy hiányom legyen, kis gesztenyét is...

Tehát, ha kihasználjuk az időt, akkor nem megy pocsékba az a rengeteg energia, amit a sütési idő alatt a tűzhely elhasznál... Jah, akinek gőzös sütője van, annak ez a sütés felér egy sütőtakarítással is...


15 megjegyzés:

Szemi írta...

Hát ez maga az édes bűnbeesés! :))

Anikó írta...

Hát az a helyzet, hogy én is imádom, szoktam is csinálni és lehet kapni készen nápolyi lapokat, azokat töltöm meg, hűtőben kidermesztem, majd szeletelem, mondanom sem kell isteni:-)))))

lekvároskukta írta...

Van szerencsém tesztelni ;-))
Itt egy függő jelentkezik :))
+ Tejeskávéba, ezt ki ne hagyd a felsorolásból ;-)
Nagyon köszi!!!!!!!!!
puszi

Eszter írta...

Ööööööööö, véletlenül van otthon sűrített tejem. Ezek jelek!!?? :-)))

szepyke írta...

Szemirámisz, ez az. A tömény bűnbeesés...:))))

Anikó, jesszusom... már hallani is 2 2 kg!:)

Lekvároskukta, örülök, hogy ízlett!:))

Eszter, ez bizony az! A másik teendőd az elkészítés előttre datálódik... ásd el a mérleget a pincébe, tegyél rá néhány dobozt és még egy szekrényt is, nehogy elő kelljen venned..:))) Ez bizony tömény kalóóória!:)

Daisy írta...

Eltartható a hűtőben akár két hónapig is.
Tavalyelőtti karácsonykor töltöttem vele süteményt és a maradék a hűtőben felejtődött. Azután szándékosan nézegettem, hogy jó e még?
Nekem ugyan sűrűbb és sötétebb karamellem volt, de mindenképp nagyon-nagyon finom.

szepyke írta...

Daisy, nem félek tőle, hogy megromlik... szerintem nem éli meg azt a pillanatot...:))))
Te főzted a sajátodat?

Én nem akartam sűrűbbre, mert főleg öntetként akarom használni...:)

Névtelen írta...

Oh, még régen a paleo előtt én is csináltam és hát ez a Mennyország ajándéka komolyan mondom! :-) Én pont így készítettem. Nagyon guszta!

Daisy írta...

Én a Stahl féle főzést csináltam. Ugyanígy vízfürdőben, ugyanígy letakarva csak kevergettem kb. óránként. Három tubus sűrített tej és kb. három óra a sütőben.
Ez a 3-3 csak véletlen, nem függ egymástól.
Kb. 180 fokon csináltam.
Ha szélesebb-laposabb az edény, szerintem könnyebben sűrűsödik.

GasztroRéka írta...

Köszi! Én már nagyon rég kiakartam próbálni!

szepyke írta...

Pocak Panna, valami olyasmi...:)))

Daisy, akkor közepes hőfokon csináltad? Én ennél türelmetlenebb voltam...:)

GasztroRéka, csináld meg, mert Isteniiiii!:)

Daisy írta...

Az az igazság, hogy az én sütőmben a 180 fok elég melegnek számít. Szerintem ez nekem nem közepes hőfok.
Két éve cseréltek fűtőszálat a sütőben, de a márkájának megfelelőt már nem gyártják, ezért egy bele szerelhető másfajtát hoztak, és ez szerintem erősebb.
Fél évig kísérleteztem kenyerekkel,zsömlével, kaláccsal, húsokkal stb., hogy kitapasztaljam a hőfokokat. / gyártottam néhány széntablettát /
Sokan írták már, hogy a hőfok sütő függő, de szerintem a fűtőszál csere nélkül is van ebben valami igazság.
Mások receptjeinél is én mindég plusz - mínusz legalább 10 fok eltérést számolok.

szepyke írta...

Daisy, én is csak kb tudom a hőfokot, mert nekem még egy ezer éves Karancsom van...:))

Unknown írta...

Én 2napja készítettem,befőttes üvegbe töltöttem,odatettem 2-3órát főni 1-es en fedő alatt!csudajó lett amikor kezdett kihükni vajjal keverve ostyalapok közé kentem a krémet,majd a hűtőben egy éjjel állt!isteni nass lett belőle!

Unknown írta...

2napja készítettem én is,de befőttes üvegbe tettem a sürített tejet majd fedővel akatt 2-3órát főztem!kicsit hült a krém vajjal kikevertem és ostyalapok közé kentem,1éjjel a hűtőben állt,du ra szuper nasi lett!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...