2010. augusztus 9., hétfő

Balaton - Zamárdi - Mauro - nem ajánlom, sőt...


Ha valaki jár ide, azaz a Mauroba Balatonzamárdiba, árulja el nekem, hogy mit szeret benne?

Nekem olyan, mint egy "gyár". Mindig sorok állnak a bejáratnál, ez tény. De, hogy mit szeretnek benne, az rejtély. Nem extra a kaja, sőt.
A kiszolgálás gyors, de kapkodós, abszolút alkalmatlan a hely egy jó vacsorához, mert folyamatosan azt érzed, hogy "húzzál már innen, kell a hely másnak"...

Kétszer ettünk náluk. A kajától nem ájultam el, sőt, a semmi extra közé sorolnám.

A hosszú sorok láttán, ami a bejáratnál mindig várakozik (lehet, hogy fizetett statiszták?) mindig azt gondoltam, hogy huha, ez micsoda csoda lehet...

Pedig nem az. A pincérek ordibálása, az eszetlen üdvözlések kurjongatása, amivel a betérő, távozó vendégeket üdvözlik, nekem sok. Ez nem Olaszország, hallo! És bevallom, ott is idegesítene... És ezt ráerőltetni a pincérekre.... baromság. 

Olyan az egész, mintha egy futószalagon lennénk. Sorbaállás, asztalhoz küldés (néhol műanyagszékes megoldással, ami eleve hányinger, és utálom...) pincér sietős rendelésfelvétele, x perc múlva másik pincér hozza az elkészült ételt, ha sikerül, jót kapunk, ha nem, keresünk egy harmadik pincért, mert úgy pörögnek szerencsétlenek, mint a szerencsekerék....

A fagyasztott édességekről már nem szólok, mert valamilyen rejtély, de több étteremben is találkoztam a termékeikkel... (De miért???)

Miért van ez az eszetlen lelkesedés a hellyel kapcsolatban? Mellette számtalan büfé üresen kong. (Ráadásul, kipróbáltuk az egyiket, és jóval jobb volt a kaja, mint a Mauroban...) Nem lehet, hogy egyszer, régen jó volt a Mauro, és azóta mindenki ebből az emlékből él?

Azt már nem sorolom, hogy az "étterem" előtt sorakozó autócsodákból már előre tudni lehetett volna, hogy felesleges próbálkozás... 

Az ilyen autóval általában nem jár pazar ízlés, inkább a kivagyiság mutogatása. Olyan, mintha ez a hely egy státuszszimbólum lenne, azaz, ha itt nyaralsz, erre jársz, muszáj kipróbálnod a Maurot, mert ez valami olyan, hogy....

Szó szerint, olyan... azaz felejthető! Sőt, eszetekbe se jusson!

Nah, és a béna színes pálmafák... már csak hab a tortán... béna, sőt röhejes.


Ez az én véleményem. Ha valakinek tetszik a hely, könyörgöm, írja le, hogy mi tetszik benne? Meggyőzhető vagyok, csak győzzetek meg!


18 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Ez az a hely, ahol rádüvöltenek, hogy "BONDZSÓRNÓ!" ? Mert olvastam már róla hasonló véleményeket...
Valahogy én ott fordulnék ki az ajtóból. A piacon se vásárolok olyantól, akit ha 2 méterre megközelítek, beleüvölti a képembe, hogy "OLCSÓÓÓÓÓÓÓÓÓ"

szepyke írta...

Ja, ez az...
Áll az asztalod mellett,nem is látja, hogy bejött valaki, csak üvöltözik...
Szerencsétleneknek szerintem bele van írva a "munkaszerződésébe", hogy mint az elmbebetegeknek, ordibálniuk kell.
Halál idegesítő, és nagyon zavaró is. A kaja meg abszolút felejthető.

BirgánAndi írta...

