2010. július 14., szerda

Rebarbara fagylalt


Nyár van, döglődünk a melegtől. Meleg? Hőség... Fullasztó, tikkasztó hőség. A legfontosabb tárgy mostanában a klíma távirányítója és a fagylalt készítéséhez szükséges egy-két dolog.

Készült már egy rebarbara fagylalt, de az "nyers" rebarbarából készült, mondjuk, iszonyat finom volt, úgy is. Az a változat ITT megtalálható.

A napokban megint rebarbarához jutottam, amiből kb egy kilót le is fagyasztottam, viszont egy-két szálat elkészítettem fagylaltnak... Ez a fagyi lett belőle.

Rebarbara fagylalt, a főzött változat

Hozzávalók:
  • 2 dl sűrített tej (cukrozatlan)
  • 2 db rebarbara szál (darabonként kb 20-25 centisek)
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál barnacukor
  • 2 dl tejszín 
  • 1 evőkanálnyi reszelt gyömbér



A megmosott rebarbara két végét levágom, majd kb 5 centis darabokra vágom. (Nem kell megpucolni, főzés közben megfő a héja, és teljesen egyneművé válik az egész.) A sűrített tejet egy arra alkalmas edénybe öntöm, a rebarbarát hozzáadom. Mehet bele a juharszirup, a cukor és a reszelt gyömbér. Egy pár perc alatt megfőzöm, addig, míg a rebarbara szinte feloldódik a sűrített tejben. 
A tejszínt felverem, nem kell teljesen, de legyen tartása. A rebarbarás masszát a botmixerrel egyneművé teszem, és kihűtöm. 
Ha kihűlt a rebarbarás krém, a felvert tejszínt hozzákeverem, megkóstolom, hogy elég édes e és mehet is a fagylaltgépbe, vagy annak hiányában egy jól záródó edényben a mélyhűtőbe, ahol kb 3-4 óra alatt kifagyasztom, de közben kb. fél óránként átkeverem a botmixerrel, vagy egy villával.


Tálaláskor került rá egy kis illatos rebarbara szörp is. A szörp ITT található. 

Ez a fagyi édes, de közben savanykás, fűszeres. és a rebarbarától krémes, de egy kicsit szemcsésen krémes. Nagyon finom lett!

10 megjegyzés:

egycsipet írta...

Jöhet, köszi! :)

Bianka írta...

Kérhetek, mert olyan melegem van ;)

Barackmag írta...

hu, ilyen melegben de jól esne:)

Csibe írta...

Hú de megenném! Jó kis recept!

Névtelen írta...

Énisénisénis!
Eszméletlen meleg van errefelé is, szóval most ez is eszméletlen jól esne, és biztos eszméletlen finom is :D

Raindrop írta...

Bagaméri rokonod?
Fagyisnak kéne elmenj, olyanokat gyártasz!
Megverekednék most 3 gombócért. :)

Mary írta...

Nagyon guszta! Mi is nemsokára fagyizunk!

szepyke írta...

Láááááányok, gyertek, gyertek!:))

Kánikula? Tegnap éjjel 11-kor a belvárosban 32 fok volt..
döbbenet idő van

Pedke írta...

Nagyon jól néz ki,ezt mindenképp kipróbálom:-)
A cukrozatlan sűritett tejet,honnan szerzed be?Én csak cukrozottal találkoztam...

szepyke írta...

Pedke, az Aldiban szerzem be.
De már "dolgozom" a házi előállításán!:))) Ahogy megvan, posztolom!:)
Kicsit sok fogy belőle, mert napi x deci megy a fagyikba..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...