2010. június 4., péntek

Levesbetét - Borsóka tészta vagy levesgyöngy, vagy olasz borsó




Borsóka (másnéven levesgyöngy vagy olasz borsó

Hozzávalók:

  • 1 tojás
  • körülbelül 1 dl liszt (ez függ a tojás méretétől)
  • víz
  • olaj a sütéshez

A tojást a liszttel és a sóval kikeverjük. Olyan sűrű tésztát kell kapnunk, mint a nokedli tésztája. Ha ehhez vízre van szükség, apránként tegyük a lisztes elegyhez, és mindig jól keverjük el a tésztát.
Ha csomómentesre kevertük, melegítsünk olajat, majd a tésztát egy nokedliszaggató segítségével szaggassuk a már forró olajba. A tészta akkor jó állagú, ha a nokedliszaggatóra öntve, lassan folyik át a szaggató lyukain. 



Egyszerre mindig kis adagot tegyünk rá, hogy ne hűljön le túlságosan az olaj, és ne ragadjon össze a tészta.
Süssük kb. 2-3 percig. Ha feljött az olaj tetejére, már jó, ettől kezdve már csak ízlésünknek megfelelően süssük, de vigyázzunk, hogy közben az olaj ne égjen! Papírtörlőre téve a felesleges olajat csöpögtessük le, majd szórjuk a levesre.



Krémlevesekbe kitűnő levesbetét. Pillanatok alatt elkészül, érdemes kipróbálni!



Ha valaki emlékszik, volt egy konyhai bénázásom egy pár hete... ITT

Az az edény,  ott a képeken ugyanaz, mint itt feljebb az az edény, amiben a tészta éppen sül. Ez még a "baleset" előtti állapota. Már ott tartunk, hogy lesikáltam az aljáról a ráolvadt szivacsot, és kivakartam belőle a feketeséget az aljáról... Viszont a falán még mindig vastag fekete réteg van, ami meg sem mozdul...

Ázott már benne sütőpor, szódabikarbóna, ecet. Ezek így egyszerre is, mégsem jön le a faláról a feketeség...
Van még valakinek bármilyen ötlete arra, hogy még mivel próbáljam meg??? Nincs szívem kidobni, az egyik kedvenc edényem, a nagy mindenes... muszáj megmentenem! Muszáj!


10 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon édesek, ki fogom próbálni mert nagyon guszta a levesben

szepyke írta...

Bianka, nagyon jól teszed! És édesen ha megcsinálod, forgasd fahéjas porcukorba!:)))))

Csibe írta...

De jó, na most már tényleg be kell szereznem ilyen lyukacsos izét (csak halkan mondom - még nincs :O :))

araniel írta...

Jajj de jó. Imádom a krémleveseket ilyen kis izékkel :D Amúgy a levesnek is gyönyörű színe van :)
Meddig lehet tárolni ezeket? Vagy ez ilyen rögtön fogyasztandó?

Garffyka írta...

Csibe, nekem sincs ilyen lyukacsos "izém" :) a galuskáim mind kiskanállal szaggatottak. De láttam a kisboltban nagylyukú reszelőt, aminek csak egy oldala van és ujjnyi pereme, azt levadászom.
Szepy, nagyon jó ötlet, hogy levesbetétnek és édességnek is főzhető!

Gina írta...

Nagyon jól néz ki.
Sót próbáltál már bele tenni?Már az égett lábosba.

Madison írta...

Sót kell benne forralni, avval lejön a feketeség.

mandy tarragon írta...

Jól néz ki ez a levesbetét :)
A lábosban sós vizet forralni, esetleg domestosos vizet, nekem az szokott segíteni.

szepyke írta...

Csibe, én a gyáli piacon vettem. Egy vagyon volt, de az árustól megtudtam, hogy valódi nemtudommiből van az anyaga, és hu, meg há... egyébként, tényleg jó, már nem is értem, hogy eddig hogy tudtam mással szaggatni a nokdelit...:)))

Araniel, szerintem, úgy, mint egy normál levest. De ezt nem fogod sokáig tárolni, mert nagyon finom leves, hamar fogy!:)

Garffyka, igen, rögtön két legyet egy csapásra...:)) Egy munkával megvan és mindkettő finom!:)
(én nem tudok kanállal szaggatni... :D)

Gine, sót még nem... de kipróbálom!, köszönöm!

Madison,kipróbálom, köszönöm!!!

Mandy, egyedül a sós víz nem volt még meg, nem is értem, hogy miért nem....

Beatrix Ágfalvi írta...

Én domestosban szoktam áztatni. Eddig mindig bevált. Nem vagyok híve a bolti szereknek, de ebben az esetben eddig csak ez jött be.
A receptet ki fogom próbálni.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...