Huh, megnyugodtam, hogy nem vagyok egyedül, akinek nem jött be ez a hely. Pár éve voltunk, és már a legelején lecsesztek minket,mert rossz helyen mentünk be az egységbe. Ugyanis mi nem tudtuk, hogy a sorban állás egy össznépi játék, jelzem akkor éppen nem is volt sor. Szóval mi a fagyis részlegnél mentünk be, és mivel volt szabad asztal le is ültünk. Hogy mi mit kaptunk !!! Már akkor majdnem kifordultunk, de a gyerekek éhesek voltak. Aztán az az idegesítő kurjantgatás. Bonaszéra...meg a többi. A pizza meg egyenesen rémes volt. Én szeretem a vékony tésztájú pizzát, minimál feltéttel, de az jó minőségű legyen, főleg, ha az árát is jól megkérik. Na, az én sonkám a legócskább füstölt sonka volt, abból is kevés. Desszertet nem ettünk, és nem azért,mert nem fért volna a hasunkba, csak már szabadultunk volna a helyről. És a vacsi közben láttuk a birka népet, amint ott áll a sorban, az összetákolt, fészerszerű étterem előtt.

VOKinga írta...

Mi egyszer ettünk itt 2 éve, a félig átsült bélszín tökéletes volt, a tészta nagyon jó, a pincérünk egy tünemény, nagyon pozitív élmény volt.

Mirinda írta...

Amióta megnyitott, tizenéve, mi minden évben eljártunk a Mauróba. Zamárdiban van a nyaralónk. Eleinte nagyon jó volt a kaja. Sajnos azonben évek óta süllyed a színvonal. Idén megállapítottuk, hogy ide se kell többet jönni. Pár éve a pizza tésztát el kezdték lefagyasztani és nem frissen készítik. Na, azóta romlik helyzet. Ja, és a méret is sokat csökkent. A tulaj hangoztatja, hogy csak eredeti olasz hozzávalókból dolgoznak. Akkor miért állt az üzlet előtt a Szarvasi Mozerella teherautója? A fagyi se egy nagy szám!

Hapci írta...

Hehe, ilyen olasz kaja kell a jó magyaroknak, állnak is sorba' előtte.
Korábban jobb volt a hely, ez tény, de a jobb (budapesti) olasz helyekkel akkor se vette fel a versenyt. Aztán megártott nekik a nagy siker, az árakat nyilván nem akarták meredeken emelni, hát maradt a minőség lassú süllyesztése. Utolsó látogatásomkor alig bírtam legyűrni a pizzát, a tészta és a feltétek egyaránt vacakok voltak.
Csáó és arrivedercsi, Mauro!

szepyke írta...

Hapci,én kb két évvel ezelőtt ettem náluk először. Már akkor sem értettem, hogy mitől áll itt ilyen sor. És a pincérek ordibálása kifejezetten idegesítő volt.

Ciao Mauro, vagy jobb, ha azt írom: a soha viszontlátásra...

Hapci írta...

Két éve már bőven gagyi volt. Én tán 3 éve ettem ott - nem először, hanem - utoljára.
Sajnos normális olasz helyet nem is ismerek a déli parton. A nem messzi Pizza Pazzában néha jó a pizza, néha nem, a Földvár szárszói végén levő olasz is elég kutya. Pedig nincsenek asztrális igényeim, normális vékony tészta, normális feltétek, a sütemények között meg legyen valami házi gyártmány, ne csak a dobozos cuccok figyeljenek hűtőkben.

szepyke írta...

Hapci, igen, már akkor sem tetszett már akkor sem értettük, hogy mitől olyan hűha...

Én sem hinném magamról, hogy valami hűhát várok, de utálom, ha nem jó a kaja, sőt, mostanában a szóda miatt is elég sokat hisztizek...

Desszertnél nálam minimum egy Somlói kell, hogy legyen. Az csokis, tejszínhabos, és finom, és nagyon könnyen el lehet rontani, ezért elég sokat elárul a helyről...

Unknown írta...

Nekünk (család és barátok) nagyon bejött a Mauro. Rendszeresen nyaralunk a Balaton-parton és lassan már 8-10 éve rendszeres program a "maurózás". Idén 5x voltunk.

