2010. április 6., kedd

Nigella "gyufás" ötlete tojásfőzéshez...


Valamikor Nigella műsorát nézve, megjegyeztem, amit mondott a tojásfőzéssel kapcsolatban.
Egészen konkrétan azt mondta, hogy amikor tojást főz, mindig dob egy szál gyufát a főzővízbe, ezzel meggátolja, hogy a tojás esetleges sérülése miatt annak beltartalma a héjon kívülre kerüljön, azaz szétrepedjen és a főzővízben "landoljon".

Most volt húsvét, tehát főztem tojást bőven...
Ilyenkor a sonka főzővizében főzöm meg a tojást, ez van a képeken is.
Megfőztem kb 10 tojást, de közben találtam egy olyat, aminek a héja  láthatóan törött volt. Nah, gondoltam, itt az alkalom, hogy kipróbáljuk Nigella ötletét...

Először megfőztem az összes ép tojást, majd amikor azok készen voltak, jött a sérült tojás és mellé egy szál gyufa. 

Ezt is főztem. És tessék... Ahogy a képeken látszik, annyira nem jött ki a tojáshéjból még a sérülés ellenére sem a tojás beltartalma, hogy a sérült tojás teljesen egyben maradva megfőtt, viszont a héja levált róla...

Nah, most akkor magyarázza meg nekem valaki, hogy ez hogy lehet, jó? Köszönöm!

És még valami!
A gyufából mi ázik ki, amitől ez ilyen lett? És, ami kiázik, az teljesen ártalmatlan lenne az egészségre, tehát a jövőben ha így főzöm a tojást, akkor nem irtom ki a fontosakat magammal együtt??? 

Ez a tojás természetesen ment a kukába a gyufával együtt, mert bár, érdekes, meg stb, de azért, biztos, ami biztos nem eszünk gyufás tojást... 

14 megjegyzés:

sedith írta...

NAh, én ezt még nem hallottam, de azt tudom és konkrétan tapasztalom mindig, hogy ugyanez az eredmény, ha a tojások főzővizét megsózod. :D Ez meg mégiscsak só. :) Lehet, hogy a foszfor vagy mi van a gyufában csinálja...

Bianka írta...

Ez valami fantasztikus, főleg, hogy kipróbáltad
Biztos van ésszerű magyarázata. De inkább én sem enném meg a gyufás tojást :)))

Chef Viki írta...

Ugyanezt ecettel hallottam! Ha reped az aljas, kicsi ecet a vízbe, és a helyén marad.

Ja, mégsem gyufaméreg :-) De hogy mik vannak...

Lilla írta...

antimon-szulfid és kálium-klorát ez van a gyufa fejben. azt nem tudom, hogy mérgező-e, a gyufa legmérgezőbb része a foszfor, amennyire én tudom, az pedig a dobozon van (és azon is változtattak már a kezdeti nagyon mérgező gyufákhoz képest).

jókaja írta...

Micsoda áldozatokat hozol a tudományért!
Feláldozol egy tojást, sőt még a sonka levét is ;-)

Tagi írta...

Nem vagyok élelmiszervegyész, de én azt gondolnám, hogy a főzővíz kémiai összetételét kell úgy megváltoztatni (különböző sók, vagy gyenge savak, pl. ecet hozzáadásával), hogy a tojást alkotó fehérjék egy kicsit kicsapódjanak (nem kell nagyon durván, elég, ha a repedés környékén képződik egy "dugó"), ezzel megakadályozva, hogy amíg nem elég meleg a víz, a fehérje kicsorogjon. Utána meg már akár le is válhat a héj, hiszen addigra már megszilárdult annyira, hogy egyben maradjon.

Csibe írta...

:)) még nem hallottam erről! :)) ...de így már azt is tudom, hogy működik.

Zsuci írta...

Hahó! Kaptál valamit tőlem. Nálam megtalálod. :-)

Wise Lady írta...

Ez a gyufa dolog egy nagy marhaság. Mivel forró vízbe raktad a tojást, amúgy sem jött volna ki a fehérje. A tojásfehérje nagy részét az albumin nevű fehérje alkotja - kb. felét-, amely már 65 fokon kicsapódik, és nem engedi kijönni a repedésen a többit.

GasztroRéka írta...

