2009. június 7., vasárnap

Ostya több szólamban...


Csütörtökön úgy esett, hogy vettem egy ostyasütőt... És ma úgy esett az utcán, hogy sütöttem vele egy adag tallért. Négy félét csináltam. Az alaptésztát meggyúrtam, illetve a robot meggyúrta.

A receptet Tündér blogjáról "halásztam", köszönet érte!
Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg reszelt sajt (én füstölt Anikót reszeltem bele)
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 dl tejföl
  • kb. 1 dl víz a gyúráshoz



Ezeket a robot összegyúrta. Kicsit pihentettem, közben megnéztem a Stahl Juditot, de még mindig a kézfejéig ért a ruhája. Ezen nem lepődtem, meg, hanem kikentem a gépet leheletnyi olajjal, és sütni kezdtem a golyókat. Én négy, sőt, volt, hogy öt golyót is tettem a gépbe. Lehet egészen halványra is sütni a lapokat, de igazán akkor jó, ha mélyebb színe van, ilyenkor ropogósra sült! Hogy ne legyen egyhangú, csináltam egy adagot szezámmaggal, szárított fokhagymával és bors-chili keverékkel is. Kurkumás is lett volna, de elfelejtődött... Amelyiket plusz ízesítettem, abba bele is gyúrtam a plusz dolgot, illetve kívülről is megszórtam vele.


Érdemes a golyókat előre "legyártani", mert gyorsan sül, így nem marad közben idő rá, illetve, hogy a gépet ne taperáljuk össze zsíros kézzel, az előre gyártott golyókat csak bele kell pakolni, majd amikor megsült, kiszedni egy fakanállal, vagy egy fa villával.


13 megjegyzés:

trinity írta...

No, akkor szuper a sós is!!!! Jó kis ropogtatnivaló , látom, többfélét készítettél!! Gusztusosak nagyon!

Off:Itt is esik az eső:(

lúdanyó írta...

Itt is és még ostyasütőm sincs :(
De nagyon szépek lettek!!

szepyke írta...

Igen, jó lett. Ami jó barna, az ropogós, ami halványabb, az puhább. És tényleg megyek reklamálni. És még mindig esik, sőt, szakad...

erős ildikó írta...

Nagyon szép ez az ostyasütő. Évekkel ezelőtt én is nézegettem, keresgéltem, de itthon nem volt, külföldről drága lett volna hozatni. Azután mégis vettem egyet, de az hagyományos nyeles, tűzhelyre való. Néha előhúzom, de nem elég gyakran!
Most megint eszembe juttattad, köszi!

szepyke írta...

Napmátka! Nagyon egyszerű vele sütni. Szerintem még akciós a Lidl-ben. 3990,- volt, vagy 3999,-.
És tényleg remek vétel, már látom a karácsonyi édességeket, ahol a tálka is ostyából lesz! :)))

szepyke írta...

Napmátka! Nagyon egyszerű vele sütni. Szerintem még akciós a Lidl-ben. 3990,- volt, vagy 3999,-.
És tényleg remek vétel, már látom a karácsonyi édességeket, ahol a tálka is ostyából lesz! :)))

Tündér írta...

Jók lettek Szepyke!
Én is gondolkodtam több féle ízesítésen, de végül maradt a szezámmag. Majd legközelebb:)

szepyke írta...

Tündér! A fokhagymás lett a legjobb! Olyan illata van... És annyira jót tett a fokhagymának a sütés! A borsos-chilis nem lett csípős, alíg érződik az ízesítés rajta, a szezámos semmi extra, de a fokhagymás... Nah, azt próbáld ki mindenképpen, persze, ha szereted a fokhagymát!:)

szepyke írta...

Tündér! A fokhagymás lett a legjobb! Olyan illata van... És annyira jót tett a fokhagymának a sütés! A borsos-chilis nem lett csípős, alíg érződik az ízesítés rajta, a szezámos semmi extra, de a fokhagymás... Nah, azt próbáld ki mindenképpen, persze, ha szereted a fokhagymát!:)

Tündér írta...

Szepyke! A fokhagymás tényleg jó ötlet! Imádom! Nálunk bejött a szezámmagos. A hántolt szezámmagot én mindig pirítva használom, mert pirítás nélkül valóban semmi íze. A sajtos tallérnál is így használtam, nagyon jól passzolt a sajtos ízhez.A hántolatlan szezámmag pirítás nélkül is jó.

Renata Kalman írta...

Nem hiszed el, de hihetetlen örömet szereztél a képpel. Rájöttem, hogy nekem ilyen VAN! mármint sütő. Kicsit kisebb ugyen.
Most már csak tallérra fel!!

szepyke írta...

Tündér, a fokhagymás volt a nyerő... Kicsit büdösek lettünk, de az volt a legjobb!:)

szepyke írta...

Renata! Ennek nagyon örülök, már megérte feltenni a képeket!:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...