2011. június 22., szerda

SPÁRGAKONZERVEK


Lassan itt a spárgaszezon vége. Ha valaki tartósítani szeretne ebből a remek zöldségből, ezzel a két módszerrel még "befőzheti", majd amikor már frissen nem jut hozzá, felhasználhatja.Ez a recept a Kifőztük 2011/6. számában jelent meg. Az újság letölthető a www.kifoztuk.hu oldalról. 

Spárgakonzervek

Hozzávalók

a sós lében eltett spárgához:
  • zöld spárga
  • üvegenként 1-1 citromkarika
  • víz

a tárkonyos ecetben eltett spárgához:
  • zöld spárga
  • üvegenként 1-1 citromkarika
  • tárkonyecet

  • befőzőfólia
  • befőttesüveg

Tisztára mossuk a felhasználandó üvegeket, majd sterilizáljuk őket: vagy kifőzzük, vagy a tepsibe állítva, az üvegeket félig vízzel töltve 180 fokon nagyjából 10 percig sütjük.

A sós lében eltett változathoz először megmossuk a spárgát, majd akkora darabokra vágjuk, hogy körülbelül két centivel legyen rövidebb az üveg magasságánál.
Az üveg aljára tesszük a citromkarikát, és minél szorosabban ráállítjuk a spárgaszálakat. Vizet forralunk, amelybe 2 deciliterenként 1 evőkanál sót teszünk, és két-három perc forrás után a spárgára merjük.
Befőzőfóliát teszünk az üvegre, szorosan rácsavarjuk a fedőt, és fejre állítjuk az üveget.
Öt perc után visszafordítjuk, majd kidunsztoljuk, azaz újságpapírba csomagolva, párnák, takarók közé téve lassan kihűtjük. Ezt a spárgát krémlevesekhez és bármilyen egyéb ételhez is használhatjuk.

A tárkonyecetben eltett spárga készítését ugyanúgy kezdjük, mint a sós változatét: csírátlanítjuk az üvegeket, és megmossuk a spárgát. (Ezúttal nem kell az üveg magasságához igazítani a szárak hosszát, hiszen ebből a változatból tárkonyos spárga-krémlevest készítünk majd, ezért fölhasználhatjuk hozzá a másikból kimaradt, nem fás darabokat is.)
Az üveg aljára tesszük a citromkarikát, rászedjük a spárgát, majd elkészítjük a felöntőlevet. Minden 1,5 deciliter vízhez 1 evőkanál sót és 1/2 dl tárkonyecetet számítunk. Felforraljuk, hozzáadjuk az ecetet, a sót, majd körülbelül három perc forralás után a spárgára merjük.
Az üveget az előzőekben leírt módon lezárjuk, dunsztoljuk.
  
Felhasználáskor a levével együtt felforraljuk a spárgát, hozzáadunk annyi vizet, amennyitől kellőképpen leveses lesz, tejszínt öntünk bele, turmixoljuk, majd sózzuk, borsozzuk, és már tálalhatjuk is.




2 megjegyzés:

Bianka írta...

Fagyasztani lehet?

szepyke írta...

Bianka, nah, ezt nem tudom... Meg kellene nézni a hiperek fagyasztós cuccait... Én még nem fagyasztottam, az fix.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...