Amiért szeretem:
- a pizza valami fenséges
- az olivába áztatott fokhagyma, ami minden asztalon megtalálható, szintén remek
- a pincérek többsége kedves, figyelmes
- ha leejted a villádat, mire lehajolnál, már ott terem egy pincér, mire felocsúdnál, már hozott egy másik villát, gyakorlatilag bármit kérhetsz és teljesítik
- látni, hogy szeretettel van csinálva
- bekukkantva a szakácsok részlegébe, múltkor maga Mauro úr nyújtotta a tésztát:)
- gyerekeknek kisjátékot hoztak, pár kedves szava az étteremvezetőnek mindig volt hozzánk
- nekem bejön a műpálmás, giccsbe-hajló díszítés, a hangos hangulat - ez Balaton, ide shortban, polóban ül be az ember, nekem ide passzol mindez
- remek Bruschetta, mint előétel grátiszba
- a pultos fagyi idén 120 Ft/gombóc - és náluk a gombóc 5dkg! és finom!
- profiterol szintén remek
-a fagyis kelyhek elvihetők - 5 éve otthon ezek a pudingoskészleteink:) A gyerekeknek az állatos kollekció is megvan!
- jegeskávé szintén remek!
- saláták jó része szintén kiváló


Ami nem tetszett:
- néha egy-két pincér túl közvetlen vagy túl "feszes" - de ilyen mindenhol van
- az utóbbi időben előfordult, hogy én sem éreztem a pizzát 100%-osnak, persze még így is remek volt

Elsőre ezek jutottak eszembe. Én csak ajánlani tudom a Maurot

szepyke írta...

Bibliofilia, én azért annyit még hozzáfűznék, hogy az általam szeretett helyekre sem kell koktélruha, elég egy törölköző a derekadra, vagy az sem, ettől még nem néznek ki.

És nekem a Balatonhoz nem illik az olasz kurjongatás, mert ez itt Balaton, Zamárdi, és nem Velence, vagy Nápoly..:)

VIP írta...

Egy dologról ne feledkezzünk meg, hogy egy harmad osztályú étteremről beszélünk!

Igen, elvárás a pincérektől, hogy minden vendégnek köszönjenek és ha messze van, akkor kénytelen kiabálni!

Cáfolom azt, hogy ki akarnak dobni amint végeztél...
Egy korsó sörrel is nyugodtan ülhetsz órákig, senki sem fog kinézni!
De kinek van kedve Balatonnál órákig ülni egy étterembe.

A Mauro rendkívül kedves ember, nagyon az elvárásai az alkalmazottakkal szemben, de busásan megfizeti őket a szezon végén, persze vannak akik feladják idő előtt...
Amúgy maga Mauro aki a legtöbbet dolgozik, ő nyit, ő zár és a nagyobb hajtásnál saját maga adja ki a kajákat a kis ablakon!

És arról ne is beszéljünk, hogy hány embernek ad munkát!
Minimum 50-nek!

"Miért van ez az eszetlen lelkesedés a hellyel kapcsolatban?"

Hogy miért???
Mert olcsó, finom, gyorsan megkajálsz, kedvesek a pincérek és biztos lehetsz, hogy nem kapsz romlott ételt, mint az üresen kongó büfékben!

A VIP vendégeknek (rendszeresen odajárók) pedig karácsonykor kiscsomaggal kedveskedett!

A Spaghetti aglio, olio e peperoncino-ja pedig verhetetlen...

Üdv,
Egy "VIP" vendég

ui.: Nem Balatonzamárdiban van, hanem sima Zamárdiban, 1932 és 1943 között hívták Balatonzamárdinak!

szepyke írta...

VIP, abban egyértelműen igazat adok, hogy az ember a törzshelyének sokkal többet elnéz, mint egy olyannak, ahova csak úgy betér enni.
Elhiszem és elfogadom, hogy neked tetszik, hogy más érzés, ha az embert már családtagnak tekintik.
Nem vagyunk egyformák, nem egyforma az ízlésünk és ez így van jól.
Köszönöm, hogy megírtad a véleményed.

Névtelen írta...

Ez egy nagyon felszínes és az író részéről igen kevès intelligenciát sejtető szöveg...
Ez az egy ilyen étterem van Magyarországon,ha nem tetszik,van közel 35000másik hely,a lángosostól a Nobuig,ahová lehet menni.

szepyke írta...

