2010. április 7., szerda

Bridget Jones kék tortája


Tudod, tudom... Nem a torta volt kék, hanem a leves. De, bármilyen furcsa, ezért lett ez a torta kék. Mert vasárnap este leadták a Bridget Jones két részét. Én meg hangosan röhögök rajta, akár hányszor látom, mert:
  1. Londonban játszódik, és jáááááááááj
  2. rengetegszer ismerek magamra, pedig semmi hasonlóság nincs köztem és közte, de mégis
  3. bírom az ilyen humort, szerintem ez lejön a blogból is.. a szarkazmus igen közel áll hozzám, nah...
Öcsinek készült a torta. Először csak egy sima tiramisu tortát akartam csinálni. Aztán ebből jött, hogy legyen inkább kávétorta. Egészen vasárnap estig így is volt. Erre jött a film, én meg mentem és feltúrtam a konyhát, mert emlékeztem, hogy van nekem valami kékem, ami szerintem öcsinek tetszeni fog. 

Ez egy sütés nélküli torta. Szerintem bárki elkészítheti, és jól megviccelheti vele valakit. A benne lévő alkohol miatt kimondottan felnőtteknek ajánlanám. Nem kell nagy rákészülés, és a kéksége is elhagyható, főleg, ha nincs otthon Blue Curacao likőrünk, mert igen, igen... attól lett ilyen kék színe!

Az alapja, egy adag habcsók összedarálva, azaz Meringue, ami ITT található.
Nem muszáj ebből csinálni, lehet bármilyen keksz is az alap, de mindenképpen keverjünk bele egy kis porkávét, minél jobban porítva, azaz elmorzsolva. 

Macerásnak látszik, pedig nem az... Mindennel együtt össze lehet állítani kb fél óra alatt, sőőőt!

Jaj, és van benne egy icipici plusz meglepetés, csak és kimondottan öcsinek szánt viccesség... majd írom...


Bridget Jones kávétorta kékben

Hozzávalók:
a torta aljához
  • 30-40 dkg darált keksz, vagy Meringue, aminek a receptje ITT
  • 12 dkg vaj
  • 2 evőkanál porított nescafe (ha nem a megadott Meringue-t használjuk, csak akkor, mert a Meringue-ban van kávé, tehát, ahhoz már nem kell több!)
A krémhez:
  • 4 dl tejföl (kicsepegtetve, ahogy a tzatzikinál a joghurt)
  • 2 dl Blue Curacao likőr (muszáj ennyi, mert különben nincs ilyen szééééép színe)
  • 15 dkg porcukor 
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 2-3 zacskó Dr.Oetker Zselatin Fix, vagy Dr. Oetker habfixáló
A díszítéshez:
  • 2 dl tejszínhab
  • 1 zacskó Dr Oetker habfixáló
  • 2 evőkanál porított nescafé
  • 3 evőkanál porcukor
  • csokoládé kávészemek (el is hagyható)
  • reszelt csokoládé 
A torta aljával kezdünk. Megdaráljuk a kekszet, vagy amit használunk hozzá. Jelen esetben a Meringue-t. A vajat felolvasztom és a megdarált kekszhez (Meringue-hez) keverem, majd a kapcsos tortaforma aljára nyomkodom, és elegyengetem. (fontos, hogy kapcsos legyen, mert annak lehet leszedni majd a peremét!)
Jöhet a krém, amihez a tejfölt kicsepegtettem. Hozzá keverem a likőrt, de ne egyszerre, hanem apránként, hátha előbb is elérjük a kívánt kék színt. 
Jöhet bele a cukor, a vaníliakivonat, majd menjen a robotgépbe, mintha habot szeretnénk verni belőle. Ahogy a gép keverni kezdi, apránként adagoljuk hozzá a habfixálót, vagy a zselatin fixet. (Én habfixálót adtam hozzá!) A mennyiség nagy, így lehet, hogy kell a három zacskó, de ezt is érdemes figyelni, mert ha a kicsepegtetett tejföl sűrű, nem lesz annyira "folyós", így nem kell bele a három fixáló. 
Ha ezzel készen vagyunk, simítsuk rá a torta aljára, azaz a kekszmorzsára, majd letakarva tegyük a hűtőbe, ha lehet egy éjszakára. Ha nincs időnk, elvileg innen már csak be kell fejezni a tetejét, és az átadásig hűteni.

A tetején lévő díszítéshez a tejszínt a géppel kevertetem, majd jöhet bele a habfixáló, a porcukor és a porított nescafé. Addig kevertessük a géppel, amíg kemény habot nem kapunk.
Habzsákba, vagy kinyomóba töltve díszítsük a tortát tetszőlegesen.

