2010. május 1., szombat

Méteres kalács


Már egyszer feltettem a képeket róla ITT.
Most akkor jöjjön a recept is.

Méteres kalács
Hozzávalók egy kb 60 cm-es süteményhez, ami egy sárga és egy barna piskótából áll össze:
  • 26 dkg liszt
  • 26 dkg cukor
  • 7 evőkanál olaj
  • 10 evőkanál melegvíz
  • 1/2 zacskó sütőpor
  • 4 db tojás (szétválasztva)
  • 1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 8 dl tej
  • 1 zacskó vanília pudingpor + 2-3 evőkanál cukor + 2 dkg vaj
  • 1 zacskó puncs pudingpor + 2-3 evőkanál cukor + 2 dkg vaj
Bevonásához:
  • 8-10 dkg csokoládé + 1-2 evőkanál olaj, vagy vaj
  • opcionálisan szórócukor (ez el is hagyható!)
A hozzávalókat, azaz a lisztet, a cukrot, az olajat, a vizet, a sütőport, a tojások sárgáját jól elkeverjük. A tojásfehérjéket habbá verjük, majd a krémhez keverem. Egy kivajazott, lisztezett püspökkenyér formába öntöm a tészta felét, a másik feléhez hozzá szitálom a kakaóport, és óvatosan elkeverem, majd a másik formába öntöm.
180 fokon (gázsütő 4-es fokozat) készre sütöm. Kb 30-45 perc, ami függ a formától is!

Ha kész, kiborítom és hagyom teljesen kihűlni, majd egy centis szeletekre vágom.

Elkészítem a pudingokat. Kicsit kihűtőm őket, közben belekeverem a vajat, hogy kicsit krémesebb, kenhetőbb legyen a puding.

Ha ezzel megvagyunk, elkezdjük a sütemény összeállítását.

Egy barna piskóta, ezt megkenjük vanília pudinggal, majd jön a sárga színű piskóta, amire a puncs krémet tesszük. Addig folytatjuk, míg a piskóták tartanak. Ha eltérő a nagyságuk, formára is vághatjuk a kész süteményt, majd kenjük meg az olajjal, vagy vajjal megolvasztott csokoládéval, és ha van szórócukrunk, megszórjuk vele, de ez el is hagyható.

Ha készen vagyunk, a süteményt ferdén kezdjük el szeletelni, így kapjuk meg a mintázatát.

Hűtőben tároljuk, mert a puding miatt hamar romlik. 


Bevallom, én nem szeretem az ilyen pepecselős süteményeket. Mindig dühít, hogy dolgozik az ember egy csomót vele, majd öt perc alatt elpusztítják...:)

Ha színesebbre akarjuk, használjunk színesebb pudingport, esetleg több félét, ne csak kettőt.

8 megjegyzés:

Livi írta...

Imádom!
Pont kaptunk tegnap pár szelettel, hihetetlen lelki erővel csak másfél szeletet toltam be :D Annyit még lehet neeeeeeeem?:D

Bianka írta...

Gyermekkorom emléke. Isteni. Nagyon szép

ekszerlada írta...

Jaj de jó,hogy feltetted!Már azt hittem,elfelejtetted!Köszönöm!Ki is próbálom!Huuu de jóóóóóó!!!

Csibe írta...

Nagy kedvenc!...és tényleg öt perc alatt eltűnik...no, de nem a befektetett idő miatt sajnálom, hanem...khmm...azok a fránya kalóriák ;)

Maryenne írta...

Nagyon guszta! Még nem csináltam ki kéne próbálnom fiúk biztos díjaznák!

szepyke írta...

Livi, egy hőőőőőőős vagy!:))))

Bianka, igen, az enyém is! Ezzel a sütivel kezdtem meg a sütés iránti szerelmet!:)))

Ekszerlada, majd mesélj!:) Nem felejtettem el, csak egy-két dolog közbe szólt..:))

Csibe, nah, igen... :))))

Maryenne, szerintem is díjaznák. Nekem túl macerás, de egyszer-egyszer belefér!:)

annalíz írta...

Köszönöm, már véresre kapartam a fiókot, de nincs meg a recept.Ez még egyszerűbb, mint az enyém, megmentettél, holnap jön haza a kislányom, és ez a kedvence...

szepyke írta...

Annalíz, nagyon szívesen!:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...