2011. június 24., péntek

Aszalt cseresznye


És itt a következő aszalvány.

Aszalt cseresznye. Ez az a fajta cseresznye, aminek a külseje és a belseje is szinte már fekete, annyira bordó, így meg aszalva néhol már annyira fekete, hogy kékesen csillog.

Szaftos, ragacsos, nagyon intenzív íze van. Pazar lett! Szerintem jobb, mint a meggy. Egy baja van, hogy ebből csak két kilót aszaltam és amikor elkészült valahogy a nagy kóstolgatásban kb. a fele el is tűnt...

Ez is ajándék lesz majd, de még mindig nincs vége a sornak...:)

Ugyanúgy készült, ahogy az aszalt meggy,  annyi különbséggel, hogy ezt megmostam, kimagoztam és így futottunk neki az aszalás összesen kb. 30 órájának..
Ezt is több részletben aszaltam meg, ha minden igaz, három napot töltött az aszalóban, napi 8-9 órát száradva.

A végeredmény egyértelműen megérte. A két kiló cseresznye nagyjából 20-25 dkg aszalvány lett. Ez ugyan rosszul hangzik így, de a két kilóból rögtön vegyük le a magokat.. és már jobb az arány.

Ha valaki aszalásra adja a fejét, mindenképpen aszaljon cseresznyét is, mert ez valami álom!

Sajnos már csak egy-két helyen lehet cseresznyéhez jutni, de ha találtok még valahol, vegyétek meg, ha nincs aszalótok, fagyasszátok le és majd ősszel, vagy télen be lehet tenni a villanysütőbe, már akinek van olyan, és meg lehet aszalni. Aztán télen elhasználni süteményekbe, likőrbe, pálinkába...

És nyáron mire lehet használni???? Mire, mire... fagyihoz. Eszméletlen finom. Eddig ezzel vagyok a legelégedettebb... így most cseresznyét hajkurászok, hogy aszaljak még vagy öt kilót belőle...:)




2 megjegyzés:

Unknown írta...

Akkor ez a cseresznye amit Te aszaltál, valószínűleg a híres szomolyai fekete cseresznye. Ez a fajta olyan, hogy amikor megérik majdnem hogy fekete. Finom édes. Szoktak is fesztivált rendezni a "szülő" falujában. Kb. két hete volt.

szepyke írta...

Juci, lehet. Nem tudom a fajtát, de valami döbbenet színe van...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...