2012. március 12., hétfő

Mandulás citromtorta


Ahogy a képeket elnézem, sikerült kicsit túllőni a fények felhúzásán... amolyan divatosan szétvilágított lett mind a két kép. Béna vagyok, nah, ez van. 

De, bár én béna vagyok, ez a torta meg királyság. Aki a citromot szereti... ezt imádni fogja. Könyörögve kérek mindenkit, hogy ne édesítsétek túl, ha elkészítitek, maradjon savanykás, fanyar, mert ez így jó. 

Amikor az első falatot megkóstoltam, a fejemben megszületett egy "jesszusom, de rohadt savanyú" gondolat... majd ezt az ember is megerősítette...
...aztán.. meg nem lehetett abbahagyni. 

Fanyar, nagyon citromos, mégis van valami benne, amitől az ember leül és egyik szeletet nyomja be a másik után, illetve, ha sikerül végre elcsomagolva a hűtőbe pakolni, jönnek a kis hangok, miszerint, nem kell ezt meghagyni holnapra... Aztán, ahogy elfogy, jönnek a gondolatok, hogy ezt meg kellene csinálni úgy, hogy levendulasziruppal átitatom a tésztát és leheletnyi levendulaszirupot keverek a krémhez is. Hmmm... úgyis jön a hétvége... levendulám van, citromom van, lemon curd a fagyasztóban... senki nem ment meg tőle, hogy készítsek egy ilyen cukiságot, na. 


Mandulás citromtorta

Hozzávalók 24 cm átmérőjű formához
  • 5 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 6 dkg keményítő
  • 6 dkg liszt
  • 12 dkg hámozott, darált mandula 
  • 5 evőkanál tejszín
  • 1 citrom leve és reszelt héja
a töltelékhez és a bevonathoz:
  • 3 dl lemond curd
  • 1-2 dl édes tejszín
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
a díszítéshez:
  • cukrozott narancshéj
  • szeletelt mandula

A tojásokat a cukorral habosra verjük (verjük, nem elég csak a kikeverés!!!!), majd hozzászitáljuk a lisztet, a keményítőt és a darált mandulát. Óvatos mozdulatokkal egyneművé keverjük a krémet. Jöhet hozzá a tejszín és a citrom reszelt héja és leve. 
Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük és a 180 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. (Tűpróba!)

Amíg a torta sül, a tejszínt felverjük, összekeverjük a lemon curdel, a vaníliakivonattal és felhasználásig a hűtőben tároljuk. 

Ha a torta megsült, a formában hagyjuk kb. fél órát hűlni, majd két lapba vágjuk. A krémmel megtöltjük és bevonjuk vele kívülről is. Megszórjuk az apró darabokra vágott cukrozott narancshéjjal és szeletelt mandulával. (A mandulát száraz serpenyőben át is piríthatjuk.)

Tálaljuk. 

És ha elkészítettétek, írjátok meg, hogy milyen lett! :)







2 megjegyzés:

Édeskonyha írta...

Nagyon gusztosos! Megyek is a hűtőhöz... éhes lettem...

szepyke írta...

:))) Azóta remélem, hogy jól is laktál..:))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...