Ne haragudjon Wise Lady Ön nem kedveli e blog szerzőjét? Eddig a répatortához beírt bejegyzését és a mostanit olvastam,de nem értem Önt!
Szerintem ha egy ételt valaki nem kedvel nem kell annak hangot adni,mert mindannyiunknak más az ízlése.
Én elkészítettem a répatortát és a mi családunknak ízlett.
A gyufás sztoriról meg annyit,hogy valószínűleg egy Nigella ismertségű egyén sem azért mutatja be mert abban nincs valami. A jóindulat és a tisztelet szerintem alap lenne. Ön azt főz amit szeretne és amit jónak lát,és azt is eszik amit akar,és abban hisz amiben... Jó lenne ha egy olyan hiteles és aktív és tehetséges bloggert,mint Szepyke kedvesebb hangvételű hozzászólásokkal illetne. Ha tévedtem volna,akkor elnézést!

starfi írta...

szepy! én hideg vízben szoktam odatenni a tojást, így nem reped meg főzés közben, mert egyenletesen melegszik fel. ami meg meg van eleve repedve, az meg egyenletesen "köt meg", kívülről befelé. és ha már kívül egy viszonylag szilárd fehérjeréteg található, akkor onnan semmi sem fog kifolyni:))

Wise Lady írta...

Kedves GasztroRéka! A gyufázás tojásfőzés közben nem hit, nem szokás és nem ízlés kérdése. Hülyeségeket Nigella terjeszt, valószínűleg nem figyelt oda fizika és kémia órákon. Miért ne mondanám, hogy Nigella marhaságokat beszél, ha egyszer így van? Ez azért nagyon durva ám tőle! Mondjuk simán elhiszem, hogy egy angol el is hiszi vakon, amit a NAGY NIGELLA mond.
De ebben igaza van, felőlem Ön annyi gyufát tesz a főzővizébe, amennyit szeretne. Váljék egészségére!

Névtelen írta...

Hát a kétkedőknek mondanám,hogy a mai gyufákban már foszfor nyet.Nigella sok régi praktikát az anyjától és a nagymamától gyűjt,mert bár zsidó és nagypolgári família,de a nők főztek...Lehet,hogy ma már ennek a szokásnak csak annyi az értelme,mint annak,hogy idősebb britek még ma is a villa hátára terelgetik a zöldborsót...
Szepyke,ha már ezen a hülye néven kell hívni,nekem is kedvenceim közé tartozik,de a hitelességét megkérdőjelezem,mert az,aki aki a Domesztosz koszmestert istenként tiszteli,nem éppen hiteles a környezetbarát mosódió használatában,pl.De még vannak példáim,csak időm nincs.

szepyke írta...

Nah, látom megint megkavartam...

Annyit fűznék hozzá, hogy:

Névtelen: nem vagyok elvakult környezetvédő (sajnos), mert például kocsival járok, ezt már kifejtettem, hogy miért...
Aztán, igen, a mosódió mellett használok egy pár olyan tiszítószert, ami abszolút nem környezetbarát, ellenben leszedi a koszt onnan, ahonnan más nem. A Koszmester például a szelektív hulladékgyűjtőnkről, aminek "rücskös" teteje abszolút alkalmas rá, hogy tisztíthatatlan legyen sima szerekkel, sajnos kell rá a Koszmester.
Jah, és ha mindenki mosódióval mosna, legalább a mosóport kiváltva, már jobban állnánk, mint ahogy állunk. De nem magyarázom a dolgot, mert nekem is kevés az időm.
Egyébként, hogy jön ide a hitelességem??? Ez egy Nigellával kapcsolatos poszt, ebben én hogy nem vagyok hiteles? Nem mondott volna ilyet Nigella, vagy nem igazi a tojás a képen??? Nem értem.
Viszont abban tökéletesen igazad van, hogy Nigella elmondta ebben az adásban, hogy valamelyik rokontól, talán a nagynénjétől tanulta ezt, és az ilyesmit az ember tartja utána, még ha közben mondjuk a gyufában sem az van már, mint a nagynéni idejében...
Biztos nekem is van ilyen "hozott" dolgom, de most át kellene gondolnom, hogy melyik is az.., de mint ahogy írtam, erre most nincs időm.

Köszönöm a hozzászólásokat, ismét sokat tanultam!:)

Jah, és én is hideg vízben teszem fel főni a tojást, mégis van, hogy a láthatatlan repedésen kifolyik a fehérje. Viszont mivel én már üveget is olvasztottam a mikróban, betudom a saját bénaságomnak a dolgot. Aki meg szokott úgy járni, mint én, tekintse szintén bénának magát. Pont.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...