2011. június 6., hétfő

Aszalt eper, epres cukor - kezdődik a "befőzés"






Vettem a hétvégén egy noname aszalógépet. Ez az a fajta, ami kerek, öt tálcája van, van rajta egy ON/OFF gomb, és kész...

Hetek óta készültem rá, hogy veszek egy ilyen gépet, bár, nem én akartam, mert egyáltalán nem éreztem szükségét, hogy még egy felesleges vacak legyen a konyhámban, tehát, nem magamnak vettem, hanem az egyik fontosomnak, aki kiadta a parancsot, hogy vegyek neki egy ilyen gépet, de aztán én használjam, ő meg majd élvezi a végeredményt. 

Hát, mostantól felkötheti a bugyogót, mert ahogy érnek a gyümölcsök, úgy fogok mindenből aszalni neki valamit. Nem is tudom, hogy ez most aszal, vagy szárít, és hogy a kettő között van e valami különbség? Szerintem nincs. A végeredmény ugyanaz. 
Akinek villanysütője van, az ugyanezt azzal is elő tudja állítani, nekem viszont még a Karancs tűzhelyem van, ami erre egyáltalán nem alkalmas. 

A gépbe egyszerre (eperből) kb. 1,5 kiló gyümölcs fér. Az epret bő vízben többször megmostam, sőt,kicsit áztattam is, hogy biztosan minden homok, föld, bármi leázzon róla. Vékony, maximum 1-2 mm-es szeletekre vágtam, és a gép tálcájára egymáshoz nagyon közel, de nem fedve egymást kiterítettem a szeleteket. A gépet bekapcsoltam, majd 6 óra hosszat járattam. 
Egy infra hőmérővel folyamatosan figyeltem, hogy hány fok van a gépben, ami 42-45 között mozgott. 

Hat óra szárítás után kikapcsoltam, majd másnap még négy óra időtartamig szárítottam az eperszeleteket. A folyamat közben a tálcákat kb. óránként cserélgettem, azaz az alsót felülre helyeztem, mert az alsó "polc" száradt a leghamarabb. Amikor készen voltak, tálcára szedtem, kihűtöttem a szeleteket. (A gép egyébként annyira csöndben dolgozik, hogy éjszaka is mehetett volna magában, talán ahhoz tudom hasonlítani, amikor a hűtő "bekapcsol".) Ez a gép 7999,- Ft volt, a múlt héten még 9999,- be került, ugyanott (Törökbálinti Cora).
A szép, formás szeleteket üvegbe tettem, a töredezett darabokat porcukorral ledaráltam. 

Az egész darabok sorsa az lesz, hogy mogyoróolajat vagy dió olajat üvegbe töltök, ebbe jönnek a teljesen száraz eperdarabok, az olajba kerül még mazsola, mandula, dió és vanília. Ezt az olajat ajándékba kapják majd a fontosak, illetve, én is ilyet használok évek óta palacsintához, gofrihoz. Eddig bolti aszalt eper volt benne, most saját készítésű lesz...

Az epres porcukor erős epres illatot áraszt, halvány rózsaszín színű. ezt bármihez használhatom majd, amihez az eper aromája passzol... és a halvány rózsaszín is jót tesz neki... 

A hétvégén készült aszalt rebarbara is, amit kardamommal, szárított gyömbérrel, fahéjjal és porcukorral daráltam le.. eszméletlen illata van... majd mutatom!:)

A következő adag epret ma veszem meg, azt citromlével fogom meglocsolni, de a citromlébe előtte a vaníliarúd kikapart magjait áztatom. 

Tele vagyok ötletekkel, hogy miket fogok vele készíteni. Jönnek majd a zöldségek, a kakukkfüves paradicsom, a vegamix és még sorolhatnám... A fontosak meg csupa ilyesmit kapnak idén karácsonyra...:)


10 megjegyzés:

Tipitá írta...

Egy ideje hajtogatom életem párjának, hogy szeretnék egy aszalót! Kitalált egy szerkezetet, amit ő készít el, szerintem a következő ötéves tervben. Tegnap ismét határozottan bejelentettem, hogy akarom azt az aszalót, mert mindjárt leérik az eper és szeretnék azt is aszalni. Így most a lehető legjobbkor jött ez a bejegyzésed. Köszi! (Több mint 10 kiló eperből készítettem dzsemet. Lett rebarbarás, mentás, fehércsokis meg natúr.)

szepyke írta...

Tipitá, a rebarbarás lekvár nagy kedvencem... mint minden, ami rebarbarás..:)) Az aszalógép meg most lett nagy kedvenc... :)))

Nelli írta...

Én eddig még csak paradicsommal próbálkoztam.De szépek ezek az eprek!Az epres cukor is jó ötlet!:-)
Használd egészséggel és hozz nekünk nagyon recit és fényképet!

Turák Kinga írta...

lehet, mégis csak megdolgoztatom a kenyérsütő rabszolgát! :) lekvárfőzésben vajon hogy szuperálhat? Van egy kis eper és egy kis cseresznye is, némi fűszerrel... :)

mandy tarragon írta...

Sárgulok :) Lassan ideje lesz nekem is szerezni egy aszalógépet fel Pestre is. Csak ne lenne olyan böhöm nagy :S

szepyke írta...

Nelli, én paradicsomot is akarok majd aszalni, de addig még rengeteg gyümölcs jön..:)))

Turák Kinga, sokan főznek lekvárt kenyérsütőgéppel...

Mandy, mondanám, hogy kölcsönadom, de szinte mindig megy...:) És valóban böhömke...:)

Csibe írta...

Kóóóstolóóót szeretnék!

Bianka írta...

Fantasztikus ötlet. Nagyon kíváncsi lennék az ízére

egycsipet írta...

Hetek óta? Ne kamuzz, már tavaly is akartál/-tatok. :D
ON/OFF, kiru, enyém is ilyen! ;)

szepyke írta...

Csibe, ha szeretnél, küldök majd!:)

Bianka, én nem tudom, én meg nem kóstolom...:))))

egycsipet, jó, ok, tavaly is akartam... mármint nem én, nah, mindegy...:))) Tiéd is? Írnál róla listát? :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...