2011. április 18., hétfő

Cukkinis tészta



Sokszor főzök olyan ételt, amelyben a hozzávalók sorát az alakítja, amit a hűtőben találok. Ez is ilyen étel volt, amikor először készítettem, de már a tálalás utáni percekben tudtam, hogy nagy kedvenc lesz belőle. Gyorsan összeállítható, mert amíg a tészta megfő, addig a tejszínes szósz is elkészül. Előre összeállítható, le is fagyasztható, remekül variálható, és ami a lényeg: nagyon finom! Ez a recept a Kifőztük 2011/4. számában jelent meg.
Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról, mint ahogy eddig, most is ingyenesen. 

Cukkinis tészta

Hozzávalók 3-4 főre
  • 2-3 kisebb cukkini
  • 3 dl tejszín
  • 30-40 dkg trappista sajt
  • 1 csokor újhagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 10 dkg sonka
  • 2 evőkanál majoránna
  • bors
  • 50 dkg tészta

Kifőzzük a tésztát. Megmossuk a cukkinit, levágjuk a végét. Az egyiket 3-4 cm-es darabokra aprítjuk, majd gyufaszál vastagságúra szeleteljük. A többit almareszelőn héjastól lereszeljük.
Az újhagymát megtisztítjuk, karikára vágjuk. Fölaprítjuk a hagymát, a zöld részt is, az utóbbiból félreteszünk a tálaláshoz.
Fölkockázzuk és magában sütni kezdjük a szalonnát. Amikor teljesen kisült belőle a zsír, mellédobjuk a gyufaszálra aprított cukkinit, pár perc alatt ezt is megpirítjuk. Amikor mindez kész, kivesszük az edényből, és tálalásig félretesszük. A visszamaradt zsiradékon átsütjük a fölkarikázott újhagymát, majd jöhet a felkockázott sonka. Ha megpirult, hozzáadjuk a tejszínt meg a reszelt sajtot. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk a majoránnával, hozzáadjuk a reszelt cukkinit. Pár perc alatt összeforraljuk.
A kifőtt tésztára szedünk a szószból, megszórjuk a szalonnás cukkinivel és a hagyma félretett, felaprított zöld szárával, majd tálaljuk.

Az előre elkészített, szósszal összekevert főtt tésztát tegyük tűzálló edénybe, szórjuk meg sajttal. Fedő nélkül 25-30 perc alatt, 180 fokos sütőben melegítsük át, míg a sajt rá nem olvad a tetejére.



6 megjegyzés:

Nelli írta...

Én eddig még nem tettem szalonnát bele csak sonkát, de ki fogom így is próbálni.
Nagyon szeretjük mindannyian és pillanatok alatt ebédet, vacsorát lehet az asztalra varázsolni!:-)

Éva írta...

Nagyon guszta,megéheztem ahogy néztem!

Anikó írta...

Vittem a receptet, nagyon finom lehet!

szepyke írta...

Nelli, nagyon jó hozzá a szalonna, mint ahogy mindenhez...:))

Éva, nagyon finom is!:)

Anikó, majd mesélj, hogy hogy ízlett!:)

egycsipet írta...

A szalonna szalonnával a legjobb! Ja, meg hagymával. :))))))))

Kukk be hozzám, játékra várlak! :)

szepyke írta...

egycsipet, jöööööööövök!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...