2010. január 22., péntek

Asda - London - talán ez a legolcsóbb...? Illetve néhány szösszenet Londonnal kapcsolatban...


Még mindig London, vagy hívjuk Angliának?

Azt mondják, ez a legolcsóbb áruház, illetve a Tesco hozzájuk hasonlítja az árait, vagy fordítva, mindegy is. A külvárosban található. Elérhető busszal és kocsival. Mi busszal indulunk neki. Két féle busz van Londonban, illetve, három, de vegyük kettőnek. Az egyik az emeletes busz, ez azokon az útszakaszokon jár, ahol sok embert kell szállítani. Van az egy szintes, csuklós busz, főleg peremkerületekbe jár, sok embert visz, mégis kevesebbet, mint egy emeletes. Ezekre minden ajtónál fel lehet szállni, viszont jóval többször jár ellenőr, mint például az emeletes változaton, ahol csak elől, a sofőrnél szállhatunk fel. És van az egy szintes, sima, rövid kisbusz, értelmezhető, hogy merre járkál.

Ide, az Asda-ba egyszintes csuklós busszal érkezünk. Már az utasokon "érezhető" a peremkerület közeledése, mert ahogy kifelé haladunk, London belvárosától egyre kijjebb, egyre több a fekete és a muszlim. Az emberek ruházatán, kinézetén nem látszik, hogy úgymond a szegényebb negyedekben vagyunk, és a házakon sem, mert a viktoriánus építészetnek hála itt egységes az utcák képe, kivételt képez néhány újabb építésű rész, de általánosságban egységes az utcakép mindenhol.

Megérkezünk, a busz az áruház bejáratától 20 méterre áll meg, és majd kb ennyit kell sétálni a kijárattól is.

A képeket mindenképpen nézzétek meg nagyban, hogy mindent jól lehessen látni rajtuk! A képre kattintva, azok nagyban is megnyílnak!



Az áruház elrendezésileg szakasztott mása a budapesti Fogarasi úti Tesconak. Még az étterem is ugyanott van benne.
A bejáratnál több ilyen "kocsi", a rászorulóknak, akik nem tudják végigsétálni az áruházat.
Nem jártam utána, hogy mi kell hozzá, hogy ezzel menjen valaki vásárolni, gondolom, be kell dobni x pénzérmét...

Egyébként, érdekességként megjegyezném, hogy a mozgássérültek számára van olyan kocsi, ami egy nagy tálca szerű, maguk előtt tudják tolni. És láttam olyat is, ahol a mozgássérült tolta a számukra könnyebben elérhető, használható bevásárlókocsit, Őt pedig az áruház egyik alkalmazottja tolta. Nah, igen. Nálunk még felhajtó sincs sehol. Jah, ehhez kapcsolódóan csak annyi, hogy minden közlekedési eszköz (általában minden, mert van egy-két olyan metrómegálló, ami annyira régen épült, hogy ott már nem tudták megoldani ezt) a járdával egy szintben van. Magyarán, aki kerekesszékkel érkezik, simán be tud gurulni a buszba, vonatba, metróba. A busz le is tudja magát "engedni", hogy a babakocsival és a kerekesszékkel könnyebben tudjanak beszállni. És az idősebbeknek is "leengedi" magát... Nah, igen.


Első körben megtalálom a fekete köntösömhöz pont passzoló papucsot, illetve csodaszép társait... Már kaptak egy hatalmas pirospontot!:)



Mandynak fényképeztem ezeket a szűrőket. Itt általában ilyet használnak, nagy kultúrája van ennek. Nem játsszák az eszüket a bolti palackos vízzel, simán a csapból ebbe engedik a vizet és azt isszák. Nekem is van ilyen szűrőm, kb két éve használom. Csak ajánlani tudom, bár itthon kicsit drágább...

10 font, és adnak hozzá két szűrőt ajándékba. Azaz 3000,- Ft...



15 fontért már 3,5 literes verziót kapunk, azaz 4500,- Ft-ért az xl-es verziót. Nálunk ilyet nem is láttam.


Jönnek a húsok... Ezek itt a darált változatok:




Kettőt 5 fontért, azaz 1500,- Ft-ért...



Előre gyártott gombócok, kettő 4 fontért, azaz 1200,- Ft-ért...



Csirke. Ilyet sütöttünk valamelyik este. Itt meg kell, hogy jegyezzem, hogy nem találtunk olyat, amin ne lett volna egy kis toll... Ez nem tetszett. Állítólag ők nem eszik meg a bőrét, ezért nem fosztják meg rendesen. Ez az én gyomromnak sok, mert itthon olyan gyönyörűen pucolt csirkét lehet általában kapni hogy azzal semmi dolgunk nincs, csak feldolgozni. Ezeket itt durván tolltalanítani kell még. Hát, ez van, nem lehet minden tökéletes...


Különböző ízesítésben, azaz különbözőképpen besózva. Kettőt kapunk 7 fontért, azaz 2100,- Ft-ért!


