2010. június 17., csütörtök

Vaníliakrém - Vaníliafagylalt



Ez a recept is szerepel a Kifőztük 4. számában. Ha nincs meg még a 4. szám, tessék menni letölteni, mert hamarosan itt az 5.!

Egy kevés többletmunkával és egy plusz hozzávalóval a főzött vaníliakrémből két desszertet kapunk. A krém sűrűsége miatt nem feltétlenül szükséges fagylaltkészítő gép, akár egy botmixerrel is elkészíthetjük a házi vaníliafagylaltot.


Vaníliakrém

Hozzávalók:
  •  4,5 dl tej
  •  1 vanília rúd
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg porcukor

A vaníliarudat hosszában vágjuk ketté, kaparjuk ki a magokat, adjuk a tejhez (a magokat és a rudat is), majd a tejjel melegítsük meg (nem kell felforralni). Hagyjuk benne a rudat, fedjük le és hagyjuk állni minimum fél órát. Keverjük habosra a cukrot a tojássárgákkal, majd adjuk a vaníliás tejhez, amiből előtte vegyük ki a vaníliarudat. A tejet a tojássárgákkal kis lángon addig főzzük, míg besűrűsödik. Melegen használhatjuk sodóként, például aranygaluskához, öntetként palacsintához, vagy rétegezhetünk vele piskótát is.




Vaníliafagylalt

Hozzávalók:
  • 1 adag főzött vanília krém
  • 2 dl cukrozatlan sűrített tej
  • 2 evőkanál porcukor



A kész, kihűlt vaníliakrémet keverjük el a cukrozatlan sűrített tejjel és a cukorral. Ellenőrizzük, hogy elég édes-e a krém, ha a fagylalt kifagyott, kevésbé lesz édes, mint a szobahőmérsékletű krém. Ha fagylaltgéppel kevertetjük ki a fagyit, előtte tegyük egy fél órára a mélyhűtőbe, majd a teljesen lehűlt krémet adagoljuk a gépbe. Ha gép nélkül készítjük a fagylaltot, egy jól záródó dobozban tegyük a mélyhűtőbe, és fél óránként botmixerrel vagy villával jól keverjük át.





Ne tessék sajnálni belőle a vaníliát, ez bizony csak akkor jó, ha van benne gazdagon apró fekete mag.. attól igazi. 
Amelyik vaníliafagylaltban nincsenek ilyen pici fekete magok, az nem is vaníliából van...



9 megjegyzés:

Bianka írta...

Isteni lehet, és hogy repül az idő

mandy tarragon írta...

Csodás :) Fogok csinálni valamelyik nap.

Balsafa írta...

Egyszer felhörpintettem egy fél liter ilyen krémet. Csodás. A lényeg, hogy ne főjön fel, mert akkor rántotta lesz. Amúgy kristálycukor is megteszi.

Csibe írta...

Óóó, de fini lehet!
A napokban tettem fel én is hasonlót, de abban aroma van (igazán finom lett)...de ha megjön az a bizonyos vaníliarúd, no akkor készül ismét :)

Zsuzsanna írta...

Én is a vaníliarudat várom a vaníliafagyi készítéséhez :)

Mónika írta...

Csoda finom!

Ami írta...

MEgvan mit készítek majd a Szepy-féle vaníliából :) Írtó finom lehet :)

Latsia írta...

Anyáám de jól néz ki! :-)

Ilyeneket csinálsz és a McCafében eszünk? :-)))

szepyke írta...

Bianka, igen, megint eltelt két hét...:)))

Mandy, imádni fogod! A krémet külön, mert az valami Isteni!:))

Balsafa, nem győztem kinyalni a tálat, imádnivaló kis krém ez, az biztos!:))

Csibe, hamarosan, igen, már én is alig várom!:))

Zsuzsanna, vettem a célzást!:)))

Mónika, de még milyen finom!:)))

Ami!:))

Latsia, nah, igen... de ott van mandulás kávéééééééé!:))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...