2012. március 11., vasárnap

Lemon curd - angol citromkrém - Meyer citromból


Most, hogy már lecsengett a Meyer-citrom őrület, azaz már nem minden második blogbejegyzés erről szól, illetve, már nem is nagyon lehet sehol látni, vásárolni, szóval, most akkor hozom én is azt, ahogy én készítettem. :)

Az úgy volt, hogy találtam egy zöldségest, ahol olyan botrányosan olcsón árulták, hogy kb. 30 kilót vettem, természetesen több részletben és azt postáztam azoknak a "szegény, szerencsétlen" bloggertársaimnak, akiknél nem volt elérhető. Ők meg olyan pazar cuccokat készítettek belőle, hogy az csoda... és még jól függővé is váltak. Mert ez a citrom nem azt az ízélményt hozza, mint a sima sárga citrom. Fűszeresebb, édesebb az íze, ami emlékeztet a narancsra, de mégsem az. Savanyú, de édeskésen savanyú. Olyan felismerés volt ez kb., mint a rebarbara. Meglátni, megkóstolni, a rabjává válni egy pillanat műve volt. (A képen egyébként jól látszik, hogy a Meyer-citrom formája olyan, mint a sima citromé, a színe hasonlít a narancséra. Ha egy sima citromot és egy narancsot teszünk egymás mellé, és közéjük a Meyer-citromot, jól látszik, hogy nem annyira narancssárga, mint a narancs, de a formája egyértelműen a citrom formáját mutatja. Ami még érdekes benne, hogy rengeteg leve van. Nálam öt darabból 7,5 dl lé is összejött. A héja nagyon vékony, ahogy megfogja az ember, puha az egész gyümölcs, mint egy túlérett narancs. És még valami.. rengeteg magja van...., rengeteg.)

És akkor végre térjünk rá, hogy mi is az a lemon curd. Az angol konyha klasszikusa, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk. Készülhet sima sárga citromból, vérnarancsból, narancsból, és ahogy most itt ez is Meyer-citromól. (Természetesen, ha nem citromból készül, akkor a neve is változik... ) Készítsétek el ezt a krémet, mert a napokban hozok hozzá egy tortát is... 

Lemond curd 

Hozzávalók
  • 3 nagyobb (Meyer-)citrom (3 dl citromlével számolva)
  • 3 tojás
  • kb. 15 dkg (nyírfa)cukor
  • 15 dkg vaj


A citromot forró víz alatt, kefével alaposan megsikáljuk. Lereszeljük a héját, és kifacsarjuk a gyümölcs levét. Ügyeljünk arra, hogy a magokból ne kerüljön közé. Ha hosszúak lennének a héjdarabok, pár pillanatra belenyomjuk a botmixert, de nem dolgozzuk egészen simára. Hozzáadjuk egyesével a tojásokat, majd a vajat és a cukrot is. Kézi habverővel folyamatosan keverve, kis lángon melegítve sűrű krémmé főzzük. Forrón jól záródó kis üvegekbe töltjük. Hűtőben 1-2 hétig tárolható.

Melegítés közben megkóstoljuk, és ha szükséges, a citrom savanyúságától függően adhatunk még kevés cukrot hozzá. A krém hagyományos citromból is elkészíthető. (Én le is fagyasztottam egy adagot, még nem tudom, hogy azt hogy bírja, de majd hozom a híreket ezzel kapcsolatban is.)

2 megjegyzés:

stonesoup írta...

Szia, sikerült a fagyasztás?

szepyke írta...

Igen, és ha jól emlékszem, nem volt utána gond vele, de sajnos nem emlékszem már rá teljesen. :/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...