Ami nagyon tetszik még náluk, hogy a legtöbb ételen feltüntetik, hogy hány személyes adag!:)
Mondjuk, nem ismerik apukámat... Akkor ezt feleznék...




Sajt és sajt.




Megint a Philadelphia...



Ilyesmi van nálunk, talán Karaván sajtból?



Philadelphia közelebbről...



Mindenféle sülthús. Ezek készek, már nem kell csak maximum melegíteni, vagy szendvicsbe, salátába tenni hidegen...



Az itt élő nációk szájíze szerint alakul a fűszerezés!


Nah, jó, itt azért dobtam egy hátast... Krumplipüré. Készen, kis rózsákba nyomva. Azért ez már nekem is sok volt... De, mivel tudom, hogy minden organikus, és a lehető legkevesebb tartósítószert, adalékanyagot próbálják használni, hát... Néha azért értem, hogy miért nem főznek otthon, miért vesznek meg minden kaját félkészen...
Néha értem, csak gáz bevallani, vagy valami ilyesmi.



Kész vagyok, hogy minden sarkon friss, bébispenótot vehetek. Olyan falatnyi, friss zsenge levelű spenót, hogy bevallom, nyersen ettem a zacskóból. Nah, például ez nálunk mi a fenéért nincs??? Éjjel nappal spenótot ennék, de tényleg. Ez egy olyan sokoldalú növény, mi a francért csak mirelitben elérhető nálunk, vagy olyan vastag levelűben, mint egy pálmaág???



Az itt élő népek, nációk miatt rengeteg olyan zöldség is kapható itt, amiről nem tudtam, hogy melyik az eleje és melyik a vége. Mindegyiket próbáltam megfejteni, de volt, ami örök talány maradt... Például ez. Hogy ez mi, ki tudja?



Palmolive kézmosók. Ha jól emlékszem, ez itthon kb 500,- Ft. Még az utántöltője is kb 400,-. Nah, itt ez 1 font, azaz 300,- Ft...


Nagyon érdekes dolgot láttam. Ez itt a hajápoló részleg, és igen, kókuszzsír és mandulaolaj. Mert a feketéknek, olyan száraz a hajuk, hogy olajjal, zsírral kell kezelniük, különben egy nagy kóc az egész. Kicsit meg is lepődtem, hogy miért vannak ezek a zseléknél, aztán elmagyarázták. Különösen érdekes még, a feketéknek számára gyártott alapozó és púder... El tudjátok képzelni, hogy ha valaki olyan sötét bőrszínnel rendelkezik, mint a szén, akkor az hogy nézne ki a fehérbőrüek számára gyártott alapozóval??? Nah, igen. És mi hogy néznénk ki az övékkel...
Hallottam egy történetet is, miszerint, egy fekete pasinak és egy fehér nőnek gyereke született. Egy kislány. A pasinak mindig rövidre nyírt, majdnem kopaszra borotvált volt a haja, magyarán, nem volt gondja a hajával. A kislánynak viszont nem lehet ilyen, viszont a fehér anyuka nem tudta, hogy mitévő legyen vele. Apuka sem, mert soha nem kezelte a saját haját. Anyukának el kellett mennie a rokonsághoz, hogy megtanulja, hogyan kell kezelni a kislány haját. Mivel kenje, hogy tekerje, fonja, sodorja. Érdekes, nem? Nem véletlenül hordják befonva, szinte beszőve, különben egyszerűen kezelhetetlen számukra.




1 liter napraforgóolaj 0,93 font, azaz nincs 300,- Ft.



Növényi sajt, vegetáriánusok részére (is).



Nah, és most jönnek a kedvenceim!:)
A sütési "alapanyagok"! Az árakat nézzétek, és azt, hogy ezeket nem egy extra helyen fényképeztem, nem kell méregdrága helyeken megvenni ezeket a cuccokat, hanem itt, a legolcsóbb helyen.
Jah, mondjam, hogy organikusak??? Már nem mondom, minek? Minden az.



Csokilencse!!! Végre! 0,55 font, azaz 10 dkg 150,- Ft. És van! És három ízben is van. Fekete csoki, fehér csoki, tejcsoki. Szar az élet, nah! (A feketecsokisból 1 kilónyit hoztam... csoda, hogy majdnem túlsúlyt kellett fizetnem???)



Marcipán. A drágábbik 1,42 Fontért, azaz kb 420,- Ft-ért 50 deka, azaz fél kiló. Mondom, hogy szar az élet! A francba is!


Amitől kész vagyok, azok ott lent vannak a polcok aljánál. Azok tortalapok. Azaz rárakjuk a tortát, és azon kenjük, díszítjük, majd esetleg szállítjuk. Könnyű, talán hungarocell lapok, bevonva feltéphetetlen ezüst fóliával. És a többi, a kis díszítők? A mindenféle virágok, szirmok, marcipándíszek? Kész voltam.