A kávés habrózsák tetejére tehetünk egy-egy szem kávészemet mintázó csokoládét, de el is hagyhatjuk. Reszeljünk rá csokoládét, és hogy teljes legyen a meglepetés...
Szórjunk rá robbanócukrot... (erre még visszatérek...)

Készen vagyunk!

Mindenképpen hűtsük, mert ez nem egy "kemény" torta, az alakját hamar elveszítheti meleg helyen.


Azok a pici sárgák a robbanócukrok. Heston Blumenthal sorozatában láttam, hogy valamelyik desszertjébe robbanócukrot tett. Már akkor tudtam, hogy be kell szereznem. Akkor még csak úgy volt, hogy a sima kávétortába teszem, hiszen a robbanócukornak nincs különösebb íze, szinte semleges, tehát bármihez jó. 
A torta tetejére szórtam, majd kb másfél óráig hallgattuk, ahogy pattog a torta... Pattogott a hűtőben, a kocsiban, az asztalon, a hidegben, mindenhol. Egyszer szó szerint elpattant a tortáról, neki az ablaknak, egyszer meg bele az arcomba, majdnem a szemembe... Nagyon vicces, szerintem gyerekeknek különösen ajánlott, de csak az utolsó percben szórjuk a tortára, különben agyvérzést kapunk attól, hogy ki járkál a konyhában, amikor mindenki a szobában van...


17 megjegyzés:

Kata írta...

Hááááát...nem hazudtolod meg saját magadat:)) ez a robbanócukor a végén ráadásul! megint jól szórakoztam, míg végigolvastam!:)

Ami írta...

Ez nagyon állat! :)))))
Bridget Jones-t én is imádom, nem tudom elégszer megnézni.Visszatérve a tortára, csúcsszuper!

Ami írta...

Robbanócukor :DDDDDDD

Araniel írta...

Váóóóóóó...de jól néz ki. Annyira ügyes vagy :)
Ez a robbanócukor meg...istenem...de rég ettem olyat. Tök jó ötlet :)

Bianka írta...

Szepy, minden nap meglepsz valami csodával. Fantasztikusan kreatív nőszemély vagy :))))

mandy tarragon írta...

Jól néz ki :)

Kiskukta írta...

Hát ez nagyon jóóóó!

lekvároskukta írta...

Fúúúú, nagyon jóóóó :)))
Robbanócukor nagy ötlet!
Pont tegnap ettem robbanócukros kis csokitojást :)))

Hol vetted?

szepyke írta...

Kata!:) Láttad volna... Csomagolás közben szó szerint elugrált a tortáról a cukor...:)))

Ami, és nagyon finom lett. Azt hittem, hogy a Curacao-tól nagyon édes lesz, mert az eredetileg egy narancslikőr, de zéró narancs íze nem volt, és édes se nagyon volt..:)

Araniel, én is nagyon rég ettem ezelőtt, de most van a táskámban, biztos, ami biztos!:)))

Bianka, köszönöm, Te meg nagyon kedves, hogy ilyen kedvességet írsz!:))))

Mandy, kértél volna esetleg? :)))

Kiskukta, max jópofa, szépnek nem feltétlenül mondanám...:)))

szepyke írta...

Lekvároskukta a Horváth Cukrászdában a Sugar Shopban!:) Colás, de nincs cola íze, csak édes maximum, és imádom, ahogy pattog...:))))

Moha írta...

Szóval ez volt a csavar a dologban, robbanócukor:))
Boldog szülinapot Öcsinek! A torta fantasztikus színű lett, egy évben egyszer lehet ilyet enni!

Araniel írta...

Szepyke: még egy plusz dolog, amivel terheled a táskádat? :D Na! Ezért olyan nehéz, mert nindig csak egy picit teszünk bele, aztán a sok pici idővel jó nehéz lesz :D

DebiGabi írta...

:))))))))))))))
Újfent remekül szórakoztam.
Édes lányom, hogy imádomná ez:D

Csibe írta...

Ahhha, Bridget, imááádom :DD és ezt a tortát is, és hozzád járni is :))

szepyke írta...

Moha, igen, ez!:)
Közel nem lett olyan szép, mint a tiéd!:)

Araniel, ez bőven elfér!:)

DebiGabi, ez tiszta alkohol!:)))

Csibe, köszönöm!:)

mandy tarragon írta...

Kértem volna. Dupla adag robbanócukorral :)

szepyke írta...

Ágianyu, köszönöm, de nem szép, inkább érdekes!:)) Nah, akkor Marilyn sem volt teljesen normális...:)

Mandy, robbanócukrom még van...abból kérsz?:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...