2010. május 10., hétfő

Szezámmagos - mézes fagylalt epersziruppal


Hihetetlenül szeretem azt a kis szezámmagos szeletet, ami akkora, mint a régi Sportszelet. Iszonyatosan édes, és tömény szezámmag.  Az ötlet valahonnan innen jött, és sikeredett belőle valami olyan... 

Ez a fagyi a képen, a kép készítése előttig a mélyhűtőben várakozott... Mert megcsináltam, de este lett kész. Fény nem volt, viszont tudtam, hogy valami olyan jött létre, ami megkívánja a (a képességeimhez képest) legjobb feltételekkel készült fotót. Fájó szívvel betettem a mélyhűtőbe, és szinte biztos voltam, hogy másnap, ha előveszem, jéggé fagyva, beton keménységben várakozik majd, így csak valami béna képet tudok majd csinálni. De inkább a napfénynél legyen béna formája, mint a lámpánál szép formájú, adagolható, de sárgás színű...

Engem is meglepett, hogy a fagyi ugyan jóval keményebb volt, mint bármelyik "bolti dobozos" fagylalt, amit ha kiveszünk a mélyhűtőből már kanalazhatjuk is, mégis egészen jól lehetett adagolni. A képeken sima fagyiskanállal készített gombócok szerepelnek. 




Szezámmagos-mézes fagylalt

Hozzávalók:
  • kb 2 dkg szezámmag
  • 4 dl cukrozatlan sűrített tej
  • 3 evőkanál méz
  • 1 evőkanál juharszirup
tálaláshoz:

A cukrozatlan sűrített tejet megmelegítjük, hozzáadjuk a mézet és a juharszirupot. Ha nincs juharszirup, jó csak mézzel is. Betesszük a mélyhűtőbe kb egy fél órára, vagy ezt az egészet elkészítjük reggel, és délutánig a hűtőben tároljuk, hogy a fagylaltgépnek könnyű dolga legyen. 
Megpirítjuk a szezámmagot, azaz egy serpenyőbe tesszük a kb 2 dkg szezámmagot (ebből, aki szereti, tehet többet is, de vigyázzunk, mert a szezámmag, ha túl sokat használunk, keserű is lehet!) és fedő alatt néha megrázva a serpenyőt megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.

A fagylaltgépet bekapcsoljuk, ahogy a kanál kavarni kezd lassan öntsük bele a mézes-sűrített tejes elegyet. Amikor majdnem készen van, hozzá adjuk a szezámmagot, de ebből a tálaláshoz tegyünk félre egy-két csipetnyit!

Készen vagyunk!

Ez a fagylalt azért kapta meg az "egyszerű" címkét, mert nem feltétlenül szükséges hozzá a fagylaltgép. A szezámmagtól olyan magas zsír/olaj tartalma lesz a masszának, hogy nyugodtan elkészíthetjük egy sima robotgéppel jól kikeverve, majd egy jól záródó dobozba téve mehet a mélyhűtőbe, ahonnan kb fél óránként vegyük ki, egy botmixerrel keverjük át, ezt ismételjük minimum háromszor, és kb ugyanazt fogjuk kapni, mint fagylaltgéppel. 

Ha kész, nyugodtan betehetjük a mélyhűtőbe, mert a teljes kifagyása után is kis ráhatással adagolható fagylaltot kapunk! 



Tálaláskor én epersziruppal locsoltam meg, ami ITT megtalálható.
Nem szeretem az epret, de ehhez a fagyihoz remekül passzol az eper íze. 
Aki nagyon édesen szeret mindent, az kóstolgassa, mert lehet, hogy neki ez nem elég édes, nekem pont jó volt így.


17 megjegyzés:

Melinda írta...

Nagyon különleges és remekül néz ki!

Bianka írta...

Hű, de remekül néz ki. Nem inkább mennyeien. És a szezámmag, ahogy ropoghat a fogad között. Isteni

Ildinyó írta...

Mmmm... ez nagyon-nagyon jóóóó!!! Kipróbálom én is. Én is imádom egyébként azt a kis szezámszeletet! :)))

egycsipet írta...

Én már nem dicsérem. :P :D
El fogom készíteni... vagy valami ilyesmi(t)... :D

Chef Viki írta...

Állati jó!

Fagyi is, kép is :-) Jöhet!

szemirámisz írta...

Micsoda klassz ötleteid vannak!
Szeretnék én is egy fagyi gépet, de addig is jó lesz ezt a receptet megjegyezni! :))

Ha lesz időd, légyszi nézz be hozzám, van ott a számodra valami.

http://szemiramisz.blogspot.com/2010/05/cukker-blogger.html

Mónika írta...

Gyönyörködöm és csorgatom a nyálam.:))

Livi írta...

Én is imádom a szezámos szeletet, gyanítom ezt a fagyit is imádnám :)

Maryenne írta...

Vettem egy gombóccal! Köszi!

araniel írta...

Jajj az a szezámos szelet tök fincsi :D Ez is biztos szuper. Szívesen elnyalnám, úgyis olyan fülledt idő van.

Tündér írta...

Csak ismételni tudom magam:) nagyon jó ötlet!!! Ügyes!!Elkészítendők listájára felvéve:)

szepyke írta...

Melinda, tényleg az :)!

Bianka, kérsz?:)

Ildinyó, majd mesélj!

Egycsipet, habbal?:)))

Viki, köszönöm, és küüüüüüüüldöm!:)

Szemiramisz, majd mesélj!
És megyek hozzád!:)

Mónika, köszönöm!:)))

Livi, gyanítom, hogy igen!:))

Maryenne, egészségedre!:)

Araniel, akkor hány gombócot kérsz?:)

Tündér!:))))

araniel írta...

Szepyke: nem vagyok telhetetlen, 2 gombócka elég lesz egyszerre :D

Csibe írta...

Aztaaa, ez nagyon bejönne!...szuper ötlet!!!!

lekvároskukta írta...

De jó ez már megint, micsoda ötlet :)))
Egy időben ettem én is azt a szezámszeletet.
Szepy, milyen fagyigéped van????
Félek, ha nekem lenne, állandóan fagyit gyártanék és az nem lenne túl szerencsés. Így is most édességmegvonás van :((

szepyke írta...

Araniel, mára készült egy fahéjas szilva... Abból tegyek mellé? Valamikor a héten felteszem. Anyám... Abbahagyhatatlan...:))))

Csibe, gyere, hozok tölcsért is!:))))

Lekvároskukta, Bosch gépem van, illetve a Bosch alapgéphez van egy "fagyigép", ami tulajdonképpen egy tartály, amit a mélyhűtőben kell tartani. Eszméletlenül bírom, hogy reggel bekeverem a cuccot, beteszem a hűtőbe, hazamegyek, átteszem a mélyhűtőbe egy fél órára, utána kiveszem a tartályt a mélyhűtőből,"összeszerelem", bekapcsolom, megy bele a jól lehűlt cucc, és kevesebb, mint egy óra múlva saját fagyit kanalazok. Ha jól le van hűtve a krém, akkor van, hogy 10 perc múlva teljesen kanalazható! Viszont, a mélyhűtőbe téve beton keménységűre fagy, ezért én elég kicsi adagokat csinálok, ami még aznap elfogy, hogy ne kelljen tárolni. Ha marad, akkor a szilikon muffin formába adagolom, mert az olyan, mint két gombóc fagyi, és akkor utána nem kell adagolni, csak kivenni a mélyhűtőből egy ilyen izét, és elnyammogni!:)))

araniel írta...

Naná, hogy kérek :D Nagyon belelendültél a fagyikészítésbe :D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...