Nah, igen, ezek pocsék képek lettek. Itt nagyon nem lehet fényképezni, mert nagyon tartanak attól, hogy valaki a konkurenciához szállítja a hírt, hogy mi mennyibe kerül... Ezért van egy-két kép, amit csak nagyon bénán tudtam lefényképezni...

Ezek az előre gyártott torták.

Azért félretéve mindent, hogy ki, milyen ügyes. Biztos mindenki volt már olyan szituációban, amikor egy ilyen torta nagy slamasztikából húzta volna ki...



Ezek a torták általában finomak. Ez a csokis kifejezetten az, és a maga 7-8 fontos árával 2400,- Ft-ért, hát... megértem, hogy megveszik, és nem sütnek. Megint elmondom, megértem, csak ezt gáz bevallani. Mert igen, az a legjobb, amit mi csinálunk, de néha az erő fölötti teljesítés helyett bizony elkelne egy ilyen segítség, pláne, ilyen áron... Ez itt nincs három buszjegy ára... És ez volt a legdrágább...


Nah, és egy ilyen?? És ezek nekik fillérek...
Jó, tudom, az a legjobb, amit az ember maga gyárt, süt, csinosít, de ilyet azért megnézem, hogy ki csinál otthon...



Nah, és a slusszpoén... Megsütött sütemények, melléjük csomagolva a színes íróka, a szórócukrok. Tehát, megvesszük a megsütött mézeskalácsot, hazavisszük és feldíszítjük. Jó, ez tényleg sok. Ez a lustaság teteje. Ebben egyetértek!



Még elmesélem azt is, hogy ebben az áruházban külön rész van a nemzetek ételeivel, ahol az itt élő nációkat "kényeztetik". Rizsből 25 kilós változat, ebből kb 5 féle... Rengeteg indiai, pakisztáni él itt. Külön rész van a lengyel élelmiszereknek, mert rengeteg lengyel él itt. Magyar ételeket nem láttam.

Lehet engem hülyíteni, hogy London drága, de itt a bizonyíték, hogy nem az. A kaja nem az. És a kaja a legfontosabb, mert anélkül nem sokáig húznánk... Igen, drága a szállás, a lakás, de az ottani keresetből kifizethető, és a maradékból sokkal, sokkal jobban élnek, mint mi.

Gáz bevallani, elfogadni? Én is egy ideig azt gondoltam, hogy az.

Tavaly szeptemberben merészkedtem ki először Londonba. Mehettem volna előbb is, de nem akartam. Nem akartam, mert kötöttem az ebet a karóhoz, biztos nem fog tetszeni. Biztos csúnya, nagy város, meg zajos, meg drága, meg fúj. Jó nekem itt, és különben is... Hát, igen...

Turistaként a mi pénzünkből kifizetni a szállást, tényleg gáz. Az drága.
Turistaként a mi pénzünkből kifizetni a közlekedést, tényleg gáz, mert az is drága.

De, turistaként ha közértekben vásárolunk, nem a legpuccosabb éttermekben eszünk, nem a legforgalmasabb helyeken ülünk le kávézni, akkor abszolút kifizethető.

Nem velük van a baj, hanem velünk, a mi pénzünk nem ér semmit ott. Ők nagyon is jól élnek a saját keresetükből.

Ami még furcsa, hogy miért kerül nálunk minden majdnem a duplájába???
Miért???

Ott is védik a saját gazdaságukat, szinte mindenen rajta van, hogy angol termék. Minden organikus, minden a lehető legtermészetesebb. Persze, esznek "szemetet" ők is. Már hogyne ennének, de ha nem akarják ezt tenni, ott a lehetőség a választásra. Előrecsomagoltat vesz, vagy megvesz mindent frissen, és abból főz...

Ott a spenót. Egyértelműen nem most, és nem náluk nőtt... Spanyolországból behozott. Hozzánk miért nem jut be, és miért nem annyiért, mint oda???

Miért fizetünk mi egy kézmosó szappanért majdnem dupláját, mint ők, holott a mi keresetünknek többszörösét keresik? Miért???


Kutakodtam egy kicsit a neten. Kizártam azt, amit kint hallottam, és csak az itthon olvasható tényekre alapozok. Ezek 2009-es adatok, és kb értendőek.

Angliában nincs fekete munka. Nincs, vagy ritka, mint a fehérholló. Mindenki utalva kapja a bérét, így kizárják a fekete munkásokat.
Mindenhol kártyával fizetnek, még az éttermekben, a sarki virágboltban, és a buszjegyárusnál is! Minden pénz lekövethető. Készpénzt csak a turisták használnak, erről is fel lehet őket ismerni, messziről...

Mindenki adózik a keresete után. (Nahát...) Minden munkavállaló, aki (ahogy valaki írta, szerencsevadász) a keresetét bejelentve kapja, adózik utána, és így részesülhet az egészségügyi ellátásban. Ezzel kapcsolatban is írhatnék, hogy hát, igen, órákat kell várni mindenhol, lepukkadt kórházak, stb. De! Ebben a városban kb 12 millióan élnek!!! Nálunk az országban nem élnek ennyien... Valahogy nem csodálom, hogy ennyien vannak mindenhol, olyan ez, mintha az összes magyart "berendelnék" Budapestre...

