2009. április 15., szerda

Süssünk kalácsot, akkor is, ha a húsvétnak már vége van...

A legjobb recept, amit kalácsban eddig sütöttem. Ha van az ember lányának egy közepesen komoly konyhai robotgépe, akkor ez a kalács gyerekjáték...
Kb öt perc munka és fergeteges eredmény. Mazsolát is ír a recept, de nálunk az nem nyerő, így nélküle készül, de tökéletes így is. Húsvétkor sonkával, átlagos napokon vajjal, kakaóval...

Húsvéti kalács
Hozzávalók:
  • 1 kg liszt
  • 200 g puha vaj
  • 200 g cukor
  • 40 g élesztővagy két csomag Dr. Oetker instant élesztő
  • 200 g mazsola
  • 4 tojássárgája
  • 500 ml tej
  • reszelt citromhéj
  • csipet só

Ha friss élesztővel dolgozunk, azt kevés, langyos, cukros tejben felfuttatjuk, ha szárított élesztőt használunk, azt csak elkeverjük a liszttel. A hozzávalókból alaposan kidolgozott tésztát dagasztunk, amit meleg helyen duplájára kelesztünk. A megkelt tésztát a kívánt mennyiségre feldaraboljuk, rudakat sodrunk és összefonjuk, kikent sütőlemezre tesszük. Letakarva, ismét kelesztjük. Sütés előtt felvert tojással megkenjük és előmelegített sütőben, közepes lángon (180 fokon) megsütjük (kb 35-40 perc).
Ennyi. Kb. ennyi összeállítani, mint leírni. Ha géppel dagasztunk, a gép önállóan dolgozik, addig rendet is lehet tenni a konyhapulton. Persze, ha egyáltalán rendetlenség lenne, mivel elég a dagasztótálban kimérni a hozzávalókat, nem kell hozzá 15 tál, tálka, doboz, keverőlapát stb... A maradék tojásfehérjéből kókuszcsókot csinálok, vagy lefagyasztom, és máskor felhasználom. Napokig friss marad! Sonkával, friss retekkel, lila hagymával és tormával a legjobb!!

8 megjegyzés:

Andrea írta...

Ezt mindenkeppen kiprobalom most hetvegen, koszi a receptet!

szepyke írta...

Én köszönöm, hogy bízol bennem. Ez a legjobb kalács, leteszem a nagyesküt miatta!
:)

Orsi írta...

Ma sütöm meg ezt a kalácsot, csak kb. 2x ennyi alapanyagból.:)
Tegnap is sütöttem, de olyan kemémy és száraz lett, nem kelt meg rendesen, meg a recept sem ez volt. Bár a fiúk megették egy falással.:)
Mottó: Anyuka mindegy mit sütsz, főzől , de abbòl jô sokat.:)

Reménykedem, hogy ez a recept igazi foszlós puha kalácsot takar. Szépyke a te blogodban még sosem csalôdtam.

Kellemes ünnepeket kívánok: Orsi (akinek 6 fia van).

szepyke írta...

Orsi, köszönöm a kedvességed és bízom benne, hogy ezzel a recepttel megtaláltad az igazi kalácsot. Évek óta így készül a kalács, hol magában, hol kerül bele kis kakaó, vagy bármilyen töltelék. Nagyon fogjátok szeretni, ígérem!:)
Áldott, békés ünnepet nektek!

Orsi írta...

Isteni lett, most sütöm második adagot. Köszönöm. :)

szepyke írta...

Én köszönöm, hogy bíztál bennem, hogy ez jó lesz! :) Köszönöm Orsi!

SecretGardenHome írta...

A vilag legjobb mezeskalacs receptje is Toled szarmazik,amiert orokke halas leszek,ugyhogy kizart,hogy ne probaljam ki a hetvegen ezt a kalacs receptet!Biztos vagyok benne,hogy nem fogok csalodni! :)

szepyke írta...

Jaj, pirulok! :)))
Bízz bennem, ez a legjobb kalács... esküszöm! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...