2010. május 11., kedd

Eperhab epersziruppal VKF XXXIV.


Tavaly vettem egy habszifont. Volt egy régi is valahonnan, de olyan furcsa volt a belseje, hogy úgy döntöttem, megéri azt a pár ezer forintot az új szifon... A régiben nem volt már tömítés, a fene akart vele szórakozni.

Ezzel a új habszifonnal mostanában remek kis pohárkrémeket gyártok. Pikk-pakk készen vannak, és remekül variálhatóak. Ha leszámítjuk a félelmemet a szifontól, miszerint felrobban, a fejem leröpül, és még a konyha is tiszta hab lesz, akkor egészen megbarátkoztunk már. Már volt, hogy egyedül csavartam bele egy patront! Ez nagy haladás ám!

Ez a hab friss eperből készült, amit ugyan nem szeretek, de a fontosak igen...

Eperhab epersziruppal

Hozzávalók:
  • 25 dkg eper 
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 2-3 dl tejszín
  • 1 teáskanálnyi vanília kivonat (el is hagyható)
Az epret megmosom, és leturmixolom. Kb két-három percig járassuk a turmixot, mert  így majd a passzírozásnál kevesebb munkánk lesz vele. A leturmixolt epret egy nagyon pici lyukú szűrőn átpasszírozzuk, ne menjen bele mag, mert eltömítheti a szifont. (legalábbis gondolom, hogy eltömítheti, meg különben se maradjon benne mag, nah!)
Én kétszer átpasszíroztam az epret, biztos, ami biztos. 

Ha készen vagyunk az eperlét, és a tejszínt keverjük el. Kóstolás után adjuk hozzá a porcukrot, amit ízlésünknek megfelelően adagoljunk. Ha van, keverjük bele a vanília kivonatot, ha nincs ez el is maradhat.

A tejszínes epret öntsük a szifonba, csavarjuk rá a fejet (ellenőrizzük, hogy benne van e a tömítőgumi), majd jöhet a patron. Erre kérjünk meg valakit, ha félünk tőle. (Hogy ne legyen gond, kérjük meg a szomszédot, persze, ha nem kár érte...)

Készen vagyunk!

Azonnal fogyasztható, de hűtőben napokig eláll! 


Az eper passzírozásakor meglepően kevés gyümölcshús maradt, ami tiszta mag, de tömény eper is egyben. Ezt se dobjuk ki, csináljunk belőle eperszirupot! ITT


Tálaláskor nyomjuk a habot egy pohárba és locsoljuk meg a sziruppal, vagy reszeljünk rá csokoládét, esetleg fehércsokoládét!


Ezen desszert a Duende által kiírt XXXIV. VKF-re ajánlott desszert. Duende, olyan ételeket vár nevezésként, melyek vagy fűszerben, vagy alapanyagukban afrodiziákumot, vagyis vágykeltő összetevőt tartalmaznak. Ebben van eper, és van benne vanília. 


Úgy tudtam, hogy az eper, nah, aztán az az afrodiziákumok teteje... Megnéztem ITT, hogy mit is ír a hogyishívják, és meglepődve láttam, hogy nincs benne a felsorolásban. 

Most akkor az eper afrodiziákum, vagy sem? 

Úgy döntöttem, hogy az az afrodiziákum, amit mi annak tartunk. Ez itt epres tejszínhab, epersziruppal... 

Ellenzi valaki, hogy annak hívjam? Szeritnem nem. Tehát, akkor marad. 

Vigyázz, kész, főzz 34! Ez itt egy nevezés lenne...


14 megjegyzés:

egycsipet írta...

Na ez a desszert az, ami nem lesz nálunk. :S :DDD Legalábbis nem habszifonból...

Bianka írta...

Ez igen csak vágykeltő :)

Ami írta...

Ejnye...ilyeneket képeket feltenni délelőtt, munkaidő alatt, amikor az ember lányának esélye sincs egy ilyen finomságra ...
Eszméletlenül hívogató!!! :)

Andi/cuki írta...

Azt hiszem én is előre hozom az ebédszünetet!:-)) Csodás!:-))

lekvároskukta írta...

Hmmmm, imádom az epret minden mennyiségben :)))
Nagyon jókat találsz ki Szepy ;-)

szepyke írta...

Csipet, de miéééééééééééért? Akarsz róla beszélni?:))))

Bianka, szerintem is az!:)))

Ami, elnézést kérek!:)

Andi/cuki, akkor már adom is!:)))

Lekvároskukta, ne hülyéskedj, ezen nem volt mit kitalálni!:)

Garffyka írta...

Szepy, ne koszolj feleslegesen poharat, jöhet egyenest a számba :) Nagyon csábító!

szepyke írta...

Garffy, csak úgy a szádba a szifonból? Anyám, lebuktam, én is mindig ezt csinálom... :))Akkor nem gáz, ha már ketten vagyunk!:)

jókaja írta...

Ennyi jobbnál jobb epres recept!
El se hiszem, hogy nem szereted ;-)

duende írta...

Szuper! :) De a linket is kérném majd jó?

ekszerlada írta...

De ezt a kiszúrást Szepy,hogy nem tudom elkészíteni és Te folyamatosan bombázod a fejemet epres receptekkel,Nem bíííírom!!!!!! Nem lehet nálunk kapni!!!!!Nem is lehet tudni,mikor hoznak!!!!!!!!!!!!Direkt nyomozásba kezdtem ez ügyben és minden gyömölcsös néni csak huzza a vállát:((((Én meg úgy imádom az epret,na de meg amit lehetne művelni vele!!!
Miért találtam én rád!!!!???
Még jó,hogy a Métereshez volt cuccos,de ezekhez nincs eper:((((((((((((((Brühühüüümm!!

Maryenne írta...

Nincs habszifonom. Ha lenne biztos elkészíteném. Az én vágyamat felkeltette. Tibit megkérdeztem az övét is! Többi család tag dolgozik de ahogy ismerem őket biztos az övéket is! Imádunk mindent amibe eper van.

szepyke írta...

Jókaja, már kezdünk barátkozni... mag nélkül nagyon finom!:)))

Duende, küldöm!

Ekszerlada, nincs eper??? Az tényleg kiszúrás! Viszont szerintem olyan dolgokhoz jutsz hozzá nap, mint nap, amit mi még nem is láttunk!:))))

Maryenne, annak, hogy Tibi vágyát felkeltette, annak külön örülök!:))) És mekkorát röhögtem, ha tudnád!:)))

Maryenne írta...

Szepy eltudom képzelni! Elmondom neked, hogy imád enni még a rossz evő gyereknek is megjön mellette az étvágya!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...