Igen, biztos van, aki nem adózik, biztos van, akit nem jelentenek be, de ez elenyésző... Gondolom, hogy a gyerekre vigyázók, a házvezetőnők legtöbbje nincs bejelentve, bár amilyen törvénytisztelők, csodálnám, hogy kijátsszák a törvényt. Itt hányan nem adóznak, hányan nincsenek bejelentve? Folyamatosan azt hallgatom a hírekben, hogy megint megbukott egy cég, meg megint...

Amikor felszálltunk a buszra a reptér felé, a sofőr leszállt, elvette a bőröndöt, és betette a tartóba... (mondjuk, szegény, nem láthatta, hogy közel 30 kiló...) És ezért nem kell a zsebébe csúsztatni semmit, ez neki kötelessége, és a munkája. És megcsinálja, és utána senki nem nyúl a bőröndhöz. De, ok, ez egy bőrönd. A buszokon kialakított helyek vannak a szatyroknak, ernyőknek, babakocsiknak, ilyesminek. Ha felszállsz a buszra, és csomag van nálad, leteszed az erre a célra kialakított helyre. Majd felszáll megint valaki, az is leteszi oda. És nyugodtan ülsz a fenekeden, hogy nehogy elvigye valaki a cuccod? Én nem, mert folyton paráztam, hogy majd biztos most viszik el a cuccomat. A többiek nyugodtan mert tudják, hogy nem nyúl hozzá senki a csomagokhoz... A buszok bekamerázva, az utcák bekamerázva.

Valahogy sokkal biztonságosabb minden. Igen, robbantottak Londonban, és megöltek egy csomó embert. Egyértelmű, hogy akik robbantottak, olyan célpontot választottak, amiről az egész világ értesül. Azóta rengeteg óvintézkedés van. Például eltűntek a kukák, még az éttermekben, gyorséttermekben is alig van kihelyezett kuka, szemetes, mert anno azokba is rejtették a bombákat.

Összességében sokkal élhetőbb város, a rengeteg emberrel, a zajjal együtt is. Kedvesek, mosolyognak, ha valaki nekimegy a másiknak, mosolyog és elnézést kér.

Itthon nem mosolyognak az emberek, fáradt és fásult arcokat látni mindenhol. Mindenki lohol a pénze, a munkája, a megélhetése után. Pedig jó lenne nyugalomban, kiegyensúlyozottan élni...

Jó lenne nem elájulni Londontól, mert jó lenne, ha nem olyan lenne, mintha a csodaországban járnánk... De olyan. És addig az marad, amíg itthon valami nagyon meg nem változik...

Jó lenne, ha végre látnám, hogy változik. Jó lenne, nagyon jó, de addig sajnos nem fogok bólogatni, hogy milyen jó nekünk, meg ez van, ezt kell megszokni.
Hát nem. Lehetne máshogy is, sokkal jobban, sőt!


Még valami:

a magyar minimálbér kb nettó 60.000,- Ft, és akkor a felső határt néztem!!!
az angol minimálbér kb nettó 750,- Font, ami nagyon a legalja bér, Ft-ban nézve: 230.000,- Ft kb! (ez a legalacsonyabb fizetés, az angolul nem, vagy alig beszélők keresnek ennyit mosogatással például...)

És ebből a pénzből bérelhet (ha nincs sajátja) a magyar lakást itthon, és bérelhet Londonban valaki lakást (egyébként, általában bérelnek, keveseknek van saját lakásuk!)

Londonban, a frissen érkezők általában szobát bérelnek, ami kb 400,- Font körül van, de ha többen vannak egy szobában, mert ilyen is van, olcsóbb. Általában nagyobb lakásokban, vagy házakban több kiadó szoba van, vagy közös, vagy saját fürdőszobával, a konyha és a nappali közös, azt mindenki használhatja. Ez a kezdés, de innen igény szerint halad felfelé mindenki. Van olyan, aki megreked ezen a szinten, és beéri ennyivel. Aki viszont kicsit tanulgat hozzá, bár, az iskola nem olcsó, de Magyarországon sem az, haladhat felfelé, vállalhat komolyabb állást, nagyobb fizetéssel. Majd költözhet külön szobába, esetleg egyedül bérelt lakásba.

Nálunk egy minimálbérrel rendelkező hogy él meg??? Miből bérel szobát, vagy lakást? Miből eszik, mert Londonban, ha azt vesszük, hogy 700,- Fontot keres, a szállásra kifizet 400,- Fontot, a maradék 300,- ból vígan elél. Láttátok az árakat, a kaja egyáltalán nem drága, sőt!

A közlekedés megint egy dolog. London körzetekre van osztva. Minél "kijjebb" laksz, annál drágábban közlekedsz a belváros felé. A peremkerületekből már vonattal jársz, erre külön bérlet kell.
Számoljunk a közlekedésre 100 Fontot, ami 30.000,- Ft. Ez tényleg sok, de ha a közelben dolgozik, vagy bringával jár, ezt is megspórolja.