Az a jó kedves névtelen, hogy ellenben a te megjegyzésed egyáltalán nem volt felszínes, és csak úgy sütött belőle az intelligencia... Látom, hogy valamilyen személyes érintettséged van az étteremhez, és személyes sértésnek veszed, hogy nekem ez a hely nagyon nem jön be. Úgy van, ahogy írod, még sok-sok hely van Magyarországon és ennek hála, be sem kell tennem a lábam a Mauroba. Megjegyzem, hogy nem voltam még az általad említett Nobuban, mert pont nem érdekel, hogy egyesek szerint mi ma a "mérő"... én oda járok, ahol jól érzem magam, nem üvöltöznek körülöttem, és még jót is ehetek. Írtam a bejegyzésben, hogy ez az én véleményem, mert ez az én blogom, ide én írom meg, hogy miről, mit gondolok. Nyiss blogot és ott leírhatod majd a saját véleményedet, miszerint mi a jó, mi a nem jó. Köszönöm.

Unknown írta...

Kedves Mindenki aki éltette a Maurot:

4 napja sikerült eljutnunk ebbe a remek étteremben. Elég sok külföldi és magyar nívós étteremben köztük rengeteg olaszba megfordultunk már, köztük a pesti elit legjobb olaszaiban.

A hely maga hangulatos, jól ki van találva, akinek nem jön be hogy a szerencsétlen pincér üvölti a bonaszérát meg a arrivedercsit (így fonetikusan) akkor az ne menjen oda. Az ötlet díjjazandó és tényleg próbálnak az igazi olasz családi vállalkozásokhoz hasonlítani.
hozzátenném, hogy az igazi olaszok nem verik a csengőt mint a vadbarom minden rednelésnél, egyszer kongatnak a tésztáknál mert ott fontos, hogy friss legyen. itt ez a csörömpölés amit csinálnak a kajánál meg a piánál egy baromság...
kedvesek a pincérek is de aztán itt véget ért a misztikum.

Túl van árazva, ezért az árért friss tésztát, valódi olasz ízt és harmónikusan ízletesen összerakott emlékezetes ételeket eszek más olasz étteremben.

a pizza egy kész kiábrándulás, a feltétek olcsók, a tészta vastag és egyenetlen, íztelen.
a 4 sajtos tészta amit ettünk tejszín volt egy kis parmezánal és max még egy lehelet kis gorgonzolával de nem semmiképp sem négy sajt...a tészta a legolcsóbb bolti penne volt, egyszerűen felháborító.
a csirke szintén sajtmártásban és krumplipürével: száraz csírke, darabos, ízetlen és száraz pure, és a már említett tejszín szósz sajtnak eladva...ja az előételnek adott brusciettát it tvalaki dícsérte. Elmesélem, hogy egy bagett konzerv paradicsommal meglocsolva...ennyi...botrány...
Italok: a grappa vizezett volt ahogy a sör is. Mellesleg elrontották a rednelésünket 2szer is.

A vendégkönyvet csak azért nem kértem el mert a feleségemnek születésnapja volt. Égett az arcom mint a rejsztág...:(

Ha jó is volt a Mauró, már elku**ult és a tipikus balatoni lehúzós klisékkel üzemel. Minőség 1-es alá, Hangulat 3-as...

Unknown írta...

Kedves Mindenki aki éltette a Maurot:

4 napja sikerült eljutnunk ebbe a remek étteremben. Elég sok külföldi és magyar nívós étteremben köztük rengeteg olaszba megfordultunk már, köztük a pesti elit legjobb olaszaiban.

A hely maga hangulatos, jól ki van találva, akinek nem jön be hogy a szerencsétlen pincér üvölti a bonaszérát meg a arrivedercsit (így fonetikusan) akkor az ne menjen oda. Az ötlet díjjazandó és tényleg próbálnak az igazi olasz családi vállalkozásokhoz hasonlítani.
hozzátenném, hogy az igazi olaszok nem verik a csengőt mint a vadbarom minden rednelésnél, egyszer kongatnak a tésztáknál mert ott fontos, hogy friss legyen. itt ez a csörömpölés amit csinálnak a kajánál meg a piánál egy baromság...
kedvesek a pincérek is de aztán itt véget ért a misztikum.