Ha azt nézem, hogy a 700,- Fontból 400 a szállás, 100 a közlekedés, marad 200,- Font kajára, minden másra. Lássuk be, hogy ebből a 200 fontból bőven lehet élelmiszert venni, ráadásul minőségibbet, mint nálunk lehetne.

Nem marad színházra, mozira, fodrászra, kozmetikusra???

Ismerek olyat, aki nem volt x éve moziban itthon, mert a közel 1500 Ft-os jegyet nem tudja kifizetni...

Meggyőzhettek róla, hogy London drága, próbáljátok meg, állok elébe, csak azt kérem, hogy közben ne hülyézzetek le, mert tájékozott vagyok a témában, és nem a levegőbe beszélek...

Köszönöm.


20 megjegyzés:

libelle írta...

Hallo, valóban prezisen és röviden, ellenben mégis nagyon jól leirtad az ugynevezett nyugati életet. Ellenben azt amit leirtál és annak tényleges mondanivalóját csak az fogja merérteni igazán, aki már élt a tényleges, másik, valódi demokráciában. Mi itt élünk
Magyarországon kb. 8 éve. En feladtam a systemet megérteni, és azt is, hogy a másikat itt megértessem. Mi teljesen másképpen gondolkodunk, a törvények betartása szinte absolute priorität. ( ahogy mondtad mindenhol vannak csalók gazemberek stb. ) Ertem én itt a polgárokat, persze csak részben, ahogyan mondtam a system hozta magával ezt az életmódot, gondolkodást. Ellenben minden egyes polgárnak kell tenni azért, hogy ez megváltozzon ( a választásoknál értékes szavazatomat átgondolva kell leadni) nem mindig a kormány és az állam után kell kiáltani. Persze ebben az országban is vannak törvények, és jó törvények ( szinte minden a nyugati törvényekre lett "átformálva" vagyis demokratizálva) csak egy baj van, itt senki nem tud semmit, senkit nem érdekel semmi, és senkire nem tartozik semmi.Es semmi nem von maga után semilyen konzekvenciát.Ezt mindenki perfektük uralja. A polgárok ehhez igazitgatták az életüket. Mindenhol, mindenkor, mindenki azt várja, hogy csussztass a zsebébe valamit. Katasztrofa. Ez marad is mindaddig, amig a törvények alkalmázasa nem lessz hatásos és határozott.Természetesen az exicutive a justizia és a rendörség az elsö akiknek mindezek alkalmazása és batartása szuper jol állna az arcukhoz. Üdvözlettel Libelle

Lukinyuszi írta...

sóhaj... :(

dortimcsi írta...

London, London...szívem csücske London:)
London drága, ha turista vagy és kíváncsi vagy a turista nevezetességekre...Viaszmúzeum+ London Eye:30 Font..azt hiszem ennél a tételnél dobtam egy hátast, amikor szembesültem vele. Majd még 1-2 múzeum, templom, amit én szívesen megnéznék:D
Szóval London drága...de Szentpétervár se olcsóbb, ha külföldi turista az ember :D
Az ASDA meg tényleg olcsó, amikor egy hetet voltunk iskolai kirándulással Wales-ben és Közép-Angliában, mindig Tescoban és ASDA-ban vásároltunk. Sokáig arról áradoztam itthon, miért nincs nálunk ASDA:)

mandy tarragon írta...

Tök jó ez a kancsó :) Azt nem láttad, hogy a szűrő mennyi?
A krumplipürét én nem venném meg, akármennyibe kerül... Nem tudnék annyira lusta lenni :)
Bébispenótot láttam a Sparban, 25dkg 399 forint volt. Kicsit húzós, de van :)
A cukrászkellék részleg is tök jó :)

Ja, busz: Szegeden volt ilyen busz, hogy a két hátsó kerék fölött volt egy-egy rekesz ahova a suliba induló gyerekek lerakhatták (volna) a táskájukat. Ugye mondanom sem kell, hogy nem rakta oda senki...
Múltkor szállt fel egy néni a buszra (piacról jött, ilyen bazinagy kerekes táskával), akartam neki segíteni, hogy "Csókolom, segíthetek felrakni?", nyújtam a táska felé és úgy nézett rám, mint aki le akar ütni :D

csicseriborsó írta...

Az az ismeretlen zöldség yam-gyökérnek tűnik .( az Elfújta a szélben ette boldog-boldogtalan)

Névtelen írta...

Soha nem lesz jobb élet a hazánkban, ameddig egy alulról jövő szellemi forradalom nem lesz. Igenis mi is megérdemeljük a jobb életet, az emberhez méltó, kicsit gondtalanabb életet. De ameddig csalók és tolvajok vezetik az országot, addig ne is reménykedjünk.
Szebb jövőt mindannyiunknak!
Egy gasztro-gárdista :)

Névtelen írta...

Ne haragudj, nem akarlak megbántani, mivel sok mindenben igazad van, de nem lehet mindent így leegyszerűsíteni. A különbségek szociológiai hátterébe nem akarok belemenni,de sok mindenre magyarázatot adna.
Ha a londoni minimálbérből ilyen vígan meg lehetne élni, akkor miért van a munkásnegyedekben rengeteg minőségileg és mennyiségileg alultáplált gyerek, felnőtt, akinek van munkája?! (Tudom miről beszélek, 2 éve a 6-14 év közötti gyermektáplálkozásból, elhízásról írtam a szakdolgozatomat.)
A szolgáltatások pedig valóban drágák, lehet hogy valaki egyedül egy szobában élve tud spórolni(főleg, ha ezért ment ki), de ha étterembe (nem pub-ba),és színházba szeretne eljárni, akkor még nem is elég a megkeresett pénze. A "kísértést" pedig igen nehéz megállni kint. Egyszóval a normális élethez, kint is kell a normális fizetés. Az itthoni viszonyokkal kapcsolatban igazad van.

További minden jót!
Beáta

szepyke írta...

Libelle, én is azt gondolom, hogy nekünk is kell tenni érte, csak én már fáradok ebben. Hülye példa, de hiába gyűjtöm szelektív a szemetet, ha a többiek nem. Én nagyon unom, hogy mindenkitől azt hallgatom, hogy más sem így csinálja, meg más is így, akkor én miért ne? Azért, mert akkor soha nem lesz változás semmiben. Ha nem büntetik meg a tolvajokat, akkor addig fognak lopni, amíg nem látják, hogy a tetteiknek következménye is van, azaz büntetés, börtön, stb. Én mindig azt érzem, hogy próbálnak "minket" egy szint alatt tartani, mert jó az nekünk. Nem, nem jó az nekünk, és elég volt, hogy beletörödünk. És igen, az igazságszolgáltatás a béka feneke alatt kettővel lakik...

Lukinyuszi, de még mekkora sóhaj...:(

Dortimcsi, nem vagyok híve, hogy mindenféle áruházakat beengednek ide. Nézd meg Ausztriát egy Auchan, egy Cora, egy Tesco nincs sehol, szinte csak osztrák áruházak. Ők védik a saját gazdaságukat, mi kiáruljuk...
És lehet, hogy olcsó az Asda, de ezekkel az olcsó helyekkel nagymennyiségű szemetet tolnak ránk. Nézd meg, hogy néha a Lidl meg a többi micsoda szemetet árul. Olcsón, tehát a hülye magyar megveszi, aztán otthon kidobja... Ezért nem kell, hogy olcsó legyen valami. Mi vagyunk a szemétlerakat és ez gáz...

Mandy, melyik szűrő? Jah, és mindenkinek változnia kell. De már el kellene kezdeni, mert így nem jutunk sehova... És soha sehova...

Csicseriborsó, és az köret, vagy hogy ették, nem emlékszem...

Gasztro-gárdista, igen, valaminek történnie kell, mert amíg minket ilyen adóterhek nyomnak, addig nincs jókedv, mert nem az élünk, hanem túlélünk, a kettő pedig nagyon nem mindegy... És igen, nekünk is jár mindez, ezzel teljesen egyetértek!

szepyke írta...

Beáta, nem bántottál meg, én kértem, hogy győzzetek meg, ha rosszul látom.

Akkor mondom, hogy ez szerintem, ismétlem szerintem miért nem így van, illetve, miért nem így látom. A két minimálbért állítottam szembe egymással.
Míg a magyar minimálbérből se lakni, se enni, legfőképpen kultúrálódni nem lehet, az angolból legalább lakni és enni lehet.

Budapesten egy normális lakás bérlése minimum 40000 ft, és egy mondjuk egy 30 négyzetméteres egy szobás lakás. A maradék 30000 ft-ból 10000ért vesz egy bérletet, és a maradék 20000ből kellene ennie, élnie, fodrászhoz menni, színházba, étterembe. Egyértelműen nem teheti meg.

Egyszerűen fel sem tudom fogni, hogy Magyarországon hogy lehet megélni minimálbérből. Nem tudom felfogni.

Ha azt nézem, hogy akit alapul vettem, akik a minimumot kapják Angliában, azok tényleg a legalja munkát végzik, azaz mondjuk mosogatnak, amivel nincs gond, csak nem lehet sokáig csinálni, mert belerokkan az ember. Erre berendezkedni nem lehet, és tényleg csak a minimális élethez elég, de még mindig jobb élethez, mint itthon.
Akikről Te írtad a szakdolgozatodat, azok angolok, vagy magyarok?