Túl van árazva, ezért az árért friss tésztát, valódi olasz ízt és harmónikusan ízletesen összerakott emlékezetes ételeket eszek más olasz étteremben.

a pizza egy kész kiábrándulás, a feltétek olcsók, a tészta vastag és egyenetlen, íztelen.
a 4 sajtos tészta amit ettünk tejszín volt egy kis parmezánal és max még egy lehelet kis gorgonzolával de nem semmiképp sem négy sajt...a tészta a legolcsóbb bolti penne volt, egyszerűen felháborító.
a csirke szintén sajtmártásban és krumplipürével: száraz csírke, darabos, ízetlen és száraz pure, és a már említett tejszín szósz sajtnak eladva...ja az előételnek adott brusciettát it tvalaki dícsérte. Elmesélem, hogy egy bagett konzerv paradicsommal meglocsolva...ennyi...botrány...
Italok: a grappa vizezett volt ahogy a sör is. Mellesleg elrontották a rednelésünket 2szer is.

A vendégkönyvet csak azért nem kértem el mert a feleségemnek születésnapja volt. Égett az arcom mint a rejsztág...:(

Ha jó is volt a Mauró, már elku**ult és a tipikus balatoni lehúzós klisékkel üzemel. Minőség 1-es alá, Hangulat 3-as...

Csabesz írta...

Sziasztok.Mi a családommal idén lesz 10 éve, hogy a nyárból min. 10 napot Zamárdiban töltünk, mindig ugyanannál a családnál, nagyon szeretjük Őket, és úgy érezzük, Ők is bennünket:-)
A Mauro-ról : ahogy írtam is, 10 éve lesz idén. Ebből a nem kevés esztendőből 8 éven keresztül, egyfajta családi hagyománnyá vált, hogy a búcsúestét, vö.búcsúvacsorát mindig Mauro-nál töltöttük el, mindig maximális elégedettséggel.A most 10 éves kislányomat sem úgy kezelték, mint egy "gyereket", pedig az, hanem vendégként, akinek maximálisan a kedvében kell járniuk.A személyzetről nem tudok rosszat mondani:az ordibálás bennünket nem zavar, valahol még szórakoztató is, még úgy is, hogy tudjuk:gyakorlatilag semmi köze az igazi olasz életstílushoz, eltekintve Dél-Olaszország egyes részein tapasztalható stílustól.
Az elmúlt 2 évben azonban valami megváltozott:
- megmagyarázhatatlanul megdrágultak az ételek,
- a minőség a béka se****gge alá csúszott, legalábbis azon ételek tekintetében, amelyeket általában fogyasztani szoktunk.
Ezt az észrevételünket megosztottuk a házigazdáinkkal is, akik ugye üzemeltetik a panziót, ahol megszállunk, és Ők is megerősítettek ebben bennünket, hovatovább:Ők sem csinálnak már erre nézve esti programokat maguknak, pedig -akár anyagilag is-,jobban megengedhetnék maguknak, hogy hetente többször ott vendégeskedjenek, akár úgy is, mint a Zamárdi-elit egyik oszlopos tagja. De nem....
Nem tudom, ki az, aki megfigyelte, hogy a Mauro honlapján kínosan ügyelnek arra, hogy az előző évi árlapokat még véletlenül se tudja a vendég letölteni, nehogy rájöjjön:az előző évhez képest mennyit nőttek az árak....Pedig szignifikáns adatok jönnének ki, ehhez nem fér kétség. Csak az én egyik kedvenc főételem, a Spaghetti ai Frutti di Mare ára nőtt közel a duplájára az elmúlt 3-4 évben, amivel szemben az adag mérete szemmel láthatóan alaposan lecsökkent, a tészta frissességéről nem is beszélve. Ez a legutolsó látogatásunk eredménye, de feltételezem, most sem lett a helyzet jobb....

Nem lenne rossz, ha az Öreg összeszedné magát, mert étterme el fogja veszteni "népszerű" mivoltát, hacsak ez meg nem történt máris....

Köszönöm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...