És igen, a normális élethez normális fizetés kell. A minimálbérért általában diákok dolgoznak, vagy olyan elkeseredett, és ezért Londonba érkező emberek, akiknek még ez is jobb, mint itthon éhen halni. Nem állítom, hogy kolbászból van a kerítés, egyáltalán, sőt.
Nehéz lehet beilleszkedni, felvenni a ritmust, de ha megy, ha normális munkahelye van az embernek, és mondjuk megkeres 1500 fontot, azért abból hozzánk képest király módjára élhetnek. Olcsó utakból válogatva, a magyar árakhoz képest vicces árakon utazhatnak karibi országokba, és eleve olyan szintű életet élhetnek, mint itthon kb 3-400ezer forintos fizetésből se...

Nem majmolom, és nem irigylem őket, csak nem értem, hogy nálunk mi lehet a gond, hogy mi miért élünk a béka s....e alatt, már bocsánat? Hogy miért fizetünk mindenért jóval többet, mint ők, holott a fizetésünk messze az ővék alatt van.

Ez a fő gondom, de erre úgysem kapok választ senkitől.
Annyi mindent tudnék még írni, de lassan befordulok, úgyhogy abbahagyom.

Raindrop írta...

Az a szőrös papucs, mennyire odáig vagyok az ilyenekért... :D

Én elhiszem amit írtál, mert tudom, hogy így van. Persze ott sincs kolbászból a kerítés, de ugyanennyi munkával sokkal kevesebb idő alatt többre jutsz. Bár szerintem ennél az országnál nem nehezebb jobbnak lenni. Én spec. teljesen kilátástalannak látom már a helyzetet, nem hinném, hogy ez ország valaha is meggyógyulna. Túl sok mindent hozunk a múltból, amitől sok sok ember nem tud elszakadni...

Névtelen írta...

Az ismeretlen zoldseg neve cassava angolul, a del-amerikaiak yucanak hivjak, illetve ifjukori olvasmanyelmenyeimben maniokakent szerepel.

ninca80 írta...

Sóhaj :) Én is.
Azt a mindenit, ezek a csuda klassz hosszú bejegyzéseid nem engednek vacsorát főzni.

dortimcsi írta...

Szepyke: amikor anno arról beszéltem, hogy jó lenne egy ASDA, akkor még nem volt a Lidl, az Aldi Magyarországon. (2003 tavaszán voltam Wales-ben ) Tesco-ért Szegedre kellett menni...Szóval igazából nem is feltétlen az olcsó árak miatt áradoztam róluk, hanem mert Makón nem igazán volt választék semmire.
És abban teljesen igazad van, hogy egy csomó szemetet árulnak....és a magyarok nagy része megveszi. Az a legszörnyűbb, hogy még a szüleim is.. Szilveszterkor anyu is elkészítette a lencse-kukorica salátát,amihez kell sonka is..Én se a legdrágábbat vettem...Anyu meg??valami rémes párizsit, tesco gazdaságost...olyan ízzel és zselés anyaggal, hogy szinte rosszul lettem...És hiába mondom, hogy érdemes a kicsit minőségibb venni:S:S
A Tesco-k, Cora-k azt a részét kedvelem, amit a nemzetközi konyha és zöldséges rész képvisel. (bár a makói Tesco-ban alig van...) Az évek során megtanultam, hogy olcsó húsnak híg a leve....

libelle írta...

sepyke, én azt nem ugy látom, hogy az osztrákok nem engednek be idegen élemiszer discountot. Van ott elegendö, ellenben nem tesconak hivják. Csupán azért mert nem tud ott megélni nincs kereslet az árujára. A Corát tartom Magyarországon a legjobban ellátott discountnak. Ezenkivül tiszta és valamenyirre bizalmat keltö. A Lidl nem árul szemetet, csak abban az esetben amikor az áru magyarországról származik. Csupán példa: Tanyasi szárnyas darabokat vettem leveshez, olyan büdös volt amikor már föztem, hogy a kutya ette meg. Az áru ami máshonnét van az teljesen ok. Otthon is ezeket vásároljuk. Persze az otthoni Lidl vagy Aldi teljesen másképpen néz ki ( részben ) és ezenkivül az árukinálat is bövebb rengeteg a bio friss áru. Bizonyára nem egyszerü az élet sehol, ellenben nem lehet lehuzni a Rollót sehol sem 1/2 4-kor és hazamenni. Ezt csak magyarországon lehet tenni.Bizonyára vannak akik rengeteget dolgoznak, ellenben gondolom azok lépnek is tovább. Kemény az élet nyugaton én elegendö magyarral találkoztam kint és itt aki azt mondja " kutya az élet kint mert sokat kell dolgozni" Tja!!!!
Raindrop: mennyire igazad van ami a multat illeti. Egy csomó ember élvezni kivánja a szabad piacgazdaság elönyeit, ellenben a problémákat oldja meg az állam. A jó ötéves terv ( vagy négyéves? ).
dortimcsi: mit gondolsz a tesco gazdaságos förtelem hol készült???? egy találatod van.
Névtelen és az Ö szakdolgozata: az élet mindenhol kemény de te a Budapesti pályaudvarokon élö koldusok életviszonyairól irtál esetleg?? Ugyanis ebben az országban egyszerüen nem müködik a "szociális hálózat" a gyengék elvesznek, a gazemberek pedig milliomosak lesznek. Persze ezt a témát hónapokon keresztül lehet diskutálni. En minden ország Alkotmánytörvényébe irnám, hogy minden állampolgár az életéböl 5 évet, különbözö országokban köteles eltölteni, és az angol nyelvet mindenkinek anyanyelvi szinten kötelezövé tenném. Üsvözlettel és mindenkinek kellemes estét. Libelle

Névtelen írta...

Kedves Szepy!

A magyar 6-14 év közötti gyermekek táplálkozási szokásairól írtam, összehasonlítva az európai ugyanilyen korosztályos gyermekekével. Megértem az elkeseredésedet, tehetetlenségedet az itthoni viszonyokkal kapcsolatban, bárhol járva Európában, hazaérkezvén én is így érzek.

libelle!
Nem csak angolul kellene megtanulni, hanem magyarul is. Ha lassabban olvasol, választ kapsz a kérdésedre, hogy mi volt a szakterületem. Igazad van, sem szociális háló, sem szociális hálózat nem működik Mo.-on, a pályaudvarokon élő nincstelenek meg nem is értem hogy kerültek elő. Egyébként meg nem vagyok névtelen, hanem odaírtam a nevem az irományom végére. Mást is hozzá tudnék fűzni az írásodhoz, de egyrészt úgy látom felesleges, másrészt nem kívánok ilyen hangnemben társalogni vendégként Szepynél.
Szép estét!
Beáta

libelle írta...

Beáta, én téged sem bántani sem pedig kritizálni nem volt szándékom. Ellenben igazad van nem csak angolul hanem magyarul is kellene tanulni. Amennyiben te az én anyanyelvemet olyan szinten irod és beszéled mint én a tied, akkor ezerszer pardon, hogy véleményemet itt ehhez a témához leirtam, és azt pedig magyarul. Naogyon szomoru lettem azt gondoltam én nagyon szépen és jol beszélek magyarul. Neked is szép estét.

Gyöngyi írta...

Nagyon tetszett az írásod, szépen bemutattad amit láttál, leírtad a véleményed - és elég borzasztó, hogy a béka feneke alatt vagyunk.

A kész ételekkel - én semmilyen szinten nem vagyok kibékülve, de azért megdobbant a szívem a torták láttán, a sok kiegészítőről nem is beszélve:) Persze, a papucsod is tündéri!

mandy tarragon írta...

Szepy: a szűrő, ami a kancsóba való és cserélhető.

Wise Lady írta...

Szepy az élet nemcsak lakásbérlés, kaja és bérlet költségekből áll!
Fűtés, villany, víz, szemét, ezek alapból. Tv-internet, javítási költségek, öltözködés, alap háztartási dolgok beszerzése. Ez nem mehet a maradék 200 fontból olyan könnyedén, mint ahogy számoltad.

szepyke írta...

Raindrop, látod, ott a masni, amit mondtam!:)

És igen, én is kicsit kilátástalannak látom az egészet. Sajnos.

Névtelen, szerintem én még így sem hallottam róla!:) Köszönöm, hogy megírtad!:)


Ninca80!:)
Azóta azért elkészültél?:)))


DOrtimcsi, igen, sokan megveszik a szemetet, az olcsót. Sajnos nehéz elfogadtatni, hogy a kicsivel drágább lehet jóval jobb minőség.


Libelle, szerintem meg árul a Lidl szemetet, azaz, nem kimondottan szemetet, de hányszor lehet éretlen zöldséget, gyümölcsöt venni náluk? És anno náluk volt az a balhé, amikor lejárt húsokat árult... De az is igaz, hogy rengetegszer ott tudom beszerezni, az egyébként méregdrága zöldségeket, fillérekért!

Beáta, és arra is kiterjedt, hogy miért esznek "szemetet", ha ehetnének jobbat is? Ott nem igazán van különbség árban. Legalábbis nem úgy, mint nálunk. Szerintem, de gondolom, hogy nem láttam mindent...

Gyöngyi, köszönöm a papucsom nevében, amit nem hoztam el...:(

Mandy, pfff, azt nem. Gondoltam, hogy azt kérdezted, de azt nem és megnéztem, nem is fényképeztem le.:( Majd legközelebb!:))))

Wise Lady, rendben, ezek még abból jönnek le, ez egyértelmű, de, ha a magyar minimumhoz hasonlítod, ott abból a kb 20000-ből. Ami náluk kb 200 fontból kell, hogy kijöjjön, az a magyar minimálbérnél 20000 ft-ból.

De mint írtam, ez ott a legalja, és még abból is jobban élnek, mint itt a minimumból. Az értéke több a pénznek, mint itt. A ruha egyébként megint csak olcsó, ezt egyértelműen állíthatom!

Igen, a minimumból szorosan lehet megélni, de nem kell mindig tésztát, tésztával enni például. Megengedheti magának a húst, míg